Magazin

Blog

Kerózni a hidegben? Naná! - Így kezdj bele!

Ha azt hiszed, csak akkor lehet élvezni a bringázást, amikor melengetnek a nap fényes sugarai, elárulom: tévedsz. A hideg hónapokra kapsz most tippeket, hogy ne hagyd abba, vagy éppen kezdj bele a bringázásba.

Sok elszánt és lelkes bringást lehet látni a meleg hónapokban - akár hobbi, akár profi szinten is űzik ezt a remek sportot. Viszont ahogy beköszönt a hideg, a bringa sztenderre kerül, gyakran egészen márciusig. A cikk azért íródott, hogy ezt megakadályozzam, vagy legalábbis megpróbáljam kitolni a pihenési időt.

Montival terepen

Itt azt hiszem két nagy ajándékot is kap a delikvens. A természetet és az "autómentességet". Akkor is nehéz elindulni 2 fokban... Dehogy! Hogyan könnyítsd meg? A megfelelően összerakott öltözékeddel! Kesztyű, bélelt bringás naci, meleg zokni, két réteg felsőruházat, vékony sapka a BUKÓSISAK alá, illetve csősál az arcod elé. Természetesen a megfelelő világítást említenem sem kell. :) A friss levegő, a természet látványa és a mozgás öröme elfeledteti veled a hőmérsékletet, emellett mikor hazaérsz írtó büszke leszel, hogy mozogtál és adtál magadnak én-időt, ami napokra feltölt pozitív életenergiával. Legközelebb könnyebben veszed rá magad, mert tudod, mit ad majd neked a sport. 

 Hiába a hűvösebb idő, bátran merészkedj ki tekerni!

Még sosem országútiztam...

"Azt csak a profik űzik, én béna vagyok hozzá." "Az országúti bringa nagyon drága." "Félek a sebességtől, biztos elesnék vele." "Hogyan kapcsolom ki a pedálból a cipőm?"  És hasonló dilemmák... Nekem a legszebb sportot jelenti - már amikor fáradt vagyok a futáshoz. :) Ezt IS csak elkezdeni nehéz, mint minden mást, ami mozgáshoz köthető. Outiból is (ahogy a nagyok mondják) szerencsére talál a lelkes sportolni vágyó elérhető árkategóriában és nem kell ezt sem versenyszerűen űzni. Itt ugyanúgy szerepet kap a hobbi szint és az sem ad kevesebb örömöt, sőt!

A Decathlon választékában igazán sokszínű és többféle ruházat közül tudsz választani.

Mielőtt belevágnál, én a spinninget ajánlanám kipróbálni. Ha az beszippant, az outi világa maga lesz a Mennyország.  :)

Félek a városban, az autósok őrültek...

Ez sajnos igaz... DE! Kellő figyelemmel, türelemmel és időközben szerzett tapasztalattal ez a félelem csökken, sőt, el is múlik. Ha először országútizol egy kevésbé forgalmas, aszfaltos úton GYAKOROLJ! Ki-be kapcsolgasd a pedálból a cipődet (klipszeld ki, kattintsd ki...) Ezen kívül legyen beállítva a nyereg magassága és távolsága a kormányhoz képest. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy élvezni tudd a tekerést. 

Mire ügyelj a városban? 

Mindenre! A gyalogosok, az autósok, a játszó gyerekek, a sétáló nagymamák és a futkározó kutyusok mind-mind figyelmet kívánnak. Outiról nem olyan egyszerű leszállni, mint a mountiról, de nem lehetetlen persze. Ha türelmesen kijutottál a város forgatagából, a bringa kárpótol téged minden stresszért. Ha élvezed a sebességet, ezt az amolyan  "könnyed repülést", vagy éppenséggel  szereted jól megkínozni a combjaidat kardio mozgással a természetben, akkor ez a te sportod. 

 A Gravel biciklivel akkor sem kell lemondani a tekerésről, ha sáros vagy havas az út.

Őt sem kell letenni, ha beköszönt a hideg idő, csak okosa(bba)n kell ruhát választanod, mert biztos vagyok benne, hogy gyorsabban mész vele, mint a mountival, így kicsit hűvösebb lesz a nyeregben. Kísérletezz...

Nem kell off-szezon, ha van görgőd

Ha már olyan hideg van, hogy jegesmedvék táncolnak a kerti fenyves mellett, de te megszeretted ezt a fajta suhanást, akkor javaslom szerezz be egy görgőt a meleg lakásba. Hogyan csináljam? Hasonlít a spinningre, de szerintem nem nyír ki annyira, vagy legalábbis te szabályozod. Felhelyezni rá a bringát nagyon egyszerű, ezen is tudsz váltani, csak nem azt használod, ami a bicikliden van, hanem amit a görgőhöz kaptál. 

 Görgőt is találsz nálunk a hideg napokra, az összeszerelése pofon egyszerű.

Javaslom TV előtt csináld, hiszen valljuk be, egyedül tekerni egy helyben otthon, nem túl izgalmas dolog. De a zene vagy TV jó értelemben képes kikapcsolni, miközben a tested "megkapja a magáét". ;) Ne feledd: Az ÚT, ami boldoggá tesz, nem a végcél! Jó tekerést! :)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)