Magazin

Blog

Kerüld el a tömeget! - Felelős túratippek Covid idején

Különleges időket élünk. A járvány miatti korlátozások azt eredményezték, hogy egyre többen és többen indulnak el a természetbe. Olyanok is túrázni, kirándulni indulnak, akik korábban mással töltötték el a szabadidejüket, így a legnépszerűbb kirándulóhelyek hétvégente zsúfolásig vannak. Írásunkban adunk néhány tippet, hogyan tudjátok elkerülni a tömegeket és mit tudtok tenni annak érdekében, hogy a természet is kevésbé érezze ezt a fokozott terhelést.

Tervezés

Mikor az útvonalat tervezitek és azon gondolkoztok, hogy merre induljatok el

1. Kerüljétek el a népszerű kirándulóhelyeket! -  Tudom, hogy ezeket a kedvelt úticélokat ajánlja a legtöbb cikk, leírás és vannak már olyan kirándulóhelyek is, ahova szinte kötelező ellátogatni és megmutatni azt a közösségi oldalakon. Nem azt mondom, hogy ezek a kirándulóhelyek nem nagyszerűek. De azok. Sőt! Gyönyörűek, varázslatosak és valóban nagy élményt nyújtanak az oda látogatóknak. De hétvégente tömegek alakulnak ki Királyrét, Dobogókő, Normafa, Teve-szikla, Prédikálószék, Julianus-kilátó, Katalinpuszta környékén. Ami nem csak a járvány miatt nem szerencsés, de élvezhetetlenné teszi a természetben eltöltött időt, a kirándulást. 

Válassz olyan helyszíneket, ahol valóban élvezheted a természetben töltött időt!

2. Vegyük figyelembe a települések, a helyi lakosok kéréseit! - Legyünk tekintettel arra, ha a kistelepülések, falvak lakói azt kérik, ne menjünk most oda. Ez nem a vírusról szól. Lehet, mi magunk nem hiszünk benne, nem félünk tőle, de tiszteletben kell tartani a helyiek érzéseit, félelmeit, kéréseit. A Börzsönyben többek közt Zebegény, Nagymaros és több kisebb falu is intézett ilyen kérést, mégis hétvégente rengeteg ember hagyja ezt figyelmen kívül. Ezek éppen olyan helyek, ahol nehéz olyan turistaútvonalat választani, hogy ne gyalogoljunk át a településen. Válasszunk olyan kiindulási pontot, ahol a település szélén vagy azon kívül tudunk megállni vagy a település szélén van a vasútállomás, a buszmegálló. 

3. Hétvége helyett hétköznap!  - Ha megtehetjük, tervezzük a kirándulást hétköznapra, ezzel is elkerülve a tömegeket. 

4. Gondoljuk át, mit viszünk magunkkal! - Egy korábbi írásunkban összegyűjtöttük, hogy mik azok a dolgok, amiket mindig érdemes a hátizsákba tenni, de most legyünk még körültekintőbbek. Töltsük fel kulacsainkat és a szendvicsek mellé dobjunk még be egy-két müzliszeletet energiapótlásra. Úgy pakoljunk, hogy ne kelljen boltba menni az adott településen, kirándulóhelyen.

5. Ne hagyjunk nyomot magunk után! - Úgy tervezzük meg a kirándulásunkat, hogy ne hagyjunk maguk után semmit a természetben. A keletkező szemetet hozzuk haza magunkkal még akkor is, ha vannak az erdőben kihelyezett szemétgyűjtők. 

Túrajavaslatok

Összeszedtünk néhány, Budapestről könnyen elérhető túraútvonalat, amit szívesen ajánlunk nektek. Mi végigjártuk valamennyit és még hétvégén sem tapasztaltunk tömeget. 

Kettőt bemutatunk nektek és további 5 túratippet adunk a következő írásunkban. 

Lehet, hogy némelyik nem érint annyira látványos helyszínt, mint a bakancslistás helyszínek, de a gyönyörű, ébredező természet vesz körül minket, valódi feltöltődést és kikapcsolódást jelentenek. 

1. Pilis-tető: Boldog-Özséb kilátó 

A Dobogókőre vezető úton a Két-bükkfa nyeregnél tudunk leparkolni és onnan szinte végig aszfaltos úton tudjuk megközelíteni a Pilis-hegység legmagasabb pontját (756m). Az útvonal kerékpárral is teljesíthető. 

Az erdő már kezd zöldbe borulni, a madárdalok pedig igazán feltöltenek útközben. A kilátóhoz közeledve érintjük az egykori katonai rakétabázist, ami izgalmas történelmi időutazást is jelent. A kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a körülölelő Pilis, Visegrádi-hegység és szemben a Börzsöny vonulataira is. 

Kényelmesen teljesíthető túra a szintemelkedés ellenére is, a táv pedig oda-vissza 10 km. Gyerekekkel is végigjárható, akár saját lábukon kirándulnak már, akár hordozóban visszük őket vagy babakocsiban jönnek velünk. 

Naplemente a Boldog-Özséb kilátóból 

2. Pécel: Várhegyi-barlang

A vasútállomástól is könnyen elérhető, a sárga sáv jelzésen indulunk el a Kossuth utcán. Elérve a Csunya-erdőt - ami Lázár Ervin négyszögletű kerekerdője a mesékben - ha balra letérünk a széles kocsiútról, rövid séta után megpillanthatjuk a Csunya-tavat. Sokkal szebb, mint amit a neve sugall :) 

Egy kis feltöltődés után visszatérünk a sárga jelzésre és ezt követjük addig, míg az út el nem ágazik. Innen a zöld sávon megyünk tovább. Sűrűsödni kezd a növényzet, az út jobbra fordul és erdős részen haladva egy patak partjára visz minket. Itt egy időre elhagyjuk a zöld sáv jelzést és a patakon átkelve jobbra fordulunk. 

A Várhegyi-barlang kalandos, könnyen teljesíthető kirándulást kínál

A táblán túlhaladva hamarosan egy meredek ösvény kezd kapaszkodni balra a hegyoldalba. Ez lesz a mi utunk, a zöld háromszög jelzést követve. Kb 150-200 méter emelkedő után figyelmesnek kell lennünk, jobbra egy fán pillanthatjuk meg a barlang jelzést. Itt az út „alá” letekintve vehetjük észre a löszös, agyagos falba vájt nyiladékot. Kalandos, némi ügyességet igénylő, gyökerekbe kapaszkodós módon juthatunk le a barlanghoz. 

A gyökerek nem csak a le-és feljutást segítik a barlanghoz, szinte természet alkotta műalkotások. 

Ha megküzdöttünk a le- és feljutással, képzeljük el egy pillanatra, milyen lehet egy ilyen barlangban élni vagy akár csak egy éjszakát eltölteni hálózsákban az erdő sötétjében.

Utunkat még pár száz méteren keresztül felfelé kanyargó, keskeny ösvényen folytatjuk a zöld háromszög jelzésen. Felérve, jobbra ismét a zöld sáv jelzéshez csatlakozunk, majd hamarosan feltűnnek a mélyben Pécel házai. 
A Várhegyi-barlangot minden bizonnyal ember vájta és nem lehet nagy történelme. Sokan búvóhelyként, ideiglenes lakóhelyként is használták (erről árulkodik a sok összegyűlt szemét is). 

Nem túl nagy, nem túl régi, de kalandos, könnyen teljesíthető, kellemes, kb. 4-5 km-es kirándulást kínál, csak a barlanghoz való leereszkedés igényel némi ügyességet. 

Minden kirándulás újabb és újabb csodákat tár elénk, bármerre is indulunk neki. 

Olvasd el túraútvonal ajánlónkat, melyben 5 túratippet adunk - tömegek nélkül, Budapesttől nem messze!

Kellemes kirándulást! 

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)