Magazin

Blog

Készülj a síszezonra - praktikák nem csak sífutóknak

Szeretnéd megtudni, mivel teheted már az első síelést élménnyé? Leírok pár tanácsot, ami segít felkészülni a síelésre és megelőzni, hogy az önfeledt síelés helyett jobb esetben a hüttében üldögélve nézzed, hogyan siklanak a többiek a pályán, rosszabb esetben akár egy kórházi ágyon is kiköthetsz.

Ahogy ígértem előző bejegyzésemben, kitérnék egy kicsit a szezon előtti felkészülésre. Elég nehéz helyzetben vagyok, hogy honnan is kezdjem, mert egy jelentéktelennek tűnő részlet is teljesen elronthatja a síelés örömét. Ezért talán a legfontosabb: ne hagyj semmit az utolsó pillanatra. Tudom, ezt könnyű mondani, amikor rengeteg elfoglaltsága van mindenkinek, de amúgy is lesz számos tényező, amit nem tudsz befolyásolni, mint például az időjárás. Ezért érdemes a lehető legtöbb dologra előre felkészülni. Természetesen velem is előfordult , hogy nem hagytam a felkészülésre elég időt és meg is lett a következménye.

Hol csiszoljam a sítudásomat?

Magyarországon a statisztikák alapján a legtöbb síelő nem az egész szezonon keresztül űzi ezt a sportot, hanem általában 1 teljes hét szabadság keretein belül elutazik valamelyik külföldi síterepre hódolni a szenvedélyének. Persze megértem, mert hazánk nem az az alpesi klíma, ahol bárhol elegendő hó állna rendelkezésre. De azért itthon is érdemes körülnézni, milyen lehetőségek közül lehet választani és ezeket egy-egy napra vagy hétvégére igénybe venni. 

Kezdő síelők enyhe lejtésű pályán gyakoroljanak

Ebben a szezonban talán egy kicsit másként alakul a helyzet, de az utóbbi években - a  szomszédos országokhoz képest, ahol több ezer méteres hegyek találhatók -  idehaza nem kedveztek az időjárási viszonyok az egész szezonos síelésnek. Ennek ellenére lehet találni olyan eldugott helyeket, ahol van elég hó, hogy kipróbáld a sífutást és egyes helyeken még oktatást is tartanak. A lesiklók kicsit jobb helyzetben vannak, mert egyre több műanyag pálya létezik országszerte, ahol már szeptember végétől vagy október elejétől lehet gyakorolni a sítechnikákat szakképzett oktatók segítségével. Mindenkit bátorítok, keresse fel ezeket a helyeket és vegyen néhány órát, mert csak jobb úgy elindulni egy hetes síútra, hogy nem először van léc a lábadon.

Sífelszerelés

Először is egy kezdő síelőnek felszerelésre van szüksége. Ha még soha nem álltál sílécen, inkább a bérlést javaslom neked több okból is. Mivel most akarod kipróbálni első alkalommal, még nem vagy benne biztos, hogy tetszeni fog-e neked és egy teljes felszerelés nem olcsó ahhoz, hogy utána csak a lakásban kerülgesd évekig.

Sifutás felszerelés

Másrészt kezdőként még nincsen tapasztalatod és összehasonlítási alapod, hogy milyen felszerelés lenne a megfelelő. Viszont ha kölcsönzöl, több típust és márkát is kipróbálhatsz minden kötöttség nélkül és mikor már ráérzel a síelés ízére, a legjobban hozzád illőt tudod megvenni. Egyre több síkölcsönzőben sífutó és lesikló felszerelést is bérelhetsz egyaránt. Az idén decembertől a budaörsi Decathlonban is van már lehetőség bérlésre, bár jelenleg csak lesikló felszerelések állnak rendelkezésre. Aki már túl van az első siklásokon és magával ragadta a havas élmény, annak már érdemes elgondolkozni saját felszerelés vásárlásán. Arra figyelj ilyenkor, hogy mindenképpen a tudásodnak megfelelő sílécet és sícipőt válassz magadnak, mert teljesen másra van szüksége egy kezdő, egy haladó és egy profi síelőnek, de a sífutásban még a stílus és a cipő-kötés összhangnak is meg kell lennie. Azért nem kell megijedni, mert ebben bárkinek szívesen segítünk  kollégáimmal, aki betér hozzánk a Decathlonba.

Felszerelés előkészítése

Kezdőknek  van még egy nyomós érvem a kölcsönzése mellett: nem kell a felszerelés karbantartásával foglalkoznod. A síkölcsönzők mindig csiszolt, waxolt, - lesikló léceknél élezett - állapotban adják ki a síléceket és még a megadott adatok alapján a síkötést is a méretedhez állítják. Mindig garantáltan hibátlan minőségű felszerelést kapsz.

 A vaxolás védi a síléc talpát

Amennyiben saját sífelszerelésed van, akkor bizony neked kell gondoskodnod mindenről. Ez nem azt jelenti, hogy otthon saját kezűleg kell elvégezned ezeket a feladatokat. Bár vannak, akik be vannak rendezkedve erre is, de a síszervízben profi gépekkel megcsinálják helyetted. Arról viszont neked kell gondoskodnod, hogy minden évben megtörténjen a karbantartás. És ez miért fontos? Elég kellemetlen élmény, amikor a pálya közepén önálló életre kel a síléced és leválik a lábadról, vagy éppen eltörik. Akkor aztán örülhetsz, ha baleset nélkül megúszod és bérelhetsz drága pénzen lécet, hogy folytathasd a síelést. Most már a felszerelésed rendben van és vettél pár órát is, hogy belekóstolj a síelésbe, azért még  maradt néhány teendő a kalandos utazásig. Ezekről a következő bejegyzésben fogok írni.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)