Magazin

Blog

Kezdő kutyás futók dilemmája: futóöv vs. beülő?

A tipikus kezdő kutyás futó vagyok: gyülöltem a futást, lassú vagyok, esetlen, és ezzel tisztában lévén nem is akartam nagyon profi cuccokba beruházni az elején. Az elején... azóta már másként látom a dolgokat. Nézzük a canicross humanoid-oldali legfontosabb eszközét: futóöv vs beülő?

A kezdet kezdetén úgy vélekedtem, hogy az én gyatra tempómhoz és terebélyes hátsó felemhez bőven elegendő, ha csak az övet veszem meg. Egyrészt aggódtam, hogy a beülő kényelmetlen lesz, másrészt fölösleges flancnak éreztem. Negyvenezres profi futócipőt sem vesz az, aki alig bír 3 kilométert futni, miért vennék pont ebből az eszközből rögtön versenyre valót...? Nos, tény, hogy hosszú évekig kiszolgált a futóöv is, nézzük picit részleteiben a témát. 

 Vagus & Musher vegyes szettünk

Kezdő futó - rövid táv. Elegendő lenne a futóöv?

Szigorúan az én véleményem (és még mindig nem vagyok canicross versenyző sem, szóval hobbista kocafutóként mondom ezt) az, hogy a tempó a kulcs, méghozzá a kutyáé. Egy jól húzó, erős kutya el tudja érni, hogy a futóöv - ami békés kocogásnál még szépen marad a helyén - egyszer csak a hónunk alatt fixálódjon, beszorítsa a levegőt és összességében rettentő kényelmetlen legyen. Nem mondom, hogy nincs létjogosultsága az övnek, nekem jó szolgálatot tett hosszú évekig, de onnantól kezdve, hogy megtanultam futni, a kutyáimnak pedig végre lehetősége lett rendesen húzni (értsd: nem fékeztem őket) már muszáj volt váltanom. 

Boldog kutya :)
 Boldog kutya :)

Ne félj a beülőtől!

Kicsit furcsa formájú lehet elsőre egy beülő, és bizony én is aggódtam, hogy az összeérő husi lábaimmal mennyire lesz kényelmetlen. Ahogy a fórumokat olvasgatom, a futók többsége hozzám hasonlóan tanga-effektustól tartott :) Tény, hogy összeérő lábakkal az egész életünk kicsit nehezebb, de ha jól állítjuk be a beülő fenekét, akkor egyáltalán nem fog zavarni! Szépen befekszik a helyére, és igen, valamelyest hozzáér a nadrághoz, de nem dörzsöli annyira, hogy zavaró legyen. Futás közben konkrétan fel sem tűnik! 

A helyén marad, és nem kényelmetlen. Komolyan!
A helyén marad, és nem kényelmetlen. Komolyan!

 Könnyebb, jobb, gyorsabb!

Nagyon sokat számít az, hogy nem kúszik fel a futóöv. Egyrészt nem a gerincedet rángatja a kutya, másrészt könnyebb a levegővétel is. És tudjuk, ez mennyire hasznos, ha fut az ember :) . Az övvel a nagyobb tempó mellett szinte azonnal beszúrt mindkét oldalam, a beülővel ugyanez rögvest megszünt! Azzal, hogy csípőn marad a húzáspont, sokkal könnyebb a futás! Igen, kicsit "szoros a bugyi", de menet közben már nem fogod érezni. 

A különbség számokban mérhető

Korábban a kb. 2 km-es körünkön futottunk Rebivel 5 perc körüli kilométereket, most már ugyanezt teljesítjük a 3.8 kilis távon is. További előny, hogy most már nem kell lassításra kérnem a kutyát, nettó biztatok. Ez pedig azt is jelenti, hogy "Miss Hurrikán" Rebelle egy-egy futás után néha két órákat is húzza a lóbőrt - ezt korábban sci-fi jelenetként sem mertem volna elképzelni... Elsőre el is gondolkoztam rajta, hogy esetleg beteg, de miután a kövi futás után is így regenerálódott, be kellett látnom a lehetetlent: elfáradt. 

Fáradt boci = boldog boci
Fáradt boci = boldog boci

 Honnan, milyet?

Musher, Vagus a magyar gyártóink, külföldről elérhető a Non-Stop és a Zero DC, mindegyik jó minőségű beülőket készít, érdemes körülnézni a neten, mielőtt döntenénk. Egy kis sneak peak: jelenleg azon dolgozunk, hogy a Decathlon áruházak kínálataiban is meg tudjunk jelentetni versenyre is használható kutyás futó beülőket. ;) További hírek hamarosan!

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)