Magazin

Blog

Kezdőszett teljesítménytúrára, avagy mi az, ami nélkül ne indulj el tt-re?

Az elmúlt egy évben átalakult a teljesítménytúrázás és a hagyományos rendezvények elmaradásával sok új instant túra indult. Ez már valószínűleg így is marad. Milyen felszereléssel indulj el, ha most kezdenél bele a teljesítménytúrázásba?

Egy rövid, 7-10 km-es, kezdőknek ajánlott túrára bármivel el lehet indulni, ami a mindennapokban bevált, mert alig 2-4 órát töltünk terepen lassú tempóban. A hosszabb távok esetén mindenképpen ki kell mozdulni a komfortzónánkból, csak az nem mindegy, hogy mennyire. Évekkel ezelőtt én is utcai ruházattal kezdtem az erdőben és az első 50 km-es túrámat, a Gerecse 50-et is a legegyszerűbb, elsőáras túracipőben teljesítettem. Nem volt kényelmes...

Beszéljünk általánosan a 20-30 km-es távokról és az 5-8 órás teljesítésekről! A teljesség igénye nélkül, azokra a felszerelésekre próbáltam a hangsúlyt helyezni, amivel az év nagy részében tudtok túrázni.

A kis kirándulásokra és könnyű terepre ajánlott NH (nature hiking) termékek helyett a változatos körülmények miatt az MH (mountain hiking) megjelölésű, hegyi túrázáshoz ajánlott felszerelések közül érdemes választani.

Hiában van már mezítlábas Kinizsi 100 teljesítő, a többségünknek kell a túracipő

A 25 km-hez közelebbi távokig az MH100-as, kényelemtől függően akár 50 km-ig az MH500-as modellek vízhatlan változatait válaszd. Igen, nyáron talán melegebb, de ha még nem tudod mikor mész túrázni, akkor esőben és sárban praktikusabb. A hagyományos, nehéz túrabakancsokat hazai terepen a legtöbbször túlzásnak gondolom, de ez sokaknál már-már hitvallás akár pro, akár kontra. 

Steril stock fotók helyett inkább a valóság. Az MH500-as az átmeneti időszakban biztos társ

Zokni

A túracipővel szorosan együtt jár a jó zokni is. Eltérő, hogy kinek mi a kényelmes, a vékonyabb, a vastagabb, vagy a kétrétegű zokni, netán a gyapjútartalmú, vagy a teljesen műszálas. Saját és ismerőseim tapasztalatai alapján a vastagabb zokni a legtöbbször jó választás. Én 3 féle cipőben használva és több száz túra km után az MH500-at nyugodt szívvel ajánlom, mert a legnagyobb hidegek kivételével egész évben használható.

A nadrág

Egész éves viszonylatban szerintem a hosszúnadrágnak több előnye van, mint ami hátrányt jelent a nyári melegben. A bozótos ösvényeken védi az ember lábát, de a kullancsok ellen és sárban is hasznos. Én egy Forclaz Trek 500-at használok nagy megelégedéssel. Kényelmes, rugalmas, könnyű, gyorsan szárad és van átalakítható változata is.

Nem finomítom a helyzetet, néha ilyennel is találkozhattok. MH500 + Trek 500 = megbízható kombináció

Nagyon hasonló az MH500-as nadrág is, de már az olcsóbb MH100-as is kényelmesebb, könnyebb és szellősebb lesz, mint egy farmer. És itt is mindkettőnek van átalakítható verziója: MH150 és MH550 megjelöléssel. Ha pedig hidegre fordul az idő, egy aláöltözet javít a hőérzeten, mielőtt téli túranadrágot választotok.

A pamut pólókat és pulóvereket felejtsük el!

Pár perc után leizzad az ember, aztán másnapig sem száradnak meg. Ha már elég meleg van és csak pólót veszünk felülre, akkor jöhetnek a jól szellőző, könnyű darabok. Ha pedig alsó rétegre van szükségünk a hűvösebb időben, akkor inkább egy aláöltözetet válasszunk. A merinói gyapjúval akár több napos, fürdés nélküli hegyi túrára is elindulhattok, de a "műszálas" verziótól sem kell megijedni. Nekem a Kipsta Keepdry 500-as felsői váltak be az egynapos túrákon.

A hátizsák

Sokat számít, hogy hagyományos rendezvényre megyünk, ahol lesz némi ellátás, vagy instant túrára, ahol mindent magunknak kell vinni. Fontos az is, hogy körtúra lesz és a váltóruhát ott tudjuk hagyni a kiindulóponton, vagy depózhatunk, netán mindent mi cipelünk.

Az FH900-as hátizsákot kezdtem tesztelni pár hete, ideje lenne már ötvenesen is megszellőztetni.

Ha most vennél hátizsákot, akkor szerintem indíts egy nagyobb, 30 literes zsákkal. Nem kell azt telepakolni, de könnyebb vele igazodni a különböző helyzetekhez. Ha pedig megismerted a szokásaidat, akkor válts az igényeinek megfelelő kisebb-nagyobb típusra. A témában még itt olvashatsz általánosan.

Bő 3 és fél éve nyúzom a 30 literes NH500-as típust és bár vannak hiányosságai, de igazi strapabíró igásló a mindennapokban is. Az MH100-as és MH500-as zsákok túrázáskor kényelmesebbek és jobban szellőzik a hátuk. Ezután jöhet akár egy ultrakönnyű FH900-as is, amiről hamarosan írni is fogok. Két rövid túrán már teszteltem.

Mindig vigyünk magunkkal saját bögrét!

Csökkentsük a hulladék mennyiségét és ne várjuk el, hogy kapunk eldobható poharat a rendezvényen. Ha instantra megyünk, a bögrével akkor is könnyebb lesz a forrásokból, vagy az utcai közkutakból inni.

A 2020-as Decathlon Mátra Túrán is vizes ballonokból tölthették meg a palackjaikat és bögréiket a túrázók.

Persze a PET palackokat is felhasználhatjuk többször, de jobb, ha már eleve meg sem vesszük azokat. Kulacs, termosz, víztasak? Évszak és megszokás kérdése, de kezdésnek 2 liternél több folyadékot ne cipeljünk. A legtöbbször elegendő lesz, mert vagy lesz frissítőpont, vagy egyéb vízvételi lehetőség.

A polár (nem csak) a túrázó barátja

A polár környezettudatos, hiszen újrahasznosított anyagból is készülhet, de puha, könnyű és ami a legfontosabb, hogy még vizesen is van hőtartó képessége. Nagyon praktikus és sokoldalúan felhasználható anyag, amit láthattok a széles kínálatunkban is.

Már a legegyszerűbb MH20-as modellnek is kihasználhatod a kedvező tulajdonságait például a túra után átöltözve. Az apró finomságok miatt érdemesebb a nagyobb számok közül választani, ha másért nem, a hőmérsékletünk szabályozása miatt. Az MH500-as polár csak felül cipzáros, de az MH520-as már végig az. Én pár hete egy MH900-as felsőt szereztem be, igyekszem majd erről is írni.

Ritkán készül rólam kép, így marad a stock fotó. Cikkszám szerint nem kerestem ki, de szinte full MH500. Megbízható szett.

A ruházat mellett még számos kiegészítőre szükség lehet bizonyos helyzetekben, de tudom, hogy nem lehet mindent azonnal megvásárolni. Annyi biztos, hogy az MH100 termékek költséghatékony belépőt jelentenek a technikai túrafelszerelések közé. Ha egy kicsivel is komolyabban gondolkozol a folytatáson, akkor az MH500-as kategóriából válassz. Jó ár/érték aránnyal és megbízható teljesítménnyel tervezhetsz. Remélem, segítettem.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)