Magazin

Blog

Kiegészítők futáshoz- Bevált futócuccok egy hobbifutónak

A futáshoz nem kell semmi más, csak egy jó futócipő nagy adag elhatározással. Aztán új futófelső, meg hidegben futókabi, mert az motivál. Persze kellhet még a zene, ahhoz a füles meg a telefon, amit mégis hova tegyünk? Jöhet a karpánt vagy övtáska. A határ persze, a csillagos ég. Egy idő után legtöbbünk új célokat állít magának, akár a táv vagy az idő tekintetében, ehhez órákat, alkalmazásokat használunk. Na lehet, hogy ezért kaptam meg én is az otthoniaktól, hogy tovább tart az elindulás, mint maga a futás? Összeszedtem nektek, hogy én miket használok, mik könnyítik meg a futásaimat.

Kiegészítők futáshoz - karpánt és füles
Okostelefon tartó karpánt

Nekem a karpánt.

Ez még a legelső dolgok közé tartozott, amit vettem magamnak. A telefonom nélkül alapból sem szívesen indulok el otthonról, a zene pedig hű társam lett futás közben, úgyhogy valami kellett. Sokan kérdezik, hogy nem zavar vagy dörzsöli ki a kezem. De nem. Kényelmes, praktikus és még védi is a csapadéktól a telefonom.

Amin Spotify és Runtastic.

A Spotify az előző csomagomhoz járt, így ismerkedtem meg vele, aztán csomagot váltottam, de ő marad, előfizettem. Ha nincs még összeállított lejátszási listád, akkor rengeteget találsz rajta kifejezetten futáshoz vagy edzéshez, de akár azt is kipróbálhatod, milyen, ha a zene üteme igazodik a futótempódhoz. 

Kiegészítők futáshoz - óra
A méréshez használhatunk órát vagy applikációt.

A táv és idő mérésére a Runtasic-ot használom. Ezt töltöttem le először, és mivel tetszett, nem nagyon próbálkoztam még másikkal. Rengeteg van már: Endomondo, RunKeeper, Nike+, MapMyRun, Futótárs… Ezek követik az útvonalad, mérik a megtett távot, a sebességet és megadott távonként be is mondják eredményeidet. De van, amelyik segít új futóhelyeket felfedezni, elemzi az eddigi futásaid, segít az edzéstervezésben. Sok app már segít a futótársak keresésében, akikkel meg is oszthatod eredményeidet. Ha szívesen futsz másokkal, akkor pedig csatlakozz futóközösségeinkhez, akár kezdőként vagy gyakorlott futóként! Bár tényleg rengeteg előnnyel bír, ha figyeled az edzéseid, méred az eredményeid, néha érdemes elindulni kütyük nélkül is. Csak úgy futni egy jót, figyelni a testünkre, élvezni a természetet, kikapcsolódni kényelmes tempóban, amennyit jólesik. És ne félj, egy dolog tényleg igaz: ha nem posztolod, az az edzés bizony akkor is megtörtént. ;)

Kompressziós zokni.

Bevallom töredelmesen, mikor elkezdtem a futást, nem teljesen értettem, hogy a futóversenyeken miért nyomulnak annyira ezekkel a hosszú zoknijaikkal. Nekem bejön, tényleg, de mi ez a 80-as évek láz, nincs rohadt meleg nélküle is? Tudásvágyam azóta csillapítottam, és már tudom, hogy azért ezek nem pont olyan zoknik. Egyenletes szövésű, nem gyűrődik, a szív felé fokozatosan enyhülő kompressziót biztosít a végtag számára, ezzel pedig segíti az izmok vérellátását és stabilabb mozgást eredményez. Legális dopping, ami csomó színben és méretben elérhető. Hát persze, hogy kellett nekem is.

Láss és látszódj!

Rövidülnek a nappalok, korábban sötétedik már, így akár a munka utáni futás is már lehet, hogy sötétben fejeződik be. Ha kivilágított futópályán futsz, akkor lehet, hogy nem szükséges, viszont ha már akár rövidebb távot is szürkületben vagy sötétben futsz, akár utakon vagy terepen, akkor nem árthat egy fejlámpa. Egy rossz lépés, nem látott kis gödör vagy úthiba is komoly sérüléseket okozhat. Láttasd magad! Mostanában már rengeteg nadrág és futófelső kapható fényvisszaverős betétekkel, de a korai sötétben ezt érdemes lehet kiegészíteni karpántokkal vagy bokapántokkal, de kapható kifejezetten fényvisszaverős mellény is. Elsősorban mi vagyunk a felelősek önmagunkért, ne feledkezzünk meg ilyen apróságnak tűnő dolgokról sem.   

Kiegészítők futáshoz - fényvisszaverő ruházat

A futáshoz használt kellékeinket nagymértékben meghatározza az időjárás is, így most nekem például futókesztyűt és vékony sapit kell beszereznem. Van, aki hidegben kézmelegítőt használ, mások fejpántban futnak szívesebben. A futáshoz használt kütyükből pedig már tényleg mindent beszerezhetünk, amit a pénztárcánk enged: órák, elektromos melegítők, fülhallgatók és táskák, csak győzzünk választani. Én most egy vezeték nélküli fülesre hajtok. Ha használtok ilyet, mik a tapasztalatotok? Szívesen veszek minden ajánlást, és remélem, a Jézuska is olvassa a cikket! :)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)