Magazin

Blog

Kiegészítők úszóknak otthoni edzéshez

Bár nem könnyű szárazföldi edzéssel imitálni az úszásban használt mozdulatokat, bizonyos segédeszközök kifejezetten alkalmasak a megfelelő izomcsoportok fejlesztésére, hogy akár a kieső úszóedzések helyett, akár a rendszeres vízi alkalmak kiegészítéseként hozzájáruljanak teljesítményünk növeléséhez, testünk karbantartásához.

Ezen kiegészítő eszközök közös tulajdonsága, hogy segítségükkel olyan gyakorlatokat végezhetünk, melyek általában nem terhelik extra súlyokkal az ízületeinket – ahogyan az úszás sem tenné –, viszont remekül színesítik az egyébként véges számú variációból álló edzést, amit a saját testsúlyos feladatok nyújtanak.

1. Rugalmas ellenállások

A gumiszalagok és gumipántok nemcsak számos erősítő gyakorlatot tesznek lehetővé, melyek a kar, a törzs, és a láb izmait is átmozgatják, de a bemelegítéshez és az edzés végén elengedhetetlen nyújtáshoz is használhatjuk őket. Kifejezetten úszóedzések kiegészítésére ajánlott gyakorlat is végezhető segítségükkel; a fejünk felett rögzített gumikötél vagy gumiszalag alkalmas a kartempónál végzett húzás gyakorlására, elsősorban gyors, pillangó és hátkartempó esetén. Minden esetben fordítsunk különös figyelmet a helyes technikára: nyújtott karból indítsuk a húzást, és a combunknál is teljesen nyújtsuk ki, nehogy lerövidüljenek a tempók.

Különböző erősségű rugalmas ellenállásaink között férfiak, nők és gyerekek is megtalálják a számukra megfelelőt.

2. Haskerék

Mint tudjuk, úszás közben kiemelt szerepet játszanak a törzsizmok, így a hasizom és hátizom erősítése elengedhetetlen, ha kifejezetten úszáshoz szeretnénk fejleszteni a testünket. A megszokott felülés, törzsemelés, plank és lábemelés mellett kitűnően erősíti a törzs izmait a haskerék. A megszokott előre gördülő mozdulaton túl hátrafelé is használhatjuk ezt az eszközt.

Eleinte akár könnyített fekvőtámaszhelyzetben is használhatjuk a haskereket.

3. TRX

Míg a rugalmas ellenállásokat nem szükséges egy külső ponthoz rögzíteni, hogy edzeni tudjunk velük, a TRX vagy edzőheveder használata épp ezen alapul. Segítségével variálhatjuk a saját testsúlyos feladatokat, és további gyakorlatokat iktathatunk be az edzéstervünkbe, melyek javítják az egyensúlyérzéket, és fejlesztik az állóképességet, miközben nem helyeznek extra terhet az ízületeinkre – sőt, a felfüggesztett helyzetnek köszönhetően sokszor könnyítenek is rajtuk.

A TRX akár egy csukott ajtóhoz is rögzíthető otthon.

4. Kettlebell

Az előző három eszközzel ellentétben a kettlebell súlytöbblettel való edzést jelent, így azoknak nem ajánlott, akik kifejezetten az ízületkímélő szerepe miatt választották az úszást. Moderált súllyal, tudatos és óvatos mozdulatokkal azonban a kettlebellel végzett edzésmunka tökéletes kiegészítése lehet az úszásnak, hiszen a törzs, a váll, és a kar izmai folyamatos igénybevételnek vannak kitéve. Természetesen a lábizmok erősítésére alkalmazott saját testsúlyos gyakorlatokat is végezhetjük kettlebellel, a nagyobb súlyterheléssel növelve a hatást.

Fontos, hogy kezdő kettlebellnek ne túl nehezet válasszunk - 4, 6 vagy 8 kg már elegendő lehet kezdőknek.

A felsoroltakon túl számos más segédeszköz alkalmas lehet még az úszóedzés ideiglenes helyettesítésére vagy kiegészítésére: ugrókötelezéssel fejleszthetjük a lábizmokat és az állóképességet, medicinlabdával vagy súlyokkal tovább növelhetjük az erősítőgyakorlatok repertoárját, míg a bokszolás az állóképesség, a váll, és a kar izmainak erősítésére remek módszer, a tartóizmokat pedig jógagyakorlatokkal is átmozgathatjuk; a lista szinte végtelen.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)