Magazin

Blog

Kik felelősek a pontokért?

A válasz az, hogy mindenki. De az amerikai fociban van egy csapategység, amelynek ez az elsődleges feladata. Cikksorozatunk legújabb részében őket mutatjuk be. Nézzük, kik szerepelnek a támadósorban!

Az amerikai futballban három csapategységet különböztetünk meg: a támadókat, a védőket és a speciális csapatot. Egyszerre mindig csak az egyik lehet a pályán, és 11 játékos alkotja az egységeket. Ezek között lehet és szokott is átfedés lenni, vagyis egy játékos tagja lehet több csapatnak is. Most a támadókat (offense) vesszük górcső alá, az ő elsődleges feladatuk, hogy a lehető legtöbb pontot tegyék fel a táblára.

Milyen pontszerzési lehetőségeik vannak?

Kétféleképpen szerezhetnek pontot. Céljuk, hogy végigmenjenek a 100 yard hosszú pályán, és touchdownt szerezzenek. Ha ez sikerül, az hat pontot ér. Amennyiben úgy dönt az edző, hogy nem extra pontot rúgnak utána, hanem megpróbálkoznak a kétpontossal, akkor az offense marad fent a pályán. Ilyenkor egyetlen kísérletük van, hogy 2 yardról ismét a célterületre juttassák a labdát.

Kik alkotják az offense-t?

Vannak olyan pozíciók amelyek az esetek 99,9%-ban fent vannak a pályán, és számuk változatlan, valamint vannak olyan szerepkörök, amelyek nem biztos, hogy minden játék során fent vannak a pályán, legalábbis nem ugyanolyan létszámban.

Minden támadósor központja az irányító (QB, Quarterback). Ő a vezér, akin hatalmas felelősség van. Sok szakértő szerint minden sportágat figyelembe véve is az egyik legösszetettebb poszt. Minden játékban áthalad a kezén a labda. Passzjátéknál szinte mindig ő passzol, futójáték esetén pedig ő adja a csapattársa kezébe a labdát. A labda elindítása előtt a center mögött helyezkedik el. Az ő jelzésére indul el a játék. A sisakjába épített adó-vevőn keresztül ő kapja az utasításokat közvetlenül az edzőtől, amelyet továbbad a társaknak. Amennyiben a védők helyzetéből úgy ítéli meg, joga van megváltoztatni a figurát.

Támadófal

A támadófalat általában öt játékos alkotja. A labda kiindulási vonalán állnak fel (line of scrimmage), feladatuk passz esetén megvédeni az irányítót, futás esetén utat törni és lyukat nyitni a futónak. Nagy termetűek és súlyúak, hogy áthatolhatatlan falat képezzenek. A labdát nem lehet nekik passzolni. De kik is alkotják?

A két szélén a tackle-ök (OT vagy T) helyezkednek el. Az övék a legnagyobb felelősség a falban, mert ők felelnek a szélről érkező védők feltartóztatásáért. Különösen a baloldali tackle megbízhatósága fontos, mert az onnan érkező védőt az irányító nem érzékeli, ugyanis háttal helyezkedik el ebbe az irányba (amennyiben jobbkezes).

Mellettük állnak a guardok (G).Nekik a futásoknál van óriási szerepük, az ő elsődleges feladatuk törni a futónak az utat. Emellett persze passzjátéknál meg kell védeniük az irányítót.

Középen áll a center (C). Ő adja fel a labdát az irányítónak, valamint ő a fal vezére. Amennyiben közvetlenül mögötte áll a QB, a kezébe adja a labdát a két lába között, ha pedig hátrébb áll, akkor a kezébe dobja, ugyanígy a lába között. Ezt követően a többiekhez hasonlóan blokkolási feladatai vannak.

Elérkeztünk azokhoz a játékosokhoz, akik nem minden esetben vannak ugyanolyan létszámban fent a pályán. A támadó oldalon a már említett hat hely szinte mindig adott, a maradék ötöt töltik fel a következő négy poszt tagjai:

Fullback (FB). Egyre ritkábban jelennek meg, főként az NFL-ben, szerepük egyre csökken. Ennek oka, hogy az offense-k a passzjáték irányába tolódnak el.  Alapfelállásban az irányító mögött, de a futójátékos előtt helyezkedik el, vagy azzal egyvonalban. Elsősorban blokkoló szerepe van mind futásnál, mind passz esetén, de időnként elkapásoknál és futásoknál is alkalmazzák.

A Running back/Half Back (RB), vagyis futójátékos elsődleges feladata a labdával a kezében minél több yardot megtenni. A mai NFL-ben viszont már az is fontos, hogy elkapásoknál is hasznos legyen. Esetenként blokkoló szerepköre is lehet egy passzjátéknál. Az irányító mögött vagy mellett helyezkedik el, tőle kapja a labdát.Az ő szerepük is némileg csökkent az elmúlt években, főleg, ha nem ügyes elkapók. Ennek ellenére legalább egy szinte mindig van belőle a pályán.

A Tight end-ek (TE) a támadófal mellett helyezkednek el közvetlenül. Általában egyszerre egy van belőle a pályán, de ez változhat. Amelyik oldalán állnak a támadók a falnak, azt az oldalt nevezik erős oldalnak (strong side).Többségében kisebbek a falembereknél és nagyobbak az elkapóknál. Ugyanakkor ezt a két szerepkört vegyítik. Futásnál, és figurától függően passznál is blokkoló feladatuk van, de egyre több olyan Tight end van, aki jó kezekkel rendelkezik, és az elkapókhoz hasonló statisztikákkal rendelkezik.

Végül, de nem utolsó sorban jöjjenek az elkapók (Wide receiver, WR). A pálya két szélén helyezkednek el, szinte mindig több van belőlük. Elsődleges feladatuk a labda elkapása, amelyet az irányító passzol nekik. Magas és gyors játékosok, akik könnyen váltanak irányt. Minden playben, az előre megtervezett útvonalon előre futnak (route), próbálva lerázni magukról a védőket. A labda elkapása után természetesen tovább futhatnak vele. 

Reméljük, ez a kis rövid útmutató segített abban, hogy jobban megértsd, kik alkotják a támadóegységet. Amikor legközelebb látsz egy amerikai futball mérkőzést, már jobban megértheted, kinek mi a feladata és hol helyezkedik el a pályán. Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, és további amerikai focis tartalmakat követnél, látogass el a Budapest Cowbells weboldalára.

Hajrá Cowbells!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)