Magazin

Blog

Kinek való a szenior úszás?

Te is úgy gondolod, hogy a szenior sportolók azok az ex-versenyzők, akiknek már felnőtt gyerekei vannak, esetleg néhány évük van hátra a nyugdíjig, és próbálnak valamit kezdeni magukkal, meg a fennmaradó energiájukkal? Akkor mindenképp olvass tovább!

Tévhit, hogy a szenior sportolók csak a korosodó, parkban kocogó férfiak, vagy a vízitornán nyújtózkodó nyugdíjas hölgyek lehetnek. Bár a hobbisportban tulajdonképpen nincs jelentősége a korosztályoknak, számos sportágban találhatunk szenioroknak meghirdetett klubokat, egyesületeket - sőt, versenyeket is szerveznek -, és ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés: tulajdonképpen kiknek szólnak ezek az események? Tényleg csak nyugdíjas korúak jelentkezhetnek?

Ki a szenior sportoló?

A szenior megjelölés általában csak annyit jelent, hogy nem gyerekeknek vagy fiataloknak szóló edzésről, klubról, programról van szó. Sportja válogatja, hogy milyen korosztály számít hivatalosan is szeniornak, de általában 35 éves kor fölött (igen, ilyen korán) már ebbe a kategóriába esik az ember. Bizonyos sportágak esetén előfordulhat, hogy a szenior egyesület vagy versenykiírás ennél magasabbra teszi a korhatárt, ugyanakkor az ellenkezőjére is láthatunk példát: az úszóknál már 25 éves kortól indulhat szenior versenyen a sportoló.

Amennyiben elértük már ezt a kort, és szívesen edzenénk szervezett keretek között, következőnek azt érdemes végiggondolni, mik a céljaink a sporttal.

A szenior úszó egyesületekben számos korosztály felbukkan - nekem vannak a szüleimmel, sőt, nagyszüleimmel egykorú csapattársaim is

Egészségmegőrzés

Ha az elsődleges célunk az egészségmegőrzés, olyan sportot érdemes választani, ami az egész testet átmozgatja, nem terheli annyira a szervezetet, és kicsi a sérülésveszély. Mindhárom szempontnak megfelel az úszás.

Ezen felül mellette szól, hogy az országban szinte bárhol találunk uszodát (vagy nyílt vizet) a közelben, a legtöbb helyen elérhetőek sávos jegyek (azaz bizonyos idősávokban olcsóbb a belépőjegy), és viszonylag olcsó a felszerelés is. Az úszás a sportok aduásza olyan szempontból is, hogy korosztálytól és betegségektől szinte függetlenül űzhető, barátokkal és családdal, de akár magányosan is. Sőt, sok helyen lehetőség van egyesületi keretek között úszni, ha erre vágyunk.

Jó társaság

Néha nem is maga a mozgás a legfontosabb, hanem a közösségi élmény. Bár az úszás jellemzően egyéni sport, ez távolról sem jelenti, hogy úszóként magányra lennénk ítélve, sőt! Ha egyedül megyek le az uszodába, engem rendszeresen szólítanak le másik úszók akár két sorozat között a falnál állva, akár edzés után a parton, hogy váltsunk néhány szót. Ha az egyesület szervezett edzéseire megyek, ott pedig kifejezetten jó a társaság; barátságos, nyitott, sportos férfiak és nők beszélgetnek és viccelődnek a medenceparton (és ha az edzés engedi, a medencében is) minden korosztályban.

A szenior úszóedzések jó hangulatban telnek, a társaság nyitott és barátságos.

Versenyzés

Ha nem csak azért sportolnánk, mert egészséges, hanem szívesen megmérettetjük magunkat időnként, szintén remek választás az úszás. 25 éves kor felett már szenior versenyeken indulhatunk, szenior egyesület tagjaként. Ugyanakkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezt már általában nem veszik véresen komolyan a ‘versenyzők’; mindenki maga dönti el, mikor megy le edzésre, mennyire ússza ki magát edzésen, egyáltalán szeretne-e versenyeken indulni. Szenior egyesületben úszni inkább felszabadító: a közösség remek, az edzések jó hangulatúak - viszont nagyon el lehet fáradni bennük azoknak, akik keresik a kihívásokat és szeretik a versengést.

A szenior úszók élete nem csak játék és mese! Komoly edzéstervek készülnek minden edzésre, amit mindenki saját lelkiismerete szerint úszik le.

Miért az úszás?

Akár egészségmegőrzésre, akár intenzív mozgásra vágyunk, a legtöbb sport képes megfelelni az igényeinknek. Azonban ahogy egyre idősebb az ember, egyre jobban meg kell válogatnia, milyen mozgásformákat képes kényelmesen és biztonságosan végezni; mi az, ami még jóleső érzést nyújt. Az is szempont lehet, hogy ne csak most, de 10, 15, akár 40 év múlva is alkalmasak legyünk még a választott sport űzésére; akár nehezen gyógyuló sérülések, műtétek, protézis után is. És mindezek figyelembevételével szinte verhetetlen az úszás.

Úszni lehet ráérősen, havi 1-2 alkalommal, kitett fejjel a helyi fürdőben. Úszni lehet heti egyszer a barátokkal vagy családdal, kényelmesen, de elfáradva. És úszni lehet akár minden nap, egyesületben, a határainkat feszegetve is.

És hogy megválaszoljam a cikk címében feltett kérdésemet, vagyis hogy kinek való a szenior úszás: mindenkinek. Na jó, pontosabban mindenkinek, aki már legalább 25 éves. Egyéb kritérium nincs; szívesen látunk!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)