Magazin

Blog

Kinőtte, vedd észre! - Védőfelszerelések

A biztonságos lovaglás első mérföldköve a megfelelő védőfelszerelés beszerzése. Azonban a történet itt nem ér véget. A legtöbb lovardában nem szólnak, ha a gyerek kinőtte valamelyik védőfelszerelését, a szülők pedig nem feltétlenül veszik észre, ha ez bekövetkezik. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, hogyan lehet észrevenni, ha a gyerkőc kinőtte a kobakját, vagy a gerincvédőjét.

Kobak

A legfontosabb életet védő felszerelésünk, a kobak. Azonban legyen bármilyen világhírű márka fullextrás modellje, nem sokat ér, ha nem jó a mérete, vagy nem illeszkedik rendesen a viselője fejére. Vannak, akik vásárláskor nem kérnek, vagy nem fogadnak el segítséget, és már eleve rossz méretet vesznek, (könnyebb, mint az ember gondolná), amivel a lovardában sem feltétlenül szembesítik őket, pedig az első használat előtt még bőven lenne lehetőség cserére. Ami viszont ennél jóval több embert érint, az a jelenség, amikor a gyerek kinövi a kobakját, de ez a szülő számára nem feltétlenül egyértelmű. Hogyan lehet észrevenni?

-Állítható modell esetén az állítócsavar teljes kitekerését követően a kobakot nem, vagy csak nagyon nehezen lehet szabályosan ráadni a gyerek fejére úgy, hogy az már szorítja, és levéve sokáig megmarad a nyoma a gyerek homlokán. Szabályos, ha a kobak beljese teljesen ráül a fej tetejére, nincs közötte hely, az ellenző része egyenesen előre mutat, a kobak elöl legalább homlokközépig leér. Tipikus és gyakori hiba, hogy az észrevétlenül kinőtt kobakot a gyerek már csak úgy tudja hordani, ha az egész homloka szabaddá válik, a tarkót védeni hivatott rész egészen a középső nyakcsigolyákig lecsúszik, a kobak ellenző része pedig a vízszintestől eltolódva meredeken felfelé mutat. Ezt az állapotot bár nagyon könnyű felismerni, mégis tömegével látni szinte minden lovardában.

Fontos, hogy télen általában szükséges egy vékony rétegű fülvédő, símaszk, vagy speciális kobak alá való megoldás (nem kötött sapka!) a kobak alá, amelynek mérete már eldöntheti ezt a kérdést, éppen ezért szoktuk javasolni, hogy új, nagyobb méretű kobakot lehetőleg ősszel vásároljanak, így az általában legalább fél évvel tovább lesz jó a viselőjének. Fontos, hogy bármit is viseljünk alatta, ügyeljünk a kobak szabályos felvételére.

Megfelelő méretű, helyesen beállított kobak

Gerincvédő

Akár védőmellényről, akár gerincvédőről van szó, szintén csak akkor várhatjuk tőle a megfelelő védelmet, ha helyes méretet választunk, és megfelelően állítjuk be. Itt is szokott lenni egy minimális átfedés a szomszédos méretek között, így akik két méret között vannak, választhatják a nagyobbat. Hátulról nézve a hetedik nyakcsigolyánál kell elhelyezkedni a gerincvédő felső részének, ez általában egybeesik a póló nyakkivágásának vonalával. Hátul érjen le ameddig csak lehet, anélkül, hogy hozzáérne a hátulsó nyeregkápához, és ezáltal felnyomódva kényelmetlenséget okozna. 

Védőmellényeink esetében nem véletlenül kerül megjelőlésre pirossal egy bizonyos úgynevezett biztonsági sáv az állítási pontokon, összesen négy helyen. Ezeknek a tépőzár által mindig takarásban kell lenniük, minden ruhadarabbal együtt, amit a mellény alá fel szándékozik venni a lovas. Ez az egyik oka, hogy a legtöbb esetben kabát nem fér alá. A másik, hogy önmagában is annyit melegít, hogy kabáttal együtt sok lenne ahhoz a fizikai aktivitáshoz, amit lovaglás során az ügetés, és a vágta jelent. Ezért szoktuk azt javasolni, hogy viseljék a védőmellényt alatta egy vastag, magas nyakú polár pulóverrel, és az alatt egy technikai aláöltözettel, a védőmellényre pedig csak addig vegyék fel a kabátot akár kicipzárazott állapotban, ameddig előkészülnek az edzésre, a bemelegítő lépésszakasz végéig. Ezt követően csak beleizzadnak, amiből óra végén könnyen össze lehet szedni egy kiadós megfázást. Amint vége van az órának, és már csak hosszú száron lépésben közlekednek a lovasok, érdemes visszavenni a kabátot, még mielőtt fázni kezdenének. Ilyenkor akár le is lehet gyorsan cserélni a védőmellényt a kabátra. 

Megfelelő méretű, légzsákos védőmellény

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)