Magazin

Blog

Kinyomok 10 kilót - motivációs dal 2020-ra

Kellene még egy kis motiváció? Hallgasd meg az Antilope Kid új dalát: a "Kinyomok 10 kilót" és fogadjunk, hogy felkerül majd a spotify listádra. Interjú Linczényi Márkóval az új daláról és arról, hogy mit jelent számára a sport.

Linczényi Márkó zenészt, a Kolin frontembereként ismerhette meg az ország. Mostanában egyszemélyes produkcióként az Antilope Kid nevű projektben tevékenykedik, ahol főként aktuális témákat igyekszik  feldolgozni. Legismertebb számai a SziaUram, VegánWok, vagy a személyes kedvencem, a Nőügy. Legújabb száma a "Kinyomok 10 kilót" egy Decathlonnal közös produkció, a dal születésének aprópójáról és az idei év nehézségeiről kérdeztük. 

 

Csapjunk is egyből a közepébe: hogy került képbe a Decathlon? Miért vállaltad el a dal megírását? 

"Azért, mert rólam szólhat. Mert nem egy reklám üzenetet kellett megfogalmaznom, nem egy tőlem idegen karakter bőrébe kellett belebújnom, hanem a saját életemet, gondolataimat zenésíthettem meg. Ez vagyok én: valaki, aki sok sportot űz rendszeresen, de semmiben sem bajnok, egyszerűen csak elégedett magával. Ezen kívül nagyon fontos, hogy a Decathlon értékrendje teljesen megegyezik az enyémmel. Amikor alkalmazott művészként, előadóként dolgozom, ilyen összhang szinte soha nem fordul elő. Arról nem is beszélve, hogy rendszeres vásárló vagyok, a legtöbb sporthoz a Decathlonból szerzem be az eszközöket, kiegészítőket."

 

A zenei pályádat jól ismerjük, de a sportmúltadról eddig keveset tudtunk. Mikor kezdtél el sportolni? 

"Már óvodában megismerkedtem a sporttal a karatén keresztül. Nem volt túl dicsőséges a karate pályafutásom, egyszer egy judós úgy átdobott a hátán, hogy beszakadt a nagylábujjam körme. Úgyhogy inkább úszni kezdtem. A következő néhány évben az úszáson keresztül eljutottam a vízilabdáig, amit 5 éven keresztül űztem versenyszerűen. Sosem voltam a leggyorsabb, sem a legügyesebb, de nagyon szerettem csinálni. Közben a zeneiskola és az Operaház Gyermekkórusa mellett nem maradt időm a napi szintű versenyszerű sportolásra, úgyhogy eldőlt: nem leszek élsportoló. A sport szeretete azonban megmaradt, és a mozgás a mindennapjaim része maradt. A gimiben kosarazni kezdtem, amit nagyon szerettem. Közben a gördeszka révén belekóstoltam az extrém sportok világába is, ami a mai napig nagyon vonz. Ezután már csak az egyéni sportok érdekeltek igazán. Több, mint tíz éve kajakozom, wakeboardozom a szezonban. Mellette megmaradt a gördeszka, és, ha csak tehetem, egy-két hétre szörfözni is elutazom (hullámszörf). Emellett a TRX, a futás és a jóga is a mindennapjaim részévé váltak, illetve 15 éve a városban mindenhova biciklivel járok. "
 

Mit jelent számodra a sport a mindennapokban?

"Legalább heti négyszer járok sportolni, ami teljesen a napi rutinom részévé vált. Enélkül nem tudnék teljes ember lenni. Nem csak abban segít, hogy ne fájjanak a tagjaim (bizony, 30 fölött egyszerre csak arra kel fel az ember, hogy fáj a háta, a dereka, a térde, és azokat a tüneteket tapasztalja, amiken addig csak mosolygott, hogy az öregek mindig panaszkodnak), hanem abban is, hogy a munkában és a magánéletben kiegyensúlyozott, nyugodt tudjak maradni. Érdekes módon, ha a sportban megfelelően koncentrálok, és minden nap sikereket érek el, akkor a munkában is sokkal jobban oda tudom tenni magam és a sikerek is könnyebben jönnek. Ezen kívül nekem fontos, hogy magam lehessek, elvonulhassak távol a külvilágtól. Ahogy végignézem, milyen sportokat űzök, mindegyik egy kicsit kiszakít a valóságból, és szabadságra küld a rohanásból, a teendők elvégzéséből, a konfliktusokból, a stresszből. Nem is kikapcsolódás. Sokkal inkább tisztítókúra. "

" Elfáradtam, itt az ideje kinyitni a csakrám "

 

Térjünk át a dalra. Már a címe is elég sportos: Kinyomok 10 kilót. Mi a legfontosabb üzenete? 

"A dal segít megismerkedni több sportággal, és erőt ad, motivál. De nagyon fontos eleme, hogy nem állít fel teljesítménykényszert. Nem arról szól, hogy mindenben a legjobbnak kell lennünk, hanem sokkal inkább arról, hogy  legyen bármilyen kicsi is a cél, örömet okoz, ha azt teljesítjük. Ha csak 4, vagy 10 kilót nyomunk is ki, arra ugyanúgy lehetünk büszkék, mintha éppen egy világrekordot állítanánk be. 

Ha fele olyan gyorsan, fele annyit futok, tekerek, úszom, evezek, mint az olimpikonok, de engem elégedetté tesz, akkor minden rendben van. Nem tudunk mindenben a legjobbak lenni, de a saját mércénknek mindig meg tudunk felelni, ha megfelelő célokat tűzünk ki magunk elé. Amellett, hogy egy vicces, sokszínű dal a ‘Kinyomok 10 kilót’, én ezt érzem a legfontosabb üzenetének. "

 

A "Kinyomok 10 kilót" ezek szerint egyfajta motivációs dal, ami az idei évben különösen aktuális. Hogy élted meg az év első felét,a vírus kitörését, a karantént?

"Mivel az életem nagy részét amúgy is magányosan, vagy a családommal töltöm, én nem éreztem olyan radikálisnak a változást. A stúdiómban egyedül dolgozom, sportolni egyedül járok, a családommal pedig együtt vagyunk otthon. Bevallom őszintén, egy kicsit még élveztem is, hogy lelassult, kitisztult körülöttem a világ. A lányom születése is a karantén alatt történt, úgyhogy így életem legboldogabb élménye, amire a legbüszkébb vagyok is erre az időszakra esett. Persze nálunk is volt sok aggodalom, ijedtség, együttérzés, és mi is megéltünk érzelmi hullámvölgyeket is, de igyekeztünk mindig túllépni ezeken. Remélem, minél többen tudják a maguk hasznára fordítani az így felszabadult időt és energiát, mondjuk sportolással. Ahogy látom, egyre többen teszik ezt, aminek nagyon örülök. Így talán könnyebben maradunk mindannyian egészségesek - persze amellett, hogy vigyázunk magunkra és egymásra is, és követjük a járványügyi intézkedéseket."
 

Sok helyről hallani, hogy várható egy esetleges második hullám a vírus kapcsán. Milyen tanácsaid lennének erre az esetre?

"Nekem a személyes stratégiám az volt a kezdeti sokk után, hogy próbáltam magam a negatív hullám fölött tartani. Egy idő után egyre kevesebb hírt olvastam a járványról, és megpróbáltam elterelni a gondolataimat. Minden nap mozogtam, főztem, barkácsoltam, növényeket ápoltam. Egyszóval igyekeztem visszatalálni egy természetesebb élethez, amit sokkal-sokkal jobban élveztem és élvezek a mai napig. Ezek közül a sport a leghatásosabb szerintem. A sportolással találunk vissza legkönnyebben és leghamarabb önmagunkhoz."

Az elmúlt hónapok nagy tanulsága volt ez, melyet ebben (a már-már elcsépelt) rohanó világban szinte teljesen elfelejtettünk és tessék, az élet most tálcán tolta elénk. Nehézségek ide, kifogások oda, mindannyian meg tudjuk teremteni azt a 15-20 percet hetente egyszer-kétszer, amelyben „kinyílik a csakránk” és olyan dolgokat viszünk végbe, melyet korábban nem is gondoltunk volna magunkról. Mondjuk, hogy kinyomunk 10 kilót. 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)