Magazin

Blog

Kínzó reggeli kérdés: mit vegyek fel – futáshoz?

A tavaszi reggelek igen változékonyak, nem könnyű kiválasztani a megfelelő futóöltözetet. Ami az egyik reggel beválik, másnap kevésnek, vagy éppen soknak bizonyulhat. Segítünk, hogyan választhatjuk ki a legideálisabb viseletet az aktuális időjárásjelentés alapján.

Ha népszerű futóhelyeken alaposan szemügyre vesszük a mellettünk elhaladókat, meglepő megfigyelést tehetünk. Míg egyesek rövidnadrágban és egy szál pólóban futnak, mások hosszúnadrágban, meleg fölsőben, sőt kabátban róják köreiket. Persze egyrészt ebben nincsen semmi meglepő, hiszen mindenkinek más a hőérzete, és a futás intenzitásában is lehet eltérés. Másfelől időnként nehéz elhessegetni a gyanút, hogy vannak, akiknek nem sikerült kiválasztaniuk az aznapi időjáráshoz illő öltözéket. A rossz választásnak több oka is lehet, előfordul például, hogy az előző napi időjárás alapján öltözködünk, pedig közben alaposan megváltozott a hőmérséklet vagy a széljárás. A rendszeres futók azonban biztos be tudnak számolni olyan tapasztalatokról, hogy állandóan összefutnak olyan futókkal, akik – legalábbis megítélésük szerint – rosszul választották meg öltözéküket.

Tavaszi, őszi öltözködés

A megfelelő öltözék kiválasztása különösen tavasszal és ősszel problémás, hiszen nyáron jó eséllyel akkor is lengén kell öltözködnünk, ha éjszaka, vagy hajnalban még napfelkelte előtt megyünk ki futni – télen viszont délben is szükségünk van több rétegre. Tavasszal és ősszel azonban nagy különbség lehet az egymást követő reggelek között, de az is előfordulhat, hogy három-négy óra alatt 10 fokot is emelkedik a hőmérséklet, így nagyon nem mindegy, hogy reggel hatkor vagy délelőtt tízkor indulunk el (arra a lehetőségre, hogy eshet is, máskor térünk ki). Az alábbiakban igyekszünk néhány tanácsot adni a megfelelő öltözék kiválasztásához. Természetesen általános recept nincs, hiszen nem csak különbözőek vagyunk, de a döntéskor rendelkezésünkre álló információk is hiányosak: azt még csak tudjuk, hány fok van, de a szél erősségét (vagy hogy mennyire lesz szeles az útvonalunk), illetve változóan felhős ég esetén a napsütés arányát elég nehéz megjósolni. Az alábbiakat követve azonban remélhetőleg nagyon nem fogunk mellényúlni.

Nehéz eltalálni a megfelelő öltözetet

Első pillanatban talán meglepő lehet, de a futásnál sokkal nagyobb a túlöltözés, mint az alulöltözés veszélye. Mivel a mozgás során folyamatosan intenzíven hőt termelünk, ez csak akkor fordulhat elő, ha közben valahol sok hőt is vesztünk. A megfázás inkább csak akkor fenyeget minket, ha megállunk. Éppen ezért ha az időjárás nem kifejezetten meleg, érdemes mindig háztól házig tervezni a futásainkat, és az edzés (illetve verseny) befejeztével minél előbb védett helyre húzódni és átöltözni. Azonban mindenképpen az a helyes, ha fázunk, amikor kimegyünk futni, hiszen amíg nem mozgunk, több hőt kell vesztenünk, mint termelünk – a hőháztartásunk mozgás közben fog helyreállni. A megbetegedés elkerülése érdekében azonban fontos, hogy a mozgást – legalább a bemelegítést – minél hamarabb kezdjük meg. Alulöltözésről akkor beszélhetünk, ha még 10–15 perc futás után is fázunk – de ez inkább csak akkor fordulhat elő, ha 5 fok van, fúj a szél, de mi csak egy szál pólóban mentünk ki. Ez azonban sokkal kevésbé jellemző, mint az, hogy valaki úgy öltözik, mintha sétálni indult volna. A túlzott kimelegedés azonban fokozott izzadással jár, ami csak növeli a megfázás esélyét. Arról nem is szólva, hogy a túlöltözés az edzés élményét teszi tönkre.

Fontos, hogy sokkal inkább a felsőtestünket védjük, mint az alsót. A futás során a láb izmai dolgoznak, így hő is elsősorban ott keletkezik. Ugyanakkor a lábban nincsenek olyan szervek, amelyekben a hideg olyan súlyos károkat okozhatna, mint mondjuk egy tüdőgyulladás. Éppen ezért jó megoldás, ha a felesleges hőt nagyrészt már ott elvezetjük, ahol keletkezik. Talán meglepően hangzik, de 10 fok felett már nyugodtan futhatunk rövidnadrágban (esetleg térdnadrágban), és csak az alatt érdemes hosszúnadrágot venni (aki nem hiszi, annak tényleg csak azt tudjuk tanácsolni, hogy legalább egyszer próbálja ki).

15 fokban nincs szükség hosszúnadrágra és hosszú ujjú pólóra

Fontos azonban a felsőtest védelme, de meleg felsőt, melegítőfelsőt, pláne széldzsekivel kombinálva csak az igazán télies, 5 fok alatti futásokhoz érdemes venni – ilyenkor is elég lehet azonban, ha csak a meleg aláöltözetre vesszük a széldzsekit. Melegebb időben azonban érdemes a kar hőelvezetési képességét is kihasználni, és mellényben futni. 5-10 fok körüli érdemes meleg mellényt húzni, 15 fok körül azonban már elég lehet egy egyszerű szélálló mellény is, erősen szeles időben esetleg kapucnival. Ha azonban ennél is melegebb az idő, érdemes saját zsebébe összehajtogatható, könnyű mellényt választani, melyet akár le is vehetünk, ha tovább emelkedik a hőmérséklet, vagy erősen sütni kezd a nap. A mellény alá vegyünk nyugodtan rövid ujjú pólót, a hosszú ujjúra inkább csak az erősen tűző napon, a leégés elleni védelem miatt lehet szükség (az ujja sokat nem melegít, viszont a szellőzést rontja – ha attól félünk, hogy fázni fog a karunk, maradjunk az aláöltözetnél). 

Van, hogy csak egy-egy testrészünk, pl. a kezünk vagy a fejünk fázik. A kéz esetében komoly következményekkel nem kell számolnunk, a kényelmetlenség ellen pedig futókesztyűvel is védekezhetünk, de ez azért 5 fok felett már aligha szükséges.  A fej védelme már komolyabb probléma, hiszen az izzadtságtól a haj nedvessé válhat. Azonban hűvösebb tavaszi és őszi időben is elég ilyenkor egy egyszerű futósapka, illetve vastagabb vagy vékonyabb csősál, mely megakadályozza, hogy közvetlenül a nedves hajunkat fújja a hideg szél. A sapka és a csősál használata egyébként mindig ajánlott, hiszen ha nem a hideg, akkor a napszúrás elleni védelemhez lehet hasznos, és fontos szerepet játszhat abban is, hogy az izzadság a fejünkről ne csurogjon az arcunkba.

Tudom, sapka!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)