Magazin

Blog

Kiprun Kd 500 - A nagyok versenyében

Egy hónapja írtam egy számomra nagyon kedves benyomást keltő cipőről, ami a Kiprun Kd 500 nevet viseli. Örömmel jelenthetem be, hogy nem csak az én szívemet dobogtatták meg a futás közben tapasztaltak, hanem a "szakma" is elismerően nyilatkozott róla. Március végén került sor a tesztnapra, ahol felsorakoztak a futócipőgyártó nagyhatalmak innovációi. Lássuk hát, hogyan vizsgázott a Decathlon saját márkás cipője, a Kiprun Kd 500?

A versenyszezon ugyan nem indulhatott még el a szabadidő sportolók számára, de azért az élet nem állt le teljesen. A futás iránt elhivatottak javában gyűjtik a Km-eket és szakirodalmat bújva próbálnak mentális erőforrást meríteni szeretett sportjukhoz. Egyesek pedig azokat a portálokat lapozzák fel, melyek termékajánlásai alapján a futófelszerelésüket tökéletesíthetik. A futásért rajongók figyelmét nem kerülhetik el azok a hírek, amelyek a folyamatosan megdőlő világcsúcsokról szólnak. A világcsúcsokért folyó versengésbe ugyan a Decathlon nem szállt be és nem is fog, termékei folyamatos fejlesztésével és a Kiprun márkanévvel ellátott cipőivel már az ínyencek óhaját is ki tudja elégíteni. 

Az áttörés

2012-ben döntött úgy a márka, hogy nem csak a kezdőket és újrakezdőket segíti a Kalenji cipőkkel, hanem a célokért futók táborát is igyekszik kiszolgálni a lehető legmagasabb szinten. Ahhoz, hogy ne mosódjon össze a 4990 Ft-os és a 24 990 Ft-os cipőnk az elvárások tekintetében, a Kiprun nevet adta a haladó termékeknek, ami a "Keep on running" üzenetet hordozza magában. Valóban, nagy kockázatot vállalt azzal a Decathlon, hogy egy légtérben forgalmazza a kezdőknek szánt 4490 - 17990 Ft - ért kapható Kalenji hobbi futócipőit a teljesítményért futók igényeinek megfelelő drágább Kiprun termékekkel. Ugyanakkor egy fantasztikus lehetőség és kihívás is egyben, mert így folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a futók fejlődését. A siker érdekében, pedig két francia élvonalbeli atlétától kaptak segítséget, akiknek az igényei és észrevételei megjelentek a modellekben. A Kiprun utcai futócipők 2016-ban léptek színre, és azóta egyre több futó lábán láthatjuk őket. 

A könnyed, és laza mozgást segítő megoldásokkal rendelkezik.

A kihívást jelentő megmérettetés

Két évvel később már ahhoz is vettük a bátorságot, hogy két modellünket is beneveztük a "nagyok" versenyébe, a Mozgásvilág futócipőteszt keretén belül. Azóta is folyamatosan jelen van a "felnőttek" között, ahol évről évre lemérhetjük a fejlődésünket. Mindezt úgy, hogy a "versenyre" olyanok is beneveztek, akik az elmúlt 50 vagy akár 100 év rutinját és tudását is be tudták vetni. Az idén, Március 24-re esett a nap amikor a Kiprun Kd 500-nak, egy nagyobb szakmai igényeket megfogalmazó  megmérettetésen sikerült elnyerni az elismerést. A kiegyensúlyozott "versenyben", pontot alig veszítve az élvonalban végzett. Ár-érték tekintetében pedig verhetetlennek bizonyult. 

A Kiprun Kd 500, és kihívói

Lássuk a zsűri értékelését!

Az "ellenőrző" utolsó tétele a dinamika, de az előbb felsorolt érvek miatt ezzel kezdem a felsorolást, mert itt térhet el leginkább a vélemény a hobbifutóétól. A 10-es skálán elért 7-es volt legrosszabb osztályzat, amit a dinamika terén tapasztaltak. Ez pedig sokak számára lehet meglepő, hiszen dinamikus cipő kategóriába sorolta a márka. Nem szeretném megmagyarázni a "bizonyítványt", de fontosnak tartom elmondani, hogy a tesztet élsportolók végezték, akik egy kicsit más szemüvegen keresztül nézhetik a cipő viselkedését, illetve tulajdonságait. Mivel ők hosszú évek óta gyűjtik a Km-t, ezért már jól kidolgozott izomzattal és koordinációval rendelkeznek. Kevésbé jellemző rájuk a sarokra érkezés, mert a súlypontjuk sokkal előrébb van a kocogókénál. Éppen ezért, náluk már nagy hangsúlyt és értelmezést kaphat a cipő súlya és a dinamika. Szégyenkezésre azonban nem lehet okunk, hisz a 9 fős mezőnyben, csak négyen szereztek ennél több pontot a dinamika terén.


Az első teszten a szűk keresztmetszetnek számító súly tekintetében elég sok pontot hullajtott el mindkét cipőnk a maga 330 és 280 grammjával. A Kiprun Kd 500, 256 grammos súlya, (42-es cipőnél) a két versenycipőt leszámítva a 2. legjobb volt az idén. A következő nagyon fontos tulajdonságot szemügyre véve, egyértelmű győztes lett a maximális 10 ponttal. Ez pedig nem más, mint a rugalmasság és hajlékonyság. A  párnázottság, kényelem, tapadás, szellőzés, légáteresztés, és az ütéscsillapítás tekintetében csak 1-1 pontot veszített. A boltozati alátámasztás, a sarokmegtámasztás, és a stabilitást magába foglaló tartás kategóriában 2 pontot veszített úgy, hogy mindössze két modell kapott 9-es osztályzatot. Közhelyet használva jól látható, hogy a számok nem hazudnak. 

Vásárlói elégedettség

A számok önmagukért beszélnek

Négy év alatt, mind a hat modellnek sikerült derekasan helyt állni, amit a vásárlói elégedettség is hűen tükröz. Ez a tény pedig üzenet lehet mindazok számára, akik a képzeletbeli skatulyába zárták cipőinket. Lassan, de biztosan elérkezik az a pillanat az életünkben, hogy ismét közösségi futásokra és versenyekre járhassanak azok, akiknek ez örömöt okoz. Reményeim szerint egyre több áruházunkban nyílik alkalom arra, hogy saját véleményt alkossatok a tesztnapjainkon!

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)