Magazin

Blog

Kiprun KN 500, és a minimalista irányvonal

Figyelmesebb vásárlóinknak bizonyára feltűnt a Decathlon futócipő kínálatában egy újdonság. Ez a cipő, nem csak küllemében forradalmi az eddig megszokott saját márkás cipőinkhez képest, hanem a felhasználási területén is. Néhány futócipőgyártó cég már elindult a mezítlábas futó stílus támogatásának irányába. Ezzel az életérzéssel, a tervező csapatunk is tud azonosulni, így megalkotta a Kiprun KN 500 cipőt. Az elsők között volt szerencsém kipróbálni az új büszkeségünket, ezért nem is haboztam sokat azzal, hogy közzé tegyem a benyomásaimat.

A szabadabb futómozgás élményének érdekében

Könnyű súlyának és kialakításának köszönhetően légiesebb és dinamikusabb mozgást eredményez

Az idén bemutatott két újdonságunk után (Kiprun KS 500 és a Kiprun KD 500) talán már nem számít meglepetésnek, hogy a névben szereplő rövidítések a felhasználási területre utalnak. Nincs ez másként Kiprun KN 500 esetében sem. Az "N" betű a mi estünkben, nem a neutrális lábállásra, hanem natural szó jelentésére, azaz a természetességre utal. A természetes futólépés érzése arra vonatkozik, mint amikor mezítláb futunk, vagyis a lábunk elülső vagy középső része fog először talajt. Tervezőcsapataink azért fejlesztették ki ezt a férfi futócipőt, hogy természetesebb lépteket és új érzéseket kínáljanak futás közben. Ezt az érzetet a drop csökkentésével érik el. A drop ( =sarokemelés) a közbülső talp orra és sarka közti eltérés. Értelemszerűen, a mezítlábas futás a nulla. A Kiprun KN 500 cipőnkben, 4 millimétert jelent. Gyerekek számára több modellt kínálunk nullás "emelkedéssel". A felnőttek számára azonban, ez a legalacsonyabb dropú cipőnk, aminek a viseléséhez egy kis magyarázattal tartozunk. Ennek a cipőknek a minimalista indexe 54%. (A minimalista index egy minősítési skála, amelynek célja a futócipő minimalizmusának meghatározása.) Minél magasabb a pontszám, annál minimalistább a cipő. Ehhez képest, az eddig legnépszerűbb modellünk, a KIPRUN LONG 2 (10 mm drop) minimalista indexe 16%.

A könnyebb le és felvételt segítik a kérgen kialakított fülek


A fokozatosság elve hatványozottabban érvényesül

A mezítlábas futást rendkívül hasznosnak tartom, mert minden izmot megmozgat, de ugyanakkor komoly veszélyeket hordoz magában. Ebbe a "kultúrába" bele kell születni, vagy nagyon türelmesen a fokozatosság elvét még inkább szem előtt tartva kell az izomzatunkat, illetve a mozgáskoordinációnkat kialakítani, a lehetséges a sérülések elkerülése érdekében. A drop ugyanis közvetlen hatással van az izmokra és az inakra. Ha kicsi a drop, akkor a vádli és az Achilles-ín jobban nyúlik. Apránként csökkentsük a dropot úgy, hogy kétféle cipőt használunk az edzésen. A bemelegítést az alacsony droppal rendelkező cipőben végezzük, a speciális edzést pedig a hagyományos futócipőben (8 -12 mm). Atlétaként gyakran futottuk az edzés utolsó részét, a levezetést mezítláb. Ennek két oka is volt akkoriban. Az egyik hogy olyan izmokat is megmozgassunk, amiket egyébként nem használtunk, a másik pedig a szabadságérzetet szolgálta. 25 darab 400 méter, vagy 10 db 1000 méter időre való lefutása után jó volt kiszabadulni a futócipőink "fogságából". 

A hajlításkönnyítő bemetszések is segítik a természetes mozgást

Saját benyomásaim 

Aktív sportpályafutásom alatt sosem futottam a szögescipőmön kívül ilyen alacsony droppal rendelkező cipőben, ezért izgatottan vártam a pillanatot, hogy kipróbáljam. Két napig csak sétáltam benne, és harmadnap kezdtem el futni benne. Néhány km is elég volt arra, hogy megszokja az izomzatom. A következő három napomat is arra áldoztam, hogy különböző "útburkolatokon" teszteljem. Futottam benne, aszfalton, tartán pályán és könnyű terepen is. Minden burkolaton nagyszerűen tartotta lábamat a zokniszerű felsőrész kialakításának ellenére. Rugalmas anyagának köszönhetően könnyen felcsúszott a lábamra, és rögtön felvette a lábfejem formáját. Nedves talajon is nagyszerűen tapadt. A természetesség érdekében, az eddigi alkalmazott Kalenji Kiprun cipők védjegyének számító technológiák egyike sem található meg a cipőben. (K-Only, K-Ring, Up'bar és a Kalensole) Az ütéscsillapításért "csupán" a rugalmas és könnyű EVA habszivacs felel, ami nagyszerűen elnyeli az ütéseket. Hajlításkönnyítő barázdáknak köszönhetően nagyon hajlékony a talp, és könnyebbé tette a mozgásomat. Könnyű cipőnek számít, hiszen 42-es méretben 238 gramm a súlya. 38-as lábú hölgyek esetében pedig 200 gramm alatt van. Rám nagyszerű benyomást tett ez a cipő, és remélem, hogy rajtam kívül másoknak is sok örömöt okoz majd!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)