Magazin

Blog

Kiprun KS Light és KD 500 futócipő teszt

Zoli, a Zalaegerszegi Triatlon Klub oszlopos tagja osztja meg tapasztalatait a Kiprun KS Light és Kiprun KD 500-as cipőkkel kapcsolatban.

Zoli vagyok a Zalaegerszegi Triatlon Klub oszlopos tagja, sportolója. A klubot lelkes amatőrök alapították 1991-ben. Két fő versenyünk van, ami országos ismeretségnek örvend: Mountain Man Marathon, melyet minden évben szilveszter napján szervezünk meg, és a Triatlon Sprint verseny, melyre az ország nevesebb versenyzői is jönnek! Négy éve sikerült partneri kapcsolatot kötni a zalaegerszegi Decathlon áruházzal, így a szoros együttműködés révén fő támogatója is van versenyeinknek és egyesületünknek!

Kicsit több, mint 5 éve csatlakoztam a klubhoz, fő sportom a futás és a kerékpározás, de az úszással is jó kapcsolatot ápolok. Ha tehetem, megmérettetem magam futó, duatlon és triatlon versenyeken. Igyekszem minél alaposabban felkészülni a versenyekre, éppen ezért heti 10-12 órát szentelek sportjaimnak.


Kiprun 2021-es modellek gyorstesztje

Megkaptam tesztelésre a Decathlon legújabb  közép-felső kategóriás, általános felhasználási célra, aszfaltra szánt futócipőit.

Tudni kell, hogy nálam az igazi Kalenji áttörést a Kiprun Fast első modellje hozta el, amit évekig preferáltam a legismertebb gyártók jól bejáratott termékeivel szemben is. Emiatt óhatatlanul is ehhez fogom hasonlítani a KS-t.

Kiprun KS Light

Messziről kifejezetten gusztusos a dizájn, közelebb érve viszont már véleményesebb.

Dupla anyag, kívül elnyújtott ovális lyukakkal, nekem valamiért retro hatású, amihez szerintem nem illik annyira az egyébként nagyon praktikus gumírozott orr-burkolat.

A legelső fekete pontot a cipőfűző miatt adtam: a korábbi Kalenji modellek alapból gumival átszőtt, kiváló tartású fűzője helyett itt egy átlagos, széles-lapított, pamut érzetű anyagot kapunk.

Ez volt a régebbi fűző

A nyelv kialakításán is ezt a kettősséget figyelhetjük meg, a mai trendeknek megfelelően az élek el vannak lapítva-préselve, viszont a nyelv ennek ellenére mégis rendesen párnázott (mint régen), és ami nekem nagy meglepetés volt, hogy mindezt egy teljesen hasított bőr (szintén retro) hatású anyagból hozták létre.

Bőr hatású anyag

Ugyanez az ellapítás köszön vissza a sarok élein is, belül pedig szintén hasított bőrszerű a felület. Nem feltétlenül szép, a hasznossága pedig bevetés közben derül ki.

Rávágtam, hogy a talp a Fast-é, de amikor összehasonlítottam őket, rájöttem, hogy csak a már bevált "vagdosott" dizájnt tartották meg az oldalán, az új talp vastagabb, alul pedig háromszögek tengere alkotja a futófelületet.

Balra a kedvelt előd, jobbra a Kiprun KS light

Tömeg:

290 gramm - nem sok, de nem is kevés, semmi baj nincs ezzel, mindössze a "light" elnevezés jogosultsága vet fel bennem kérdéseket.

Menetpróba:

Már az első belebújás is jó érzés volt.

A jól párnázott nyelv a fűző megszorításánál megmutatta az értelmét. Szeretem nagyon magamra szorítani a cipőket, a KS pedig meg tudott védeni attól, hogy meggyötörjem a lábfej-ínakat.

Nagyon kényelmes cipő, már az első lépések előtt is. A sarkat pont eléggé határozottan tartja, a talphoz jól idomul, elöl pedig nem túl tág.

A K-ring nagyon bevált a Kalenjinek, szerencsére előszeretettel alkalmazzák, ahol csak lehet, futás közben megkaptam ugyanazt a rugalmas érzést, mint a kedvenc Fast-omtól, főleg a hátsó rész csillapítása kiváló.

Jól tartott menet közben is, nagyon hamar összebarátkoztunk, nem nekem kellett idomulni a cipőhöz. A fűző sem akart kioldódni, ami jó hír.

Mindenféle tempóra használható, de leginkább a lendületes, egyenletesebb  futásokhoz ajánlanám. Az én futó stílusomba nagyon beleillik.

Néhány negatívum:

Hiába futottam hűvös időben, így is melegem volt benne, a dupla anyag nem szellőzött át igazán. Persze télen ez előny is lehet.

A különleges nyelv a megismert pozitívuma mellett egy másik arcát is megmutatta: már 6 km után kicsapódott a verejték a bőrszerű anyag belső oldalán, pedig nem vagyok az a lábon izzadós fajta.

Verdikt:

Ha azt nézzük, hogy a KS light olyan szintű futási kényelmet és dinamikát ad 25.000 forintért, mint a nagyobb márkák 30-40.000 Ft között, akkor nagyon kedvező az ajánlat.

Viszont ha belekalkulálom a gyerekbetegségeket, amik főleg egy agyondicsért Fast modellt követően jöttek elő, és a konkurencia egy erősebb akciót is belenget, könnyen meglehet, hogy inkább a tapasztaltabb gyártók termékeit választanám.

Dizájn: 6/10

Ergonómia: 9/10

Dinamika: 8/10

Ár érték arány: 7/10

Kiprun KD500

Erről a modellről is egy régebbi ismerős, a Kiprun Ultralight jut eszembe. Nem ok nélkül, a méhsejt-szerűen lyukacsos, szintetikus felsőrész közös bennük, a rikító színnel együtt.

Kiprun KD 500

Első benyomás: 

Ez a cipő állati jól néz ki! Együtt kaptam a KS-sel, kb. úgy néznek ki együtt, mint királynő és szolgálólánya. A KD500 hivalkodó, ebben a sárgában ellopja a showt egyértelműen.

Ultralight és KD, egyértelmű rokonság

A felsőrész általánosságban nagyon jó minőség érzetet kelt, mindemellett praktikus is, könnyen tisztítható. A gumis fűző elmaradása miatt viszont itt sem tudom megérteni a gyártót.

Ez a cipő akar a gyorsabb lenni, de itt mégis meghagyták a teljes értékű szivacsos nyelvet és sarkat. A sebességről az Ultralight jut eszembe ismét, ami versenycipőként, 180 g-os tömeggel a kategóriájában nagyon rendben van, a KD500 viszont 256 g-os tömeggel más műfaj.

Talp:

Brutális, ez jutott eszembe először. A manapság divatos hátsó túlnyúlás itt akkora, hogy három számot hozzáad a lábmérethez vizuálisan, de oldalirányban is szélesebb, mint bármelyik cipőm, pedig az újabbak is hasonló irányban terjeszkednek. A talp alsó mintázata viszont valahogy nem áll párban az oldalnézet adta tűzijátékkal. Egyrészt nagyon sík a minta (nem mintha aszfaltra ne lenne elég), másrészt nem tartom elég kreatívnak.

Pedig sok fejlesztés van benne, a K-Ring, K-only technológiát alkalmazták, amiről részleteket a Decathlon oldalán olvashattok.

Hátsó túlnyúlás a talpon

Menetpróba:

Felvenni szintén öröm, az első pillanattól érződött, hogy jó társ lesz.

Futottam egy nem éppen gyors félmaratont (ez nálam 4:38 átlag), ami alatt a következőket fogalmaztam meg:

  • Teljesen máshogy támogat, mint a Fast vagy a KS. Az óriási sarokrész rugózik rendesen, de tudni kell kihozni belőle. Úgy éreztem, hogy a lassú futást (nálam 5' felett) egyáltalán nem szereti, 4:30-40' környékén elvoltunk, de 4:20 alatti, és a néhány 4' alatti kigyorsításkor éreztem, hogy a nagyot rugaszkodó, gyors lépések hozzák ki a cipő jó tulajdonságait.
  • Oldalirányú váltásoknál tűnt fel főleg, hogy nem tartja eléggé a lábboltozatomat, síknak tűnt a belseje, és ahogy fáradtam a futás végén, ez az érzés egyre csak erősödött.
  • Embere és futó stílusa válogatja, nekem a KS csillapítása és kényelme sokkal inkább bejött.
  • A KD versenycipőnek túl nehéz és ormótlan, hosszú távokhoz viszont nem elég merev, maradnak a rövidebb, intenzív távok, edzésmunka. Sneakernek viszont első osztályú.

Meglepődtem, hogy a két modell közül a KD az olcsóbb, 22.990 Ft-ért megkaphatjuk. Ha a színvonalat nézzük, nagyon is megéri az árát, az más kérdés, hogy az előadásmódja nem az én esetem.

Dizájn: 8/10

Ergonómia: 6/10

Dinamika: 7/10

Ár érték arány: 7/10

Ha rajtam múlna, a KD500 felsőrészét kérném a KS Light talpával, a két cipő összegyúrásával kaphatnám meg azt amit korábban a Fast már tudott.

Kalenji sor az ablakban

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)