Magazin

Blog

Klettersteig - Via Ferrata - Mire jó az Y- szár?

Foglalkoztat a sziklamászás gondolata? Szívesen kipróbálnád, de nincs kitől tanácsot kérj? Matyi cikksorozatában a legfontosabb alapokról, és a biztonságról olvashatsz.

Mi a klettersteig?

Ma talán ez a hegymászásnak azon módja, amellyel a legtöbb ember először próbálkozik - főleg, amióta már hazánk hegyóriásain is lehetőségünk van hódolni eme sportnak. Hogy ne menjek messzebb a tiszta forrásnál: magam is tériszonyos turistaként akasztottam első - akkor még kölcsön kapott - karabinereimet a drótra. Nem is sejtvén, hogy a Rám-szakadékot már A-s nehézségű útnak szokták nevezni. A klettersteigből aztán via ferrata lett, ahogy a nonprofit csellengést fölváltotta nálam a gaz kapitalizmus. Mindez azonban mit sem változtat a vasalt utakhoz használt felszereléseken. Az előző írásomban már beültettelek a derék- és combhevederzetbe, így most válasszunk hozzá Y-t is.

A név

Klettersteig szett, Y szár, via ferrata kantár - számos névvel illetik ugyanazt az eszközt. A lényege, hogy két karabinert rugalmasan rögzít a beülőhöz. Így minden pillanatban a dróthoz vagy biztosítva.

A felépítés

Korábban volt fékezőlapkás változat is, de a helytelen használatból adódó balesetek száma - rossz nyelvek szerint pedig a pénzhajhászás - az "egyszerhasználatos" darabok felé irányította a piacot. Természetesen ezeket sem egyetlen túrára tudod használni, hanem az első fölszakadásukig. Egy hurokkal lehet a beülőbe kötni az eszközt. Ehhez csatlakozik a fékezést szolgáló, varrott hevedert rejtő dobozka, amelyből két - többnyire rugalmas - kantárszár lóg ki, végükön egy-egy karabinerrel.

sziklamászás
 Első a biztonság!

A karabinerek

A rendszer egyik lelke ez a néhánydekás fémdarabpár. Alumíniumból készül, hogy relative könnyű lehessen. Két típusa a revolverzáras - ez a nehezebbik, ám biztonságosabb, és a nem reprezentatív közvélemény-kutatásom szerint könnyebben is kezelhető-  valamint a csúszógyűrűs. Az elsőnél a nyitáshoz mindkét oldalát egyszerre kell benyomni: akkor nyílik, ha a gerince felőli oldala a tenyeredbe simul. Nem igényel plusz odafigyelést a használata, mégis szinte tökéletesen biztonságos. Az utóbbi típus megjelenésében egy csavaros karcsi - hivatalosan: csavarzáras karabiner - küllemében tetszeleg. Azonban itt nem csavarni kell a nyelvén a zárógyűrűt, hanem lefelé húzni. Ez történhet egyetlen mutatóujjal - ekkor az ujjad viszonylag nagy helyet elfoglal a nyílásból -, vagy hüvelyk- és mutatóujjad közé csippentve. Hogy egy kicsit magam felé hajoljon a kezem: termékpalettánkban előbbit a leghúzósabb árkategóriában találod, mint például az Edelrid Via Lite Pro 2.3, míg utóbbit legjobb áron - értelemszerűen a saját márkánk lánya/fia, a Simond Vitalink prezentálja.

A pihenésről

Túlzsúfolt sziklafalakon - jellemzően a nyári hétvégéken - jól jöhet még egy pihenőszár, ami egy karabinerből (lehet szóló és csavaros), valamint egy azt rögzítő 60 centis hevederből - vagy ennek megfelelő hosszúságú kötél(gyűrű)ből áll, és a szárhoz hasonlóan a beülő, valamint a drót között létesít kapcsolatot. Én ezt az összegzőgyűrűmbe kötöm, de lehet ezt is vele párhuzamosan, a derék- és combhevedereket Az így létrejött eszközt, ha valami miatt hosszabb egy helyben várakozásra kényszerülsz, egyszerűen csak a drótra akasztod. Közelebb tart a sziklához, nem kell a kantárodban lógni. Csak arra figyelj, hogy ebbe soha ne ess bele, mert egy pici megcsúszás is hozhat extrém eséstényezőt. Utóbbi ennél a sportnál sajnos bénulást vagy halált is hozhat.

sziklamászás
Mindig ellenőrizzétek egymás felszerelését indulás előtt!

A bekötés

Bár nem szerves része, de ahol a sziklamászást annak idején hivatalosan is elkezdtem tanulni (az Excelsior alapfokú tanfolyamain) érintőlegesen szóba szokott kerülni, hogy hogyan kössük össze a beülőt a kantárral - anélkül, hogy ezzel veszélybe sodornánk magunkat. Iskolánként eltérő, hogy a beülő összegzőjébe (belay loop - az a színes karika a legfontosabb testrészed - t. i. nemi identitásod legfőbb megjelenítője - fölött) vagy - az elölmászáshoz hasonlóan - az összegzővel párhuzamosan fűzzük-kötjük be magunkat egy svéd csomóval = hamis csomóval = félpruszikkal. Egy biztos: plusz karabinert beiktatni szigorúan tilos! Nem csak mert egyel több hibaforrás kerül a rendszerbe, de csavaros karabíner esetén a kicsavarodás-kinyílás-lezuhanás trió az álmoskönyv szerint nem sok jót hoz.

A mászás

Ha már minden a helyén van (ugye, vettél sisakot, valamint a partner check is megvolt...), akkor drótra föl. Minden általam vezetett túrán, még a beszállás előtt el szoktam mondani a játékszabályokat, de azért anyját az ismétlésnek. Ennek szellemében tehát:

1.) A kötelező minimum felszerelés a sisak, beülő, ferrata szett triumvirátus/szentháromság... (Aki más megfogalmazást tart politikailag korrektnek, ceruzás kisötösér' kitöltheti a pontozott mezőt.)

2.) A beülő derékhevedere a csipőcsontod fölött, a sisakod széle a szemöldöködtől kb. egy ujjnyi magasságban legyen. A tarkóra csapott, művezetős viseletet hagyd meg a farsangra, és inkább te is figyelmeztess másokat a biztonságra. Hosszabb hajú hölgyekuraknak ez némi kihívást tud jelenteni, de létezik már copfhoz optimalizált sisak is - egyelőre inkább csajos színekben.

3.) Soha ne mássz egyedül!

4.) Indulás előtt tokától bokáig ellenőrizzétek egymást a partnereddel!

5.) Egyszerre egy drótszakaszon (két falszeg között) egy ember haladhat. Még jobb, biztonságosabb, ha köztetek van egy üres szakasz is.

6.) A karabinereket mindig egymással szembe akaszdd, hogy a sziklának nyomódva-ütődve véletlenül se nyílhasson ki. (Igen, még a revolverzáras típust is! Van ugyanis egy ősi angolszász mondás: shit happens.)

7.) Ha lerúgsz egy (vagy sok) követ, hangosan kiálts az alattad mászóknak, lehetőleg az adott ország nyelvén. (Pl. itthon: Kő! Német nyelvterületen: Stein!)

8.) Az előző pont folytatásaként érdemes az említett szót előre kiguglizni, mert ezt fogod hallani. Ilyenkor húzódj közel a falhoz, és még véletlenül se nézz föl, hanem inkább próbálj bebújni a sisakod alá. Olvasva kicsit bután hat, de élesben egész jól működik. A fejtetődet jól védi a sisak, a homlokodat lényegesen kevésbé. (Főleg, ha mégis műszakvezetősen hordod a tökfödődet.)

Ezt a listát egyébként bátran bővítsd tovább az általad fontosnak tartott pontokkal, illetve tapasztalatodnak megfelelően.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)