Magazin

Blog

Kobak vs sapka és gerincvédő kontra kabát - Ne becsüld alá a téli kiegészítők fontosságát!

Ha sapkáról, sálról, kesztyűről van szó, sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk, elbagatelizálni őket, vagy azt gondolni, hogy nekünk nincs is ilyesmire szükségünk – mert mi kemények vagyunk. Nekünk jó az „eredeti bőrkesztyű”, mi nem akarjuk magunkat elpuhítani és különben is, régen még kobak meg gerincvédő sem volt, nemhogy ilyen apróságok. Lábmelegítő? Micsoda luxusigények! Amikor azonban hirtelen köszönt ránk a csontig hatoló mínuszhúsz és tartós vendégnek bizonyul, akkor már a legvagányabbak is elgondolkodnak rajta, hogy esetleg be kellene szerezni néhány praktikus téli kiegészítőt. Mert konkrétan lefagy a kezünk, arcunk, lábfejünk.

Hiszen már nem úgy élünk, mint a nagyszüleink, akik az egész napot a szabadban töltötték és volt idejük szépen hozzászokni a változó időjáráshoz. Meg persze az időjárás is sokkal kiszámíthatóbb volt, mint most. Ma a legtöbb ember benti munkát végez és az optimális szobahőmérsékletről megy ki sportolni naponta néhány órára. Más a hőérzet, más a szervezet alkalmazkodó képessége, könnyen és észrevétlenül is nagyon meg lehet fázni, akár percek alatt. Aki nem hiszi el, megtapasztalja és aztán hiszi el…  :)

Akkor pedig jönnek a szokásos kérdések. Mit tegyek, ha a sapka nem fér be a kobak alá? Vegyek nagyobb kobakot? Van, aki már eleve így indít: olyan kobakot szeretnék, ami sokáig jó lesz, akkor veszek nagyobbat, majd belenő a gyerek. Ugyanez játszódik le gerincvédőfronton a kabátok miatt. Azonban az életet védő felszerelések csak akkor biztosítják a megfelelő védelmet, ha helyesen választunk méretet, és a helyes méretet is a megengedett mérettartományon belül állítjuk be. Sokan nem tudják, hogy nálunk erre mindre van megoldás.

 

 Polármaszk - hatalmas segítség a mínuszokban

Sapka helyett polármaszk

A Fouganza fejlesztett egy polármaszkot, ami sokkal praktikusabb átlagosnak mondható társainál. Kobak alá eső része, valamint a szájrész és a fülkagyló helye légáteresztő mesh- anyagból készül, mely nagyon vékony, így nem befolyásolja a kobak méretét, mert simán aláfér. Rendesen lehet benne lélegezni és felmelegíti azt a csonthideg levegőt, amely kifejezetten előnyös számodra hosszútávon, ha nem egyből tüdőre megy. Ráadásul még azt is hallod, amit mondanak neked, ami szintén nem egy hátrány, főleg ha optimisták vagyunk és a legjobbakat feltételezzük.

Tehát azt, hogy van fedeles. Akármekkora is, télen kicsi lesz, mert biztos, hogy mindenki délután háromtól hétig szeretné használni, így aztán borítékolható, hogy a külső járáson egy osztálynyi kezdővel találkozol, középen azzal, aki éppen ugrik – vagy épp te ugrasz, a kettő között pedig a többiekkel, akik csak szimplán túlélésre mennek. Ha nincs fedeles, akkor is elég a bajod, ha vízszintesen esik a hó, sötét van és fütyül a szél a füledbe. Mindkét esetben kulcsfontosságú, hogy meghalld, ha az edződ valamit kiabál neked… Úgyhogy értékeld azt a kis mesh-betétet ott a fültájékon. :) Szimpatikus? Sajnos egyelőre csak szürke színben gyártják, egy gyerek és egy felnőtt méretben, de a kisfejű felnőttek és a nagyfejű gyerekek nyugodtan törjenek ki a konfekció alkotta korlátok közül… Én is megtettem.

 A Fouganza nyakmelegítői a mellkast is védik

A nyakmelegítő nagyon hasznos dolog

Sőt, továbbmentem. Vettem egy csősálat is, mely - lovas célközönségről lévén szó – szintén sokkal praktikusabb, mint egy sima mezei darab. Turtleneck angol elnevezését hallva biztosan előtted van, hogy miről beszélek. Olyan magas a nyaki része, hogy eltűnik benne az egész fejed, (a felnőttben jobban, mint a gyerekben) ezért vissza kell tűrni, ettől több rétegben védi a nyakat, akár a fül-orr vonaláig is. Elöl-hátul pedig jócskán leér, így a hörgők és a tüdő is kiemelt védelmet kap. Az olyan extra elvetemültek, mint én akár az előbb említett maszkra is ráhúzhatják. Mondjam még?

 Védőmellénykompatibilis kabát? Igen!

Létezik egy olyan kabátunk is, melyet direkt a gerincvédő mellényekhez fejlesztettek, gyerekeknek és felnőtteknek. Azokat ugyanis csak úgy lehet biztonságosan használni, ha a tépőzár alól sehol sem lóg ki a piros rész, ami persze szinte lehetetlen, ha aláveszel egy hagyományos kabátot. Ez viszont a mellény alatt egy nagyon vékony, belül polár anyaggal készül és a védőmellénnyel együtt egészül ki egy komplett protektor-kabáttá. (Van egy safy gyerek mellényünk is, melyet a védőmellény helyett rá lehet venni, és akkor kapunk egy korrekt utcai kabátot.)

 Ha nem protektoros, akkor egyszerű kabáttá lehet kiegészíteni

Az, hogy a vízálló téli lovaglónadrágunk mellé vízálló kipwarm kesztyűt is találtok nálunk, ezek mellett szinte alig bír hírértékkel, most azonban nagyon jól jöhet.

A végére hagytam a legextrább kiegészítőt, mely ugyan nem a Fouganza ragyogó elméit dicséri, hanem az Aptoniáét, előnyeit azonban sok sportnál ki lehet használni, ez pedig a kéz és lábmelegítő aktív szénnel működő párnácska, melyet csak fel kell rázni, és 5-6 óráig melegíti a kívánt végtagot a cipőbe, vagy a kesztyűbe ragasztva.

Kéz és lábmelegítő

Szóval, kinek van még kifogása a téli lovaglással kapcsolatban? :)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)