Magazin

Blog

Kőkobak? -Első lovas felszerelések

Itt a tavasz, lassan újra megtelnek a lovardák. Persze a legkitartóbbak télen sem hagytak el bennünket, ilyenkor azonban mindig több a kezdő, aki most szeretne elkezdeni ismerkedni a lovaglással. Lovas részlegen töltve a napjaim, sok szülő fordul hozzám kérdéseivel akkor, amikor a gyerkőc egyre kitartóbban és egyre többet emlegeti otthon, oviban, suliban, játszótéren, bárhol és bármikor, hogy „deőbizonylovagolni” szeretne.

Elsőre a legtöbb szülő nem veszi komolyan az ilyen kéréseket, hisz a gyerekek annyi mindent kitalálnak, élénk a fantáziájuk, nőnek, mint a gomba, változnak, és ami egyik hónapban érdekli őket, a következőben nem biztos. Meg hát valljuk be, nem egy olcsó sport. Mégis csak ajánlani tudom, és nemcsak a gyerekekre van jó hatással. Amíg a szülő elviszi a gyerekét lovagolni és várakozik rá, jó esetben bevonódik egy kicsit ő is a ló körüli teendőkbe, ápolásba, nyergelésbe, jutalomfalat osztásba. Nem ritka, hogy pár alkalom, és némi további nyüstölés hatására apu és anyu is nyeregben találja magát, és a hétvégi program családi lovaglás formájában kezd tartósan manifesztálódni. (Hurrá, mindenki letette a kütyüket másfél órára!) 

 Az állatok szeretete már egészen kicsi korban kialakul

Milyen felszerelésre van szükség az induláshoz?

Nem kell megijedni, mindenki meg tudja oldani némi utánajárással. Első és legfontosabb, mindenki számára kötelező felszerelés a „lovaglósisak”, „bukósisak” , alias kobak. A lovarda legtöbb esetben biztosít, erről érdemes bejelentkezéskor informálódni. Vannak olyan lovardák, ahol kölcsön gerincvédőket is tartanak. Kobakot hordani nem opcionális, hanem „kelléskész”. 18 év alatt meg főleg. Még a profiktól is elvárás minden versenyen, minden szinten, a világon mindenhol. Akkor is,  ha negyven fok van, és a versenybíróság engedélyével már rég mindenki megszabadult a fekete zakóktól. Akkor is, ha tudok esni. Akkor is, ha nem tervezek leesni. Akkor is, ha „még csak futószáron lovagolok”, akkor is, ha „csak” hobbilovas vagyok, aki néha kimegy terepre… Akkor is, ha szelíd a ló, akkor is, ha bezseléztem a hajam, meg akkor is, ha kockásan kelt fel ma reggel a nap. Kobak -mindig-kell. Mindenkinek. Pont. 

 Egy saját kobak ma már sokkal elérhetőbb, mint akár csak tíz éve

 Ezen felül kerüljük a sportcipő, kondicipő, hótaposó viselését lovagláshoz! Lovagolni sarokkal rendelkező lábbeliben lehet, melynek nincs nagy, vastag nyelve, orrésze pedig a lehető legkeskenyebb. Erre azért van szükség, mert a kezdő lovasok sokáig reflexből felhúzzák a sarkukat lovaglás közben, minek következtében könnyen belecsúszik a kengyelbe a lábuk. (De persze ez később is bármikor megtörténhet.) A sarok megakadályozza, hogy beleragadjon a láb, mely csúnya balesetek forrása lehet. Ezen felül eleinte másra nem lesz szükség, hiszen annak, aki sosem ült lovon, az első pár óra után megmozdulni is nehéz lesz az izomláztól. Néhány hétre, egy-két hónapra szükség lesz minden gyereknél és szülőnél, hogy eldöntsék, vállalják-e a lovaglással, mint életformával járó időbeni és anyagi ráfordítást egész évben. Mert télen ugye hideg van. Meg időnként szokott esni az eső.

És ott aztán minden kiderül.

Ha a család veszi az akadályt, na akkor érdemes megvenni az első felszereléseket, úgy mint a lovaglónadrág, lovaglócsizma/cipő+lábszárvédő, és az első SAJÁT kobak. A gerincvédő mindig jó, ha van, erről később egy egész bejegyzésben beszélünk majd. Opcionális alapfelszerelés még a kesztyű és a pálca, de ezek nélkül még egy darabig el  lehet lenni. Semmiképpen ne vegyünk kezdőként sarkantyút, semmilyet és semekkorát, mert az egy nagyon durva eszköz, tud lenni megfelelő alapok nélkül, ezért használata több évnyi gyakorlatot feltételez. 

 A védőfelszerelés nagyon fontos, nem szabad könnyelműen nélkülözni

  Felsőruházatnak megteszi egy kiránduláshoz használt póló, pulóver, vagy kabát, évszaknak megfelelően, amiben otthon például a kutyájával tölti az időt ember. Téli időszakban öltözzünk rétegesen és vegyünk magas nyakú pulóvert, mert két kör ügetés után nekiállunk vetkőzni, olyakor észrevétlenül nagyon meg lehet fázni. Biztonsági okokból kerüljük a sálat! Bármilyen ruhát is viselünk, az biztos, hogy szőrös lesz. Olyan nincs, hogy majd vigyázok rá. A lovascucc az lovascucc, ne fogjunk be jobb sorsra érdemes ruhadarabot! Ha  ügyesek vagyunk, az alapvető felszereléseket meg lehet úszni húszezer forintból. Ráadásul színben is passzolni fog.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)