Magazin

Blog

Konditerem választó- mire érdemes figyelnünk, ha fitneszbérletre ruházunk be?

Úton-útfélen konditermekbe botlunk már. A kisebb pincekondiktól az óriási, többszintes fitneszkomplexumokon át, az exkluzív boutique-ig nagyon színes a választék, ha edzésre adjuk a fejünket. Valljuk be, már szép summát el tudnak kérni egy-egy kondibérlet áráért, ezért nem árt alaposan végiggondolni, hogy hova váltunk bérletet. Mindenkinek más tetszik, mindenkinek más fontos, viszont van néhány alapvető szempont, ami megkönnyítheti a választást.

Hol?

Számomra talán ez az egyik legfontosabb szempont. Legyen közel az otthonomhoz, a munkahelyemhez, vagy legalább essen útba heti többször. Ezzel rengeteg időt spórolhatunk meg, nem beszélve arról, hogy sokkal kisebb az esélye, hogy időhiány miatt skippeled az edzést. Ha kocsival jársz, érdemes olyat választani, aminek külön parkolója van, vagy biztosít helyet a vendégeinek, mert nagyvárosban nem mindig móka és kacagás a parkolás dolog. 

Mozgástípus

Érdemes előre átgondolni, hogy miért is szeretnél oda járni. Ha edzőt választasz, akkor ezt nincs lehetőséged befolyásolni (személyi edző és csoportos óránál sem), ha óratípust, akkor annál inkább. Ha ebédszünetben járnál mozogni, akkor figyelj, hogy olyan termet válassz, ahol napközben is megtalálod a kedvenc óratípusodat. Ha egyedül edzel, akkor is körültekintőnek kell lenned. Akik főleg gépekkel szeretnek edzeni, nekik nagyon fontos a géppark felszereltsége. Bizonyos termek óriási gépparkkal rendelkeznek, néhol kevesebb, modernebb, a kisebb garázs vagy pincetermekben pedig inkább a szabad súlyok, állványok, keretek vannak túlsúlyban a legalapvetőbb gépek mellett. A terem gépeinek száma viszont nem áll egyenes arányosságban a fejlődésed mértékével. A több, nem mindig jobb. Van, aki feszélyezve érzi magát a vasak és súlyok előtt, inkább többféle gépet használ edzéseihez, másnak elég egy 5 kilós medicinladba egy teljes test edzéshez. Teljesen kezdőként könnyen el lehet veszni a sok gép között, nagyobb termekben első alkalommal érdemes lehet teremedzőhöz fordulni. 

Mire figyelj fitneszbérlet vásárlás esetén?
Gondold át, milyen mozgásformát szeretnél konditeremben kipróbálni!

Árak

A termek árképzése teljesen eltérő. Több helyen wellnesst is tartalmaz, máshol ez feláras. Bérletvásárláskor gondold át, hányszor szeretnél járni. Sok hely alkalmas, mások korlátlan belépéssel kecsegtetnek. Van, ahol a csoportos óráért külön kell fizetni, máshol kombinált bérlet váltható. Több terem kedvezményt biztosít a reggel, vagy délelőtt edzőknek, diákoknak vagy nyugdíjasoknak. 

Higiénia

Talán egy kicsit mániás vagyok ebből a szempontból, de több teremben jártam már, és óriási különbségek mutatkoznak. Sajnos attól, hogy valami híres meg menő, még nem feltétlenül tiszta, ami teljesen lehangoló lehet. A tisztaság nem elhanyagolható, hiszen heti több órát töltesz el itt, eszközöket használsz, öltözöl, tusolsz. Legyen kuka. Ne legyen minden vízköves. Ne járjanak be utcai cipőbe. Ne egyenek ott, ahol nem kéne. Ne kelljen rengeteg időt az eszközök megkeresésével foglalkoznom. Ezek egy része a terem felelőssége, másik része viszont a vendégeken múlik. Figyelj oda te is, hogy úgy hagyj mindent ott, ahogy te is látni szeretnéd legközelebb. 

Közönség

Sajnos én ebbe belefutottam. Meggondolatlanul kiváltottam egy olyan helyre a havi bérletem, ahol nem élveztem igazán egy edzésemet sem. Sosem gondoltam volna, hogy várni fogom, hogy lejárjon, de most így volt. Közel volt nagyon, óriási géppark, mondjuk az nem a legújabb. Sztáredzők, celebek, izomkolosszusok, tömegnövelők, dobozolt kaja és under armour. Sokakra ez nagyon motiválóan hat, én viszont a hatodik alkalom után sem éreztem otthonosan magam.  A bérlet letelt, nem vettem újra. Azóta egyszer sem vettem bérletet úgy, hogy előtte nem próbáltam ki a termet. Kisebb termek esetében bizonyos idő után már legalább látásból ismerni fogod az odajárókat, és egy-egy ismerős szempár odakacsintása már elég ahhoz, hogy igazán otthon érezd magad. 

Extrák


Kinek kell, kinek nem. Szauna, szoli, büfé, egyéb wellness, szekrénybérlés, kedves recepciós, normális méretű szekrény. Budapesten már jó pár termet próbáltam, ha gondoljátok, megosztom veletek kisebb és nagyobb edzőtermekről a benyomásaim, írok felszereltségükről, áraikról és egyéb szolgáltatásaikról.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)