Magazin

Blog

Könyvek a futásról | Könyvajánló I. rész

Ebben a nagy hőségben nehezebben vesszük rá magunkat a futásra, sok esetben még este 9-kor is fülledt a levegő. Bevallom, hogy 30 fok felett én is inkább a strandot választom a futópálya helyett. A vízparton, napozás közben viszont állandó kellékem a könyv, és ha már nem futok, legalább olvasok a futásról...

Szakkönyvet nehéz olvasni, így a futás kapcsán először két, olyan külföldi írótól származó könyvet szeretnék bemutatni, melyek könnyen emészthetők, olvasmányosak, de tele vannak hasznos információkkal. Anno, amikor elkezdtem érdeklődni a futás iránt, nem csak a gyakorlatban próbáltam meg minél jobban fejlődni, hanem elméletben is. Egy új dolog felfedezésének szakaszában hajlamos vagyok a végletekig beleásni magam a témába, így az interneten fellelhető blogok és sport oldalak olvasgatása mellett a könyvesboltban is inkább a futáshoz kapcsolódó könyvek közül szemezgettem.

Carry Snyder: A FUTÓNŐ

A cím elsőre azt sugallta számomra, hogy ez majd biztos egy csajos könyv lesz, de mivel történelmi elemeken alapul a sztori, így szerintem férfi futóknak is izgalmas olvasmány lehet. A történet amúgy teljes mértékben fikció, pedig a főszereplő futónő, a 104 éves Aganetha Smart élete akár valós is lehetett volna az első világháború körül játszódó időkben. Már az első pár oldal után a hősnő helyébe tudtam képzelni magam. Persze nem arra vágyom, hogy minél előbb elérjem a 104 éves kort, de lelki szemeim előtt élesen megjelent a kép, ahogy lassan, döcögve ugyan, de még 85 évesen is koptatom a futópálya salakját az ezeréves Kalenji futócipőmben. Sokszor még most is ezzel a már-már viccesnek ható álomképpel motiválom magam az edzéseim előtt: tényleg fitt szeretnék maradni még idős koromban is! 

Ebben a történetben a futás tulajdonképpen csak körítése egy mindig aktuális témának: a nőről szól. Arról a nőről, aki fut, hogy elérje a céljait. Habár az élete egyik percről a másikra bármikor megváltozhat, a feje tetejére állhat minden, egyedül maradhat mindentől és mindenkitől távol, egy biztos pontra bármikor támaszkodhat: a futásra. Ez a könyv egy szépirodalmi alkotás, nincs teletűzdelve szakmai adatokkal, viszont annál inkább erősíti a belső motivációt és a futás iránti elszántságot.

Christopher McDougall: FUTNI SZÜLETTÜNK

Talán ez a könyv kicsit nagyobb port kavart a futó társadalomban, többen közzé is tették már ajánlásukat a futó blogokon, úgyhogy erről én csak röviden írnék. Amúgy is jobb elolvasni. :) Kissé szkeptikusan kezdtem bele az olvasásba. „Persze, persze, majd az fog lejönni a végén, hogy mindenki a futásra született és minimum olimpikon válhatna belőle”-gondoltam magamban. Mondanom sem kell, ha nem is az első fejezet után, de hamar eldobtam az előítéleteimet és szinte le sem tudtam tenni a könyvet. 

Futni születtünk, könyvek

Legendának tűnő valós történet keveredik a tudománnyal, szakmai vonallal gazdagítva a cselekmény fő szálát. Egy olyan kultúrába kapunk betekintést, a tarahumara indiánok zárt világába, melyről még életemben nem hallottam és biztos, hogy nem kapcsoltam volna össze őket a futással. Ebben a könyvben tényleg minden fejezet tartogat valami újdonságot, legyen szó futásról régen és most, cipőben vagy mezítláb, Amerikában vagy Európában, rövid vagy hosszú távon. És csodák-csodájára a végén már-már meggyőztem magam arról, hogy igenis futni születtem... Részletes ajánlót találsz erről a könyvről a Futásról Nőknek oldalán vagy a Futóblogon.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)