Magazin

Blog

Környezetbarát tippek futóknak - 1. rész

Napjainkban talán világszinten az egyik legfelkapottabb téma a globális felmelegedés, a klímaváltozás, és ezek hatásai környezetünkre, Földünkre, életünkre. Sajnos egyelőre a világ nagy része nem tulajdonít nagyobb jelentőséget ennek, és az emberek azt gondolják, hogy egyedül nem képesek nagy változásokat elérni. Pedig ez nem igaz! Magánemberként nagy hangsúlyt fektetek a környezetvédelemre, törekszem a hulladékmentes életmódra, keresem a zöld megoldásokat, ezeket a törekvéseket pedig igyekszem beépíteni a sportba, átültetni a futásba is. Íme néhány egyszerű, környezetbarát tipp, melyek segítségével te is felelős, „zöld” futó lehetsz!

Plogging – szemétszedés futás közben


A svédeknek köszönhetően nem olyan rég robbant be a köztudatba ez a kifejezés, a sajtóban a „legújabb őrületként” tartják számon. És mi az a plogging? Szemétszedés futás közben. A szabadban, nyitott szemmel futóknak biztosan nem újdonság az utcán, futópálya szélén, akár az erdők ösvényei mentén, méterenként egy-egy elhullajtott szemét szomorú látványa. Edzésre készülődve talán nem a szemeteszsák az első és legfontosabb kiegészítő, amit magunkkal viszünk, pedig miért is ne? Általában közösségi futások alkalmával próbálhatjuk ki a ploggingolást, de akár egyedül is nekivághatunk a környezetünkben található hulladék összegyűjtésének.

Sajnos a fővárosban található parkok, erdők is tele vannak szeméttel...

Fuss a munkába!


Levegőszennyezettség, szmog, dugó, lehetetlen közlekedés – mindezek megelőzésére, elkerülésére már számos alternatíva közül választhatsz: közösségi közlekedés, kerékpár, roller, futás... A lehetőségeidhez mérten – például közel élsz a munkahelyedhez, ahol van zuhanyzási, átöltözési lehetőség – akár a futást is választhatod a munkába járás eszközeként. Gondolnod kell a reggelire, a megfelelő frissítésre, az átöltözésre, de egy kis plusz szervezéssel a környezetednek és az egészségednek is jót teszel! 
 

Ne pazarold a vizet!


Erőforrásaink végesek, ez vonatkozik a vízkészletünkre is. Bár futás után csábító lehet a forró fürdőben ázni, próbáld meg a gyors zuhanyzást előnyben részesíteni... Persze ha nincs is otthon fürdőkádad, akkor esélyed sincs elcsábulni. :) 
 

Utasítsd vissza!


A futóversenyeket, sporteseményeket számos márka reklámfelületnek használja, hirdeti magát ilyen-olyan formában: ponyvák, standok, repicuccok, szórólapok. Ezen kívül a sokszor borsos nevezési díj tartalmazza a rajtcsomagot, eseménypólót, befutóérmet, apróságokat. Ha legközelebb részt veszel egy versenyen, alaposan vedd szemügyre az „ajándékaid” összetételét – rá fogsz jönni, hogy tulajdonképpen a nagy része hulladék! 
Nyilván először mindenki azt gondolja, hogy majd egyszer felhasználja azt a -10%-ot, egyszer még felveszi azt a pólót – ami sajnos sokszor nem is technikai összetevőkből áll... Mielőtt tényleg elfogadod a csomagot, gondold végig, valóban használni fogod-e! Azzal, hogy visszautasítod a rajtcsomagot, azt az üzenetet közvetíted a szervezők felé, hogy nincs szükség felesleges tárgyakra, így sok ilyen visszajelzés egy idő után talán fontosabb eredményt is előidézhet.

Ezt a rajtcsomagot áprilisban kaptam, még mindig van olyan ajándék, ami a polcon porosodik és nem használtam fel...

Frissítés a versenyeken


A nagyobb utcai futóversenyeken, a frissítőpontok környékén az egyszer használatos, műanyag poharakban térdig gázoló futók látványa szinte már megszokott. Mekkora kárt okozunk ezzel? Nézzünk egy konkrét példát: a legutóbbi, 33. Wizz Air félmaratonon összesen 6 frissítőpont állt a kb. 15 000 versenyző rendelkezésére. Mivel idén is nagyon meleg volt, tegyük fel, hogy minden résztvevő, minden frissítőállomáson legalább egy poharat elhasznált, alig pár másodperc erejéig! Az eredmény megdöbbentő: nagyjából 90 000 darab egyszer használatos, műanyag pohár került a kukákba aznap (de a szervezőkkel, önkéntesekkel együtt gyanítom, hogy több...) 
Nem csak a látvány undorító, futóként engem kifejezetten zavar és idegesít az, hogy a poharakat nem a frissítőállomásokon elhelyezett kukákba dobják a versenyzők, hanem egy elegáns mozdulattal ledobják a földre, hogy azt majd a többi futó elegánsan kerülgethesse. 
Sokkal egyszerűbb, környezetbarátabb megoldás az, ha saját frissítést viszel magaddal, a saját kulacsodban. Annyi ötletes eszköz közül lehet már választani, melyek nem akadályoznak futás közben! Jó hír, hogy egyre több szervező törekszik a fenntarthatóságra, több terepfutó versenyen kifejezetten felhívják a figyelmet arra, hogy saját pohárral kell érkezni a frissítőpontokhoz, odafigyelnek a keletkezett hulladék szelektív gyűjtésére. Mielőtt jelentkezel egy adott versenyre, csekkold a kiírást, sok rendező már külön feltünteti a környezetbarát szervezést! 


A lista még nem ért véget, további környezettudatos tippekkel készülök a cikk folytatásában, a 2. részben!

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)