Magazin

Blog

Külföld, kaland, longboard, avagy találd meg önmagad!

Biztosan találkoztatok már olyan személyekkel, figurákkal akiknek a négy keréken való gurulás, a gördeszkázás, longboardozás az életformáját tükrözi. Egy sport, egy hobbi rengeteget tud nyújtani egy sikeres életúthoz, ezt nem kell bizonygatnom. Amikor tavaly leléptem Berlinbe, nem szégyelltem eltenni a pakkomba az akusztikus gitárom mellé egy cruiser és egy longboard deszkát. A német főváros sajnos magasan veri Budapestet a deszkázási lehetőségek és a szabadságérzet teljes elsajátítása terén. Repüljünk együtt Berlinbe!

Az ember néha alulmarad saját elvárásaival szemben. A komfortzóna időnkénti elhagyása, erős vonzás az ismeretlen felé, a kezdeti sikertelenség, egy nem jól átgondolt döntés vagy cselekvés, az adrenalin igénylése. Akár egy extrém sportra is utalhatnának ezek a sorok. Utalnak, de egyúttal párhuzamot vonnék a tavaly évi berlini kiruccanásommal, ahol a longboardozás is új értelmet nyert számomra.

Kalandkeresés az életben és gördeszkán állva

Hatalmas vágyat éreztem arra, hogy megmérettessem magam egy másik országban, így utólag a háttérben elsősorban a kalandvágy állt. Izgalom az új iránt, a veszélyes, az ismeretlen felé evezés irányába. Kilépni a megszokottból, játszani, élni, have fun. Így lehetne jellemezni azokat a gondolatokat is, amik az első deszkára állás pillanatában generálódnak az emberi agyban. Vagy inkább az első jó pár alkalommal... 

A félelem természetes dolog, egyáltalán nem szégyen. Mindenki átéli a kezdők nehézségeit, ügyetlenségeit. Erről kollégám Ádám már legutóbb nyilatkozott.  Az ember ahhoz van hozzászokva, hogy két lábon jár a földön. Ha a feladat az, hogy egy négy kerékkel ellátott deszkalapra állj és közlekedj azzal, úgy, hogy előtte sosem próbáltad, akkor bizony izzasztó pillanatokban lehet részed. A nyomás nagy, nem vagy egyedül, bizonyítani kell, nem nevethetnek ki az esetleges bénázásodért.

Ne add fel!

Ha kimész külföldre, de ráébredsz arra, hogy ÉPPEN MÉG nem állsz rá készen, az esély a kinevetésre e helyzet mögött is megbújhat. Egy valamit ne feledj: megpróbáltad, és az, hogy egyszer, vagy netán már többször elestél, nem azt jelenti, hogy nem sikerült. Pont ellenkezőleg, azon a kitaposott úton jársz, ami a siker felé visz. Az is lehet, hogy tapasztalsz, rájössz arra, hogy a gördeszka nem neked való, viszont örömmel görkoriznál.

A berlini longboardos DIY

Rövid berlini kalandom során sokat láttam, tanultam, tapasztaltam. A személyes vonulataival nem fárasztanék senkit, ellenben Berlinben láttam először olyan megjelenést a gördeszka sporttal kapcsolatban, amit nehezen fog überelni bármi más. Pedig, mikor a német fővárosban élő cimborám megemlítette az eredeti céljára régóta nem használatos tempelhofi repülőteret, egy nagy kihalt utakkal keresztezett sztyeppére gondoltam. 

Cruiser deszkákkal gurultunk Berlin igen sajátos kerületében, Neukölnben. A cél Tempelhof volt, nem számítottam semmi extrára. Bár Berlinben pont ez a tökéletes: egyszerű, nem is feltétlenül szép, de elképesztően kiszámíthatatlan. Amikor kiértünk, egy gyönyörű mező fogadott, amit a berliner-ek első látásra is teljes mértékben a magukénak éreznek. A fűben ülve grilleznek, napoznak, beszélgetnek, gitároznak; valamint az aszfalton kocognak, görkoriznak, bicóznak, és gördeszkáznak. Ergo sportolj, társalogj, légy szabad! 

 A tempelhofi reptér Berlinben

A tér hatalmas, a levegő tiszta, és a légmozgás..? Tökéletes. Miért ne használnák ki? A képlet egyszerű: végy egy longboardot, tetszés szerint fabrikálj hozzá egy kötést a lábadnak és szerezz hozzá egy kitesurf ernyőt. A végeredmény egy igazán vicces, de annál inkább nagyobb élményt nyújtó mozgásforma. Ha ügyesen csinálod, hatalmas élményben lehet részed, kihasználva a természeti elemek egyikét, a szelet. Sík terepen is egész nagy sebességre lehet szert tenni anélkül, hogy lábbal hajtanánk magunkat és még a szél is felkaphat olykor, ami még tovább növelheti a félelemérzetet. Pontosan ezek miatt érdemes egy stabil deszkát választani. Itt egy videó arról, hogyan is lehet ezt elképzelni.   

Ha úgy gondolod, hog a kitesurf nem vonz, vagy túl veszélyesnek tűnik, akkor még maradhat a szárazföldi windsurf, ebben az esetben a vitorlás szörfdeszkásokhoz hasonlóan a szél erejének és mozgásának az együttes segítségével szánthatod fel a terepet. Berlinre nem jellemző a dimbes-dombos táj, így természetes, hogy szükségük van a kreativitásra, így azokat a lehetőségeket lovagolják meg, amik adottak. 

Berlin tévedhetetlenül az európai hipsterség deszkás fővárosa, de ha nem akarsz Berlinig utazni az élmény felfedezéséért, keress egy nagy aszfaltozott teret és lovagold meg a képzeletbeli hullámokat. Ha nulláról indulnál, menj be valamelyik Decathlon áruházba, keresd meg az OXELO részleg-et, próbáld ki az áruházban a boardjainkat, és tedd meg az első lépéseket! Védőfelszerelés kötelező! :)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)