Magazin

Blog

Kutya a forró kocsiban! Biztos, hogy be kell törni az ablakot?

Sajnos még mindig vannak, akiknek mondani kell, hogy nem hagyunk élőlényeket az autóban nyáron! Azonban nem árt foglalkozni az érem másik oldalával is. Mikor tehetjük meg, hogy betörjük más autójának ablakát?

Minden élőlényre vonatkoztatva fogalmaztam, nem véletlenül. Hallottam már a pécsi vásárból kifelé jövet a tömegben fél füllel, hogy valaki azon bosszankodik, hogy látott egy autóban egy dobozra való kiscsibét, az új tulajdonos berakta oda őket, majd visszament vásárolni... Természetesen mind elpusztult. És hallottam olyat is, hogy élő eleséget (csótányt, lisztkukacot) hagyott valaki a kocsijában míg megebédelt, és bizony a csótányok sem bírták a hőséget... Borzasztó meleg tud lenni a zárt fémdobozban, gondoljunk csak bele, milyen az, mikor napon parkolás után kinyitjuk az ajtókat! A csibék valószínűleg néhány perc után meghaltak, de a kutyáknak sem kell ennél több, a kisgyerekekről meg remélem nem is kell külön szót ejtenem!

A szociális hálón nyár eleje óta forognak a "ne süsd meg" témájú felhívások, sok esetben jogi segítséget is ígérnek azoknak, akik meg merik lépni, hogy betörjék valaki autójának ablakát. Mielőtt erre a lépésre szánnánk magunkat, gondoljuk végig a következőket:

  • Látjuk a kutyán a hőguta tüneteit? A modern autókban sok esetben álló helyzetben is tud menni a klíma, ha a jószág csak lazán liheg és nézelődik, még biztosan nincs baja. Hőguta esetén a kutyák vadul lihegnek, pupillájuk kitágul, nyáluk sűrűvé válik, bágyadtak, elesettek, láthatóan rosszul vannak.
  • Ha betöröd az ablakot, tudod, hogy mihez kezdj a kutyával? Ha rosszul mérted fel az állapotát, és mégsincs annyira rosszul, ellenben megrémül és menekülni kezd, meg kell tudnod fékezni, illetve az is lehetséges, hogy meg akarja majd védeni az autót a behatolótól - attól, aki az ablakot rátörte!
  • Ha valóban hőgutát kapott, tudod, hogyan kell újraéleszteni? El tudod vinni sürgősen állatorvoshoz? Sajnos nem elég az, hogy árnyékba kerül és bevizezik, a hőguta során súlyos folyamatok indulnak el a szervezetben, amihez feltétlenül szükséges állatorvosi beavatkozás!

Mivel az indokolatlanul betört kocsiablak rongálásnak számít, ha rosszul mértük fel a helyzetet, minimum a kár megtérítésével kell számolnunk. A fent leírtak fényében gondoljuk át, hogy a kutya azonnali segítségre szorul-e, és ha még nem mutat rosszullétet, próbáljuk meg felmérni, merre lehet a gazdája. Általában áruházak parkolóiban történnek ilyen esetek, és a legtöbb üzletben a hangosbemondó használható ilyen vészhelyzetekre! Ha a tulajdonos percek után sem kerül elő, és a kutya állapota láthatóan romlani kezd, akkor viszont lépni kell!

Mégis hogy tudjuk egy pár percre letenni a kutyát, ha nagyon sos dolgunk támadt? 

Sok esetben van kutyaparkoló a boltok előtt (bár személy szerint ezeket sem javaslom, túl sok a rosszindulatú ember, és a kutyatolvaj manapság), de a legjobb talán a nyitott csomagtartó és a ketrec. A központi zárak szerencsére képesek külön kezelni a hátsó ajtót a többitől, így be tudom zárni az autómat úgy, hogy nyitva van a csomagtartója. Nem a legjobb megoldás, hisz attól még nagyon meleg van, de a hőguta ellen kitart, míg bemegyek kenyérért. A ketrecekre fel lehet tenni bármilyen pici lakatot, vagy bringaláncot, így a Fifi is biztonságban marad. De ha lehet, inkább ne legyen nálunk kutya, ha nem tudunk vigyázni rá!

(A fotók természetesen illusztrációk, Jetta kutya csak a cikkhez szükséges portfólió erejéig lett bezárva, a ketreces kép pedig az új vízhatlan kutyafekhely kedvéért készült.)

 

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)