Magazin

Blog

Lassan itt a jó idő, elő az országúti bringákkal!

Ebben a cikkben szeretnék pár jó tanácsot megosztani, hogy mi mindent nézzetek át szeretett országúti bringátokon, mielőtt a hosszú téli szünet után újra ráültök. Pár sort szentelek annak is, hogy mit vigyetek magatokkal, ha útnak indultok az országútitokkal, és végül megpróbálom bemutatni, miért is igen jó szórakozás ilyen bringákon száguldani.

Az idei tavasz eddig nem kényeztetett el igazán bennünket tavaszias időjárással. Az évszakhoz képest jelentősen hűvösebb időben nem kimondottan jó élmény országúti bringán száguldani, de ez lassan megváltozni látszik. Elkerülhetetlenül érkezik a 20 fok körüli, valóban tavaszi időjárás, és ilyenkor veszi elő a legtöbb ember a téli álomban ringatózó országúti bringáját, jómagamat is beleértve.

Mire figyelj, mielőtt először kiviszed az országútit egy körre

Minden kerékpárt erősen ajánlott alaposan átnézni az első tekerés előtt, ha az sokáig nem volt használva. Átnézés előtt természetesen érdemes letakarítani a bringát. Ha gondoljátok, a hatékony bringamosási tippekről is írhatok egy cikket. Jelezzétek a hozzászólásokban, ha lenne igény rá! Nem is olyan régen született már egy remek cikk arról, hogy hogyan is tartsd karban a bringádat. Az írás alaposan leírja, mire figyelj oda ilyenkor, úgyhogy én most csak felsorolásszerűen említenék meg pár országúti kerékpárokra összpontosított átnézési tanácsot.

Kerekek és gumik

 • A gyors zár (vagy átütőtengely a modernebb országútikon) megfelelően rögzíti a kerekeket a vázhoz
 • Egyik küllő sincs meglazulva és nincs nyolcas a kerekekben
 • Nincs látható sérülés a felnin és a fékfelületen
 • Nincs túl nagy kopás, vágás, sérülés a külső gumikon

Ha valamelyik nincs rendben a fentiek közül, érdemes bevinni a bringát a helyi Decathlon áruházba vagy a legközelebbi bringaboltba, ahol a szakértő kollégák rá tudnak nézni milyen komoly a baj és további ajánlásokat tudnak tenni annak kijavítására.

Váltórendszer

 • Mindegyik fokozatba könnyen átvált a rendszer
 • Nincs túlságosan megnyúlva a lánc (egy egyszerű láncnyúlásmérő szerszámmal tudjátok ellenőrizni)
 • Nem látsz kopás jeleit az első lánctányérokon és a hátsó fogaskeréksoron
 • Nincsenek látható sérülések a fékváltókarokon

Amennyiben azt tapasztalod, hogy valamelyik fokozatba nehezen vagy egyáltalán nem vált át a rendszer, megpróbálhatod te is beállítani az adott váltót (youtube-on elég sok váltó típusra van külön videó szentelve ilyen témában) vagy akár mi is segítünk szívesen bármelyik Decathlon áruház bringarészlegén.

Egy jól karbantartott váltórendszer minimalizálja a mechanikai gondok létrejöttét tekerés közben!

Fékrendszer

Az országúti bringákkal tényleg könnyen lehet gyorsan haladni. A váltásnál is fontosabb, hogy hibátlanul működjenek az első és hátsó fékek és gyorsan lehessen csökkenteni a nagy sebességet szükség esetén. Ezekre figyelj, ha a féket ellenőrzöd:

 • a fékpofák nincsenek túlságosan elkopva és nincs rajtuk látható szennyeződés
 • a tárcsafékek esetén maguk a féktárcsák egyenesen futnak és nincsenek szennyeződve
 • a féktestek épségben vannak, nem látható rajtuk sérülés
 • a fékkarok is sérülésmentesek és a használat közben nincs holtidő a behúzás és a fékerő megjelenése között

Ne félj szakértő segítségét kérni, ha te nem tudod pontosan megállapítani, hogy jó állapotban vannak-e az alkatrészek!

Váz, nyeregcső, kormányzás és csavarok

 • Alaposan nézzétek át a vázat, hogy nincsenek-e rajta hajszálrepedések!
 • A nyeregcső nincs beragadva a vázba
 • A kormány akadálytalanul mozog
 • Minden csavar a bringán a megfelelő nyomatékkal van meghúzva

A legkisebb hajszálrepedés is okozhat később nagyobb problémát, ezért minél hamarabb mutassátok meg egy szakértőnek. A nyeregcsövet érdemes kivenni a vázból legalább évente egyszer, letakarítani, finoman újrazsírozni és visszarakni a vázba. Karbon vázban lévő karbon nyeregcsőnél érdemes karbon szerelőpasztát alkalmazni a legjobb eredmény elérése érdekében.

Mit vigyél magaddal, ha útnak indulsz

Letakarítottad a szeretett országúti bringádat, alaposan át is nézted és használatra kész állapotba került, itt az ideje végre kivinni egy körre! Természetesen a bringán töltött időtől és az időjárástól is függ, hogy mi mindent vigyen magával az ember, ha kigurul az országútival valamerre. Én most egy alapvető listát szeretnék megosztani veletek, amit mindenképpen ajánlott magatokkal vinnetek, legyen akármilyen rövid is a túrátok.

 • Minimum egy pár belső gumi, egy pár gumileszedő, egy mini imbuszkulcs készlet és egy mini pumpa 
 • Feltöltött mobiltelefon, személyi iratok
 • Bankkártya és egy kevés készpénz
 • Minimum egy kulacsnyi folyadék
 • Könnyen emészthető ennivaló
 • Bringás sisak és napszemüveg
 • Időjárásnak megfelelő ruházat

Nem tűnik olyan rövidnek ez a lista, de a bringára rögzíthető táskákban és a bringás mezekben is elférnek ezek logikusan elpakolva úgy, hogy szinte észre sem veszed, hogy ennyi minden van nálad.

Egy ilyen apró nyeregtáskában is elfér számos szerszám!

Miért is jó buli országútival bringázni?

Ezek a típusú bringák arra lettek kitalálva, hogy minél könnyebben lehessen gyorsan haladni velük. Ha szeretnéd az aszfalton átérezni a sebességmámort, akkor az ezeket a bringákat neked találták ki. Sőt, ma már nem csak versenyzésre tervezett modellek vannak. Ahogy a nagyobb gyártók felismerték, hogy a versenypályán kívül, a hétköznapokban is szeretnének az emberek használni ilyen kerékpárokat, elkezdtek kényelmesebb üléspozíciót biztosító, de még mindig szemtelenül gyors országútikat gyártani.

Együtt száguldani a cimborákkal mindig felemelő érzés!

Kis hazánkban számtalan alacsony forgalmú aszfalt út van, ahol békésen tudjátok élvezni az országúti bringázás adta örömöket. A bringa könnyű gyorsulása, fürge manőverezése és a nagy elérhető végsebessége igazán izgalmas élménnyé tudja alakítani bármelyik túrát. Arról nem is beszélve, hogy kevés felpörgetőbb érzés van, mint amikor a cimborákkal spontán versenyeztek a településtáblákig vagy a következő domb tetejéig! Nehéz megfogalmazni, de egy országúti kerékpár szinte kér téged, hogy minél gyorsabban hajtsd meg. Szótlanul motivál, hogy még egy kicsit próbálj kihozni többet magadból, és ez az egyik óriási vonzereje számomra.

Összegzés

Lassan tényleg itt a jó idő, és végre kellemes körülmények között száguldhatunk az országúti bringáinkkal. Miután alaposan letakarítottátok, és még alaposabban átvizsgáltátok őket már mehettek is ki a szabadba. Ne felejtsétek el azt a pár alapvető felszerelést magatokkal vinni, amit említettem a cikkben, jó pár kellemetlen helyzettől tudjátok megkímélni magatokat. Találkozunk kint az országúton!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)