Magazin

Blog

Legyen életünk része a mozgás a tesióra után is!

Gyermekéveink szinte nem szólnak másról, mint a mozgásról és annak jótékony hatásairól. Akkor még nem tudunk róla, de a játszótéren töltött idő felér egy komoly edzéssel. Felnőtt fejjel, már nagyon kevesen tudjuk végigcsinálni a gyermekkorunk által rögtönzött játszótéri edzésprogramot.

Vissza az iskolába

Első hallásra talán ünneprontásnak tűnhet az iskolai kezdőcsomagról beszélni augusztusban, de szerintem egy cseppet sem olyan drámai a helyzet. A Decathlon a piacon való megjelenése óta igyekszik segíteni a családoknak abban, hogy a tanévkezdéshez minden sportfelszerelést egy helyen, a lehető leggyorsabban és zökkenőmentesebben szerezhessék be. Nem elfelejtendő tény, hogy a most megvásárolt termékek addig hordhatók, amíg a gyerkőcök ki nem nővik. Törekedjünk arra, hogy minél jobban kihasználják azokat a sportszereket, amiket most célzottan az iskolakezdésre vásárolunk meg nekik. A nyári szünet kétségkívül a legtöbb lehetőséget tudja kínálni a szabad levegőn végezhető programoknak, de utána sem kell, hogy véget érjenek. A testnevelés órák kedvenceiről már írtam tavaly, talán elfogultan, hiszen szívügyem az atlétika. Szerencsére, most már nem csak a tesiórákon bevethetőek ezek cipők hanem a kölyökatlétika, vagy a kölyökből atléta program is egyre nagyobb teret kezd nyerni. A futócipő mellé azonban ruházat is dukál. 

A másik alap sport az úszás, amit egyre több iskola vett fel a programjába. Az úszásoktatáshoz szükséges ruházat és kiegészítők széles választékával várjuk a vásárlókat. Mivel az uszoda gyakran az iskolától távolabb eső helyszínen van, ezért  az oda és vissza vezető úton hordott sportszerekre is szeretném felhívni a  figyelmet. A szabadidő hasznos eltöltése a gyermeknevelés egyik kulcsfontosságú kérdése. Legyen az családi túrázás, vízi program, vagy egy sportkörbe való beiratkozás. A közösségben végzett tevékenységek a személyiség formálásban nagyon nagy szerepet játszanak. Érdemes időt és energiát szánni rá, mert jó időbeosztással mindenhová oda lehet érni. Dunakeszin nevelkedtem, de a középiskolát Budapesten végeztem. Hajnalban keltem az utazás miatt, de mindig maradt energiám arra, hogy a délutáni atlétikaedzésen ott legyek. Egy alkalmat sem mulasztottam el. Néha azon mulatozunk a családommal, hogy az alapnak számító filmekhez nem tudok hozzászólni, mert nem láttam a TV-ben, vagy a moziban. Helyette viszont rengeteg olyan dolgot adott az élet, amit a sport nélkül nem kaptam volna meg. Nem tudok elég hálás lenni az édesanyámnak azért, hogy megteremtette a feltételeit annak, hogy sportolhassak.

Elkészülni -  Vigyázz - Rajt! Hamarosan indulnak a tesiórák

Ép testben ép lélek

Születésünk után nagyjából egy évvel elkezdünk járni, és onnantól kezdve jogosítványunk van az életünk végéig tartó örökmozgó életmódra. Az iskolai évek alatt még kiélvezzük ezt az adottságot, de mi történik utána? A szülőktől nem mindenki lát sportos példát, mert ők sem láttak. Az akkori társadalomban a fizikai munka mellett nem volt már energia és talán szükség sem arra, hogy sportolni menjenek a szüleink. A modern élet egyik velejárója lett, hogy a fizikai munka egyre kisebb mértékben van jelen. Mozgásszegény életmódunkban felértékelődött a sport szerepe. Izomzatunk és a keringésünk kialakulásához és a fejlődéséhez szükségünk van mozgásra. Az emberi test egy igen érzékeny műszer, így rögtön alkalmazkodni tud az éppen aktuális helyzethez. Ha nem mozgunk eleget, akkor a teljesítőképességünk is csökkenni fog, ami a szellemi képességünk fejlődésére is kihatással van. Nagyon gyorsan hozzászokik a kényelmesebbnek tűnő életvitelhez, de aztán jön a számla, szív és érrendszeri panaszok formájában. Éppen ezért az egyensúly megtartására kell törekednünk.

Ahogyan azt már az ókorban megüzente a római költő Luvenalis: "Ép testben ép lélek". A sport nevelő hatásairól szakdolgozatokat írtak, úgyhogy erre nem szentelnék most energiát. Annyit azért mindenképpen megjegyeznék, hogy az alkalmazkodást, az elfogadást, a csapatban és rendszerben való gondolkodást is köszönhetem a sportnak. Az önmagunk határainak megismerése, és azok következményeként a reális célok meghatározása is nagyon fontos. Ráadásként pedig, egy terhelhető, egészséges anyukává, vagy apukává válhatunk, akikre a családunk és a munkáltatók is számíthatnak. Lehet, hogy kell még néhány generációváltás ahhoz, hogy szép lassan rájöjjünk arra, hogy a megváltozott körülményekhez nekünk is változnunk kell. 

A kötelező úszás után is szükség lehet a fürdőruhára

Próbáljunk sokáig gyerekek maradni!

Elvitathatatlan tény, hogy a fogyasztói társadalom rengeteg igényt fogalmazott meg számunkra. Sok tárggyal vesszük körbe magunkat, amik a kényelmünket szolgálják és bizony vannak köztük olyanok is, amik nem feltétlenül az egészséges életmódra ösztönöznek. Sokak számára hangzik csábítóbban egy videójátékkal megvívott csata, mint egy kis görkorcsolyázás, vagy séta. Emeletes iskolába jártam, de nem okozott senkinek sem gondot, hogy az óra végét jelző csengetés után egy perccel már a kézilabdapályán focizzon, vagy fogócskázzon. Délután pedig ott folytattuk, ahol a szünetben abbahagytuk. A testnevelésórák komolyan a felüdülést jelentették egy dolgozatírást követően. Ha akkor még örömöt jelentett számunkra a mozgás, ne mondjunk le az igényéről ma sem! 

Rohanó világunkban elfelejtettünk gyalog menni az iskolába. Nagyon sok játszótér ma már családbarát módon lett kialakítva, úgy hogy a csúszdák és mászókák mellett ott vannak a kondiedzéshez szükséges gépek is. Legyünk újra gyerekek a gyerekeinkkel! Minden lelki terhet nélkülözve rohangálnak fel és alá, mindezt gyönyörű futómozgással. Nyugodtan álljunk be melléjük és próbáljunk lépést tartani velük, mert felér egy jó edzéssel. A 80-as években, egy 1988-as Calgary téli olimpikonunkkal végeztek kísérletet a játszótéren. Ugyanazokat a feladatokat kellett végrehajtani a műkorcsolyázó hölgynek, amit a gyerekek csináltak. 180 fölötti pulzussal sikerült neki, míg a gyerkőcök szinte meg sem izzadtak. Monspart Sarolta több fórumon is elmondta, hogy a gyerekek Mercedes motorral működnek a Trabant karosszériában. Igyekezzünk hát a diákéveinket követően is vigyázni arra, hogy ne a fordítottja álljon elő! A Mercedes karosszériában a Trabant motorral nem biztos hogy sokra megyünk!

Éljünk úgy, hogy a mozgás öröme még nagyon sokáig tartson

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)