Magazin

Blog

Lendületben 60 felett

A 60 évesek a szeniorok tinédzserei! Ebben a korban a szakmai- és a magánélet változik, a test öregsz....fejlődik! A mozgás jó hatással van a testre és a lélekre egyaránt: 60 éves kor felett is nélkülözhetetlen a jókedvhez és az egészséges élethez.

Lehet egy hatvan éves ember fittebb, mint egy húszas évei elején járó? Persze, hogy lehet! Elsőre hihetetlenül hangozhat, de az okot ez esetben is az aktív életben kell keresnünk. A rendszeresen végzett mozgás izomzatot erősít, serkenti az anyagcserét, segíti a testsúlygyarapodás okozta betegségek megelőzését, jótékony hatással van a vérkeringésre, erősíti az immunrendszert. A testi egészség megőrzésén túl a kedvező lelki hatása is megkérdőjelezhetetlen: a jó közérzet, a mentális erőnlét kulcsa a sport.

"Sport? De hát én nem tudok (nem akarok) izzadtan ugrálni egy zsúfolásig teli fitneszteremben, testhezálló ruhában, dübörgő zenére és ahhoz sincs erőm, hogy az atlétika pályán futkorásszak" - gondolhatják többen. Ám a sport természetesen nem is csak ezt jelenti. Most megosztjuk, miért fontos és hogyan lehet a testi adottságokhoz, az aktuális erőnléthez igazítani a rendszeres mozgást.

Mit jelent az idősödés?

Az idős kor igenis lehet több annál, minthogy hajnalban eljárunk a piacra, megnézzük a déli híradót és fájlaljuk a hátunkat. Tekintsünk el az ilyen közhelyektől. Komolyra fordítva a szót, az öregedés azt jelenti, hogy a sejtek, amelyek egész eddig keményen dolgoztak, most lassan megpihennek. Ez először az érzékszerveket érinti: valakit jobban, valakit kevésbé érint a látás romlása, emellé jelentkezhet a hallás enyhe csökkenése. Ezek a veszteségek az idegrendszer öregedéséhez kapcsolódnak, beleértve a pszichomotoros képességek lassulását és a memóriaproblémákat. 

Idősebb korunkban is legyen életünk része a sport, az aktivitás.

Mi történik fizikailag? 30 és 70 éves kor között az izmok súlya a felére csökken, kisebb lesz a csontsűrűség, ami az erő csökkenéséhez, az egyensúly elvesztéséhez vezethet, az ízületek pedig törékennyé válhatnak. Hasonlóképpen a mellkasfal és a tüdő is elveszti rugalmasságát, ami a légzési kapacitás csökkenését eredményezi. Nem hangzanak jól ezek a mondatok? Pedig fontos tudnunk ezekről, még a mai fiatalságot örökké hajszoló világban is. Ugyanis ha tudatában vagyunk a testünk változásával, jobban meg fogjuk érteni, hogyan segít a sport az öregedés folyamatában és az egészség megőrzésében.

 

A sport TOP 3 hatása az idősödésre

Jó hír, hogy a testmozgás késlelteti a sejtek öregedését, ezért sok esetben a sportolók fiatalabbnak tűnnek a koruknál ;). A sport általánosságban serkenti az agyműködést, a koordinációt, javítja az egyensúlyt, ezáltal segít a memória és a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben. Attól, hogy valaki idősödik, még lehet egészséges: az évek számának növekedése nem kell, hogy feltétlenül együtt járjon a naponta szedett gyógyszerek számának emelésével.

1. Védi és erősíti a szíved: a hosszabb ideig tartó és kevésbé intenzív mozgásfajták, mint pl. a séta, a kirándulás, a kerékpározás, az úszás, segítenek a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, úgymint a magas koleszterinszint vagy a cukorbetegség elleni küzdelemben. 

2. Védi az ízületeid: Az ízületek körüli izmok megerősítése csökkenti a mozgás vázrendszerre gyakorolt hatását. A mozgás az egyedüli gyógymód az artrózis okozta fájdalom csökkentésére. 

3. Az aktivitás után végzet nyújtás segíti az ízületi nedv termelődését, amelyre az ízületnek a mozgáshoz szüksége van. Benjamin  Vallé, gyógytornász szerint: “a nyújtás hatására az izmok visszanyerik eredeti hosszúságukat, a térd, a boka és a csípő pedig a természetes fiziológiájukat, emellett javítja a porcok minőségét”. 

A nyújtás hatására az izmok visszanyerik eredeti hosszúságukat, a térd, a boka és a csípő pedig a természetes fiziológiájukat, emellett javítja a porcok minőségét.

 

Kockázatos a sportot elkezdeni 60 év felett?

Sportorvosok szerint akkor nem kockázatos a sportot 60 éves korban elkezdeni, ha a testmozgás a fizikai erőnléthez igazított, fokozatos és odafigyelünk a regenerációra (pihenés, étkezés, folyadékbevitel és alvás). A test olyan, mint egy autó: rendszeres karbantartást igényel, ellenőrizni kell a motort (a szívet), a karosszériát (a csontvázat és az izomzatot)  és a vezérműszíjat (az ízületeket). A betegségmegelőzés lehetővé teszi bizonyos rendellenességek korai felismerését és ezek káros következményeinek csökkentését. A sportolást igazítsuk az aktuális testi állapotunkhoz, edzettségünkhöz! Amikor elkezdjük vagy hosszabb kimaradt időszak után folytatjuk a sportot, végeztessünk teljes kivizsgálást. 

Ajánlott:

- nyugalmi EKG vizsgálat 2-3 évente, az egyéni kockázati tényezőknek megfelelően,

- terheléses EKG, ha intenzívebb a sporttevékenység a cél,

- vérvizsgálat.

Milyen sporttal lehet erősíteni a szívet 60 év felett?

Sportgyaloglás

A sportgyaloglást, melyet gyors-, vagy aktív gyaloglásnak is neveznek, gyorsabb tempóban végzik, mint a mindennapi sétát. Ezért megdolgoztatja a tüdőt, az állóképességet és szinte a test összes izmát.  

Túrázás

A friss levegő javítja a hangulatot! A túrázás, mint sport, tökéletes a szeniorok számára, azzal a feltétellel, ha megfelelő terepen történik. A túrázásnak számos előnye van, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, finoman megmozgatja a test minden izmát, és csökkenti a csontritkulással kapcsolatos fájdalmakat. 

Kerékpározás

Ha ki akarjuk szellőztetni a fejünket, nincs is jobb pár kilométer bringázásnál, miközben gondoskodunk a testünk és a szívünk egészségéről.  Ez a sport van a legkisebb hatással az ízületekre. Válassz útvonalat kedved és erőnléted szerint! 

Vízi torna, úszás

Ha szereted a vizet, a vízi torna növeli az izomtónust és a légzési kapacitást, javítja a vérkeringést, és jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. Az optimális eredmény elérése érdekében a vízi torna heti kétszer javasolt. 

 

Az úszás megdolgoztatja a tüdőt, az állóképességet és szinte a test összes izmát

Milyen sporttal lehet az izmokat erősíteni 60 év felett?

Pilates

A Pilates egy finom módszer a mélyizmok erősítésére. A helyes lézgéstechnikát is beépítve az alsóbb izomcsoportokat is aktivizálja a mozgás során. Emellett a törzsizomzatot is átmozgatja, a jobb tartás és egyensúly érdekében. Törzsizom-erősítés és nyújtás keretein belül fedezhetsz fel olyan izmokat a testedben, amelyekről eddig tudomásod sem volt. 

Milyen sportot válassz lazításhoz 60 év felett?

Jóga

A jóga a test és a lélek egyensúlyára fókuszál. A jógafajták sokszínűségének köszönhetően mindenki számára elérhető, bármely adottsággal is rendelkezik. Különböző test pozíciók kitartása, légzőgyakorlatok, csendes környezetben végzett ellazulás: ez a sport sokak számára ideális! A rendszeres jógával a test rugalmasabbá válik és a mozgás alacsonyabb pulzusszám mellett is kifejti jótékony hatását.

A rendszeres jógával a test rugalmasabbá és mozgékonyabbá válik

Nem megszokott sportok, melyeket 60 év felett is lehet űzni!

Új sportot szeretnél kipróbálni? Nincs életkorhoz kötve, hogy elkezdj egy új mozgásformát. Csak találnod kell egy egyesületet, egy iskolát, mely tart szenior korosztály számára megfelelő edzést.

Senior karate

A karate gyakorlatok javítják a koordinációt, fejlesztik a kognitív képességeket, miközben csökkentik az öregedéssel járó memória- és koordinációs zavarokat. 

Senior latin tánc

Salsa, rumba, csacsacsa, batchata, általánosságban a tánc fejleszti az egyensúlyt, a koordinációt, a légzést és a memóriát. A latin tánc különlegessége, hogy minden ízületet megmozgat, különösen a csípőízületeket, amelyeknek rugalmasnak és mobilisnak kell lenniük, mert csökkentik a hátfájdalmakat. A páros tánc érdeme az is, hogy hozzájárul a stressz csökkentéséhez és a baráti kapcsolatok kialakításához. 

Senior íjászat

Az íjászat precizitást, irányítást, összpontosítást, fizikai készségeket és elszántságot igényel. Az íjászat egy mindenki számára elérhető sport, fejleszti az erőt, a koordinációt, a türelmet és az önbizalmat. Ellentétben azzal, amit gondolunk, mozgunk közben, mert össze kell szedni az íjakat!

Ne felejtsük el: bármely sport közösen is űzhető a gyerekekkel, unokákkal. Az aktívan együtt töltött szabadidő nagyszerű alkalom arra, hogy felejthetetlen közös élményeket szerezzünk.

A példamutatás az élet minden területén fontos, így természetesen az aktív életmódban is.

Milyen gyakorisággal és intenzitással javasolt a sportolás 60 év felett?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet ) heti 150 perc enyhe fizikai aktivitással vagy heti 75 perc erőteljesebb aktivitással járó mozgást ajánl a szeniorok számára. Az alkalmanként 45-50 percig tartó testmozgás tökéletesen megfelelő. Ehhez azonban hozzá kell adni a napi 10.000 lépést, amelyet szintén a WHO ajánl. Napi 30 perc testmozgás már jó, viszont másfél óra még jobb ahhoz, hogy érezni lehessen a mozgás jótékony hatásait."

Ami az intenzitást illeti, te döntöd el, mi a jó számodra, a lényeg, hogy mindenekelőtt örömet okozzon a sportolás!  Figyelned kell magadra, a tested jelzéseire. Fontos, hogy szakemberek segítsenek: egyeztess a háziorvossal, vagy akár kérd egy edző tanácsát. 

A sport a jó hangulat, az egészség forrása. Tapasztald meg te is!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)