Magazin

Blog

Lépcsőzőgép - Mire jó és miért hatásos?

Kicsi, de hatékonysága vitathatatlan. Fedezd fel a mini lépcsőzőgépet, ha célod az erősítés, alakformálás vagy a lemondások nélküli formában maradás!

Nem mindig egyszerű időt találni arra, hogy edzőtermi edzéseken vegyünk részt, a jelenlegi korlátozások miatt pedig sajnos most nem is lehetséges. A lépcsőzőgéppel viszont otthon is tudsz edzeni, így amíg nem nyitnak ki a termek, az otthoni edzés keretein belül továbbra is formában maradhatsz!

Úton a kívánt alak felé

A sportolást sokan azért kezdik el, hogy megőrizzék alakjukat, formában maradjanak, fittek legyenek a mindennapok során is. Az, hogy ez edzőteremben vagy otthon történik, rajtunk múlik.

Az egyik legnépszerűbb fitnesz edzéstípus a lépegetés, azaz a taposógép vagy más néven lépcsőzőgép használata, melyet akár edzőteremben, akár otthon végzünk, kiváló módja mind a kalóriaégetésnek, mind az erősítésnek.

A mini lépcsőzőgép otthoni edzéshez tökéletes - kis helyen is elfér, használata nagyon egyszerű!

Az alap elképzelés egyszerű: taposógép használatával végzünk el különböző gyakorlatokat. 

Mi a célja? A fizikai kondíció javítása, valamint a szív-és érrendszer edzésének segítségével az állóképesség fejlesztése. Lépegetés közben egyszerre bírhatjuk munkára izomzatunkat és kardiovaszkuláris rendszerünket is. A lépcsőzőgépes edzésekkel egyaránt javíthatunk koordinációs képességünkön és kitartásunkon is.

Mire jó a lépcsőzőgép?

Ha alkalmanként szeretnéd teljes izomzatodat egy új módszerrel megmozgatni, akkor mindenképp érdemes kipróbálni ezt a fitnesz eszközt, melynek jótékony hatásai vitathatatlanok. Normál méretű verziójához képest (melyet az edzőtermekben találsz meg) a mini lépcsőzőgép egy fontos funkcióval többet képes nyújtani, ugyanis nem csak a nem kívánt kilóktól szabadulhatsz meg a rajta végezhető kardió edzés segítségével, de az alsótest izmait (farizmok, combközelítő izmok, combfeszítő izmok, vádlik) is formálhatod, erősítheted vele. Kis méretének köszönhetően rendkívül praktikus választás, ha otthoni alakformálás mellett döntesz, használata pedig igazán egyszerű: csak rá kell állni a pedálokra és lépegetni. Tényleg olyan tehát, mintha csak lépcsőznél!

Lépcsőzőgépes edzés

Minden lépegetős edzést érdemes egy 3-5 perces bemelegítéssel kezdeni, 50 éves kor felett pedig kiemelkedően fontos időt szánni erre. Fokozatos bemelegítést válassz, az edzés végén pedig tarts levezetést! Ha ugyanis túl hirtelen fejezed be az edzést, azzal növelheted a lehetséges sérülések esélyét, illetve értékes energiát veszíthetsz a nem megfelelő erőkifejtéssel. 

Ha minden nap tartanál edzést, akkor először kezdd 10 perces edzésekkel, hetente 2-3 alkalommal növeld ezt a mennyiséget 20-30 percre, heti 1-2 alkalommal pedig 60 percre. A maximális hatékonyság és biztonság érdekében kezdők számára fontos észben tartani, hogy az edzés időtartama és nehézsége összhangban legyen saját képességeikkel és csak fokozatosan növeljék ezeket.

Ha kezdő vagy, először kezdd 10 perces edzésekkel, majd fokozatosan növeld az edzések idejét hétről-hétre

Minden lépegetős edzés végén iktass be először egy levezető fázist, amikor az erőkifejtés csökkentésével visszatérsz nyugalmi állapotba, ezt követően pedig egy pihenőt is! Minden edzés elején és végén javasolt nyújtani: az edzés elején végzett nyújtás javít az izmok rugalmasságán, így megelőzve a rándulásokat, sérüléseket; az edzés utáni pedig megnyújtja az izmokat, így segít elejét venni izomláz kialakulásának. Mindezeket lassan és finoman tegyük, az egyes nyújtó pozíciókat kilégzés közben tartsuk meg 30-60 másodpercig.

A mini lépcsőzőgéppel mindened megvan, amire otthoni alakformáláshoz szükséged lehet, ameddig kedvenc edzőtermedbe való visszatérésedre vársz. Ha a lehető legtöbbet szeretnéd kihozni az így töltött időből és megdolgoztatnád derekadat és a hasizmokat is, akkor minden lépésnél fordítsd el a csípődet is! 

Technikai tanácsok 

Minden karbantartással és javítással kapcsolatos útmutatót megtalálsz a Decathlon technikai asszisztens oldalán. Itt találsz az első használatra vonatkozó tanácsokat, használati utasítást, illetve a termékhez kapcsolódó egyéb kiegészítők közt is tudsz böngészni!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)