Magazin

Blog

Lillafüredi Libegőpark bringásoknak

Az utóbbi években végre valami elindult az országban, egyre több legális bringás hely jön létre, támogatják ezzel a sport fejlődését és nem mellékesen felfedezik ennek pozitív gazdasági hatását is. Egyik legjobb példa erre legutóbbi úticélom, a lillafüredi libegőpark.

A 2015-ben épült drótkötélpályás felvonó 333 méterről indul és a 606 méter magasan fekvő hegyi állomásra szállítja az utasokat 1080 méter hosszan. Menetidő 15 perc körül van, ezalatt gyönyörködhetünk a csodaszép tájban. De miért is jó ez nekünk bringásoknak?! 

Bringás szemmel

Az üzemeltető hamar meglátta a lehetőséget a kerékpárosokban is, mivel a libegőtől függetlenül is volt már egy downhill nyom ezen a hegyen. Kezdetben csak pár, bringák szállítására alkalmas "akasztó" volt a felvonón, mára viszont minden libegő ülés mellett van ilyen szerkezet. Korlátozni csupán rossz időben szoktak, ilyenkor minden 4. sárga jelzésűre lehet csak ülni, hogy a saras bringások ne kenjék össze az összes ülést, ezzel megőrizve a tiszta körülményeket a turistáknak. Korrekt!

Lillafüredi Libegőpark bringásoknak is kiváló úticél

Helyszín

Ismerjük meg a helyet kicsit jobban. Lent hatalmas parkoló várja a vendégeket, külön bringatartók vannak kihelyezve, minden szép és rendezett. 2016 óta folyamatosan járok ide és nem tudok elmenni szó nélkül a személyzet mellett. Na de végre nem azért, mert valami rossz élmény ért volna. Épp ellenkezőleg, legyen 35 fok vagy éppen csak 0, szakadó eső, millió ember vagy csak 2-3 körözgető bringás, a libegőt kezelő alkalmazottak mindig kivétel nélkül hihetetlenül kedvesek. Érdeklődnek ki, honnan jött, beszélgetnek és bármiben segítenek. Egy extra friss élmény ezzel kapcsolatban, hogy az egyébként 5000 forintos napijegy, amivel annyi kört megyünk, amennyit csak tudunk, tartalmaz a végén bringamosást is! Utolsó körre felérve jelezték, hogy lent már szereli össze a kolléga a mosót csak nekünk (ketten voltunk egész nap a felvonón), menjünk és használjuk nyugodtan. Ismét csak azt tudom írni: Korrekt!

A napijegy árában a bringamosás is benne van

Pályák

Alapvetően három pályán tudunk jelenleg bringázni, illetve ezeken belül vannak extra nyomok is. Teljesen kezdőnek talán nem ajánlanám a leggyengébb nyomot sem, ami egy lazább enduro hatású pálya, fentről indulva jobbra keresztezni kell a libegő útvonalát, majd egészen az alján térünk csak vissza a másik oldalra, ahonnan a parkolóba is le tudunk gurulni. Nincs benne drasztikus meredek, sem túl nagy ugrató, viszont elég tempós , köves, gyökeres. A másik egészen élvezhető pálya a "középső", maradunk végig a bal oldalon, ez már tartalmaz meredekebb részt és egy nagyobb útátugrást is, amit a rutinosak gond nélkül teljesítenek. Talán ez a tipik magyar downhillpályák ékes példája, nem könnyű és szűkössége miatt tud veszélyes is lenni.

Útátugrás

A nyomokat egyébként helyi srácok építik, akik mind eredményes versenyzők, junior downhill magyar bajnok is van köztük, tehát az akadályok nem mindig egyszerűek. Főleg nem az utolsó harmadik pályán, ezt ha jól hallottam VK-nak hívják a világkupa futamok után. Abszolút haladó nyom, meredek sziklás részek, éles kanyarok, sűrű leléptetők... minden, ami kell. Nekem személy szerint nagyon bejön, de kell hozzá megfelelő bringa is.

Az alsó rész egyik letörése

 

Csak egy kis sár..

Összességében

Megérkeztünk, bringáztunk 8-10 kört, kicsit összesaraztuk a gépeket az éppen olvadó pályákon, majd mostunk is, köszönhetően a helyieknek. Lillafüred én így szeretlek, jövök máskor is!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)