Magazin

Blog

Lovazz környezettudatosabban!

Bizony, a klíma-és nyersanyagválság nem hagyja figyelmen kívül a lovardákat sem. Sajnos sok helyen emelkedtek, vagy emelkedni fognak a bértartás árak, de nincsenek könnyebb helyzetben az otthoni lótartók sem. Vajon meddig tehetjük meg nyugodt lelkiismerettel, hogy ekkora állatokat tartunk kedvtelésből és hatalmas szerelvényekkel szállítjuk őket versenyről versenyre? Előbb-utóbb ki fog derülni. Addig is, néhány tipp, hogyan tudsz lovasként spórolni, hogy elkerülhesd a fölösleges pazarlást, és a drasztikus költségnövekedést.

#1. Moss lovat okosan!

Az ivóvíz érték, amivel még mindig nem bánunk elég takarékosan, pedig most már tényleg nagy a baj. Vannak településeink, ahol már évek óta korlátozásokat kell bevezetni a legmelegebb hetekben, különben nem jutna mindenkinek elegendő. A talajvíz szintje emellett egyre csökken, a kutak egy része kiszárad, a vízminőség pedig folyamatosan romlik. Nagyon kell vigyáznunk arra, ami megmaradt, és nem csak azért, mert drága. Hanem mert ha elfogy, nem az lesz a legnagyobb problémánk, hogy hogyan mossunk lovat... 

Fogj egy vödröt, töltsd meg vízzel, és vegyél egy nagyobb szivacsot. Kevés sampont jól habosíts fel a vizes szivacson, és próbáld egy vödör vízzel megoldani a ló bevizezését, és samponozását. Folyóvizet csak a teljes manőver végén használj, akkor is érdemes szűkítőt tenni a slag végére, hogy nagyobb nyomáson, permetszerűen használva kevesebb vízzel lehessen leöblíteni a lovat. Rengeteg vizet lehet így megspórolni, amit később, sokkal fontosabb dolgokra fogunk tudni majd elhasználni. 

Tegyél meg Te is mindent azért, hogy a lovazás minél tovább az életünk része maradhasson.

#2. Spórolj a világítással!

Az energiaárak sajnos nem változnak lefelé, és akkor még nagyon finoman fogalmaztam. Egy átlagos méretű fedeles kivilágítása egy órára mostanra akár a tízezer forintot is elérheti. Ebből adódóan célszerű minél többen lovagolni egyszerre, hogy minél kevesebb ideig kelljen kivilágítani a csarnokot. Amennyiben több sor villany is van, nálunk páldául négy, úgy érdemes felezni, vagy akár negyedelni a fényerőt. Nálunk például 25% fényerőnél ragyogóan lehet ugrani is, felesleges többet felkapcsolni. Amennyiben nagyon nagy gáz van, vagy egyre több helyen vezetik be, hogy külön kell horror összegeket fizetni a fedeles kivilágításáért, úgy egyáltalán nem ördögtől való dolog megfontolni egy komolyabb fejlámpa beszerzését. Egészségügyi mozgatásra teljesen megfelel. 

Ugyanígy, ha kiviszed a lovadat az istállóból, és nincs ott senki, kapcsold le a villanyt, a lovaknak nincs szükségük díszkivilágításra. Bármerre jársz, kapcsold le a villanyt magad után. A jelenlegi helyzetben hibás az a hozzáállás, hogy azért, mert bértartó vagy, és sokat fizetsz a szolgáltatásért, nyugodtan lehet pazarolni. 

#3. Használj bálahálót!

Nem is gondolná az ember, hogy milyen kis dolgokkal mennyit lehet nyerni, vagy bukni. Például a legelőn történő szénaetetésnél. Az alábbi képen összehasonlítják egymással a körbálaetetés négy lehetséges módját.  Kiderül belőle, hogy a legkevesebb taposási veszteséget a bálaháló használatával lehet elérni. Amennyiben ad libitum szénaetetés van kint a legelőn, érdemes tehát megfontolni ezt a lehetőséget. Kiderül továbbá, hogy egy bálaháló ára egy hónap alatt megtérül. 

Kép forrása: University of Minnesota

#4. Csukd be magad után az ajtókat!

Annyira triviális, hogy nem is kellene erről beszélni. Sem télen, sem nyáron nem célszerű nyitva hagyni ajtókat olyan helyeken, ahol a hőmérséklet egy bizonyos tartományban tartása pénzbe kerül, vagy a tartományból való kiesése többletmunkát okoz. (Gondolj csak egy igazán hideg téli napra, amikor ha nyitva hagyod az istálló ajtaját, az önitatók csőrendszerében szépen megfagy a víz, mert a fűtőszál itthon még mindig luxusszámba megy. Nem olyan jó móka vödörből itatni az összes lovat.) Sem a klíma, sem a fűtés nincs ingyen, rengeteg pénzt lehet így kidobálni az ablakon, különösen érvényes ez a közösségi helyiségekre, tehát ami úgymond "senkié". Ez az apró mozdulat azonban így is mindenki érdeke, akkor is, ha vannak, akik (még) nem látják át.

#5. Vásárolj tudatosan, tartós, minőségi termékeket!

Legtöbb esetben mindig a legolcsóbb lesz a legdrágább, ez egy örök érvényű igazság, amit egy igen nagy vagyonnal rendelkező ismerősömtől tanultam. Nem szabad sajnálni bizonyos termékekre többet költeni, amennyiben hosszútávra tervezünk velük. Csak egy apró példa a Fouganza háza tájáról: rendszeres lovasként ne vásárolj alkalmi lovaglásra való pamut nadrágot, mivel az azért olcsóbb, mert nem rendszeres használatra lett tervezve. Ergó nem fogja bírni. Egy-két év alatt szépen látszik majd a különbség, ha mondjuk egy 12990 Ft-os technikai anyagú lovaglónadrággal állítjuk szembe, ami gyakorlatilag nem fog tönkremenni. Pamutból meg legalább kettő, ha nem több megy tönkre a túlhasználattól. Ugyanez igaz bármi olyasmire, amitől több éves élettartamot várunk.

#6. Használd minél kevesebbszer a mosógépet!

Nem, nem kell minden második lovaglás után nyeregalátétet mosni. Szárítsd meg a napon, keféld át, és nyugodtan használd tovább. Egy átlagos lónak semmi baja nem lesz tőle, ha ritkábban mossák a nyeregalátétét. Viszont a mosógép sok áramot fogyaszt, ami megint csak növeli a költségeket, ha nem vagyunk elég tudatosak. Ezek az apró dolgok pedig nagyon hamar összeadódnak, és rögtön kiderül, hogy egy lovardának milyen a közössége, ha elkezdünk rájuk odafigyelni. Ha nem megy másképp, fogd fel úgy, hogy magadért teszed, mert végső soron, tényleg ez az igazság...

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)