Magazin

Blog

Magyarországi lehetőségek - hol lehet itthon szörfözni?

Először is tisztázzuk, itthon ha szörfözni megyünk, akkor biztosan a windsurf sportra gondoltunk vitorlával. Igazi szörfözésre, hullámszörfre - hullámok hiányában - sajnos egyáltalán nincs lehetőség.

Aki nem próbálta még, azt gondolná, hogy a windsurf bárhol kipróbálható, ahol szabad vízfelület van. A szörfhöz azonban nem csak víz, hanem szél is kell, ráadásul a megfelelő irányból, így a lehetőségek korlátozottak. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a nyugati országrész szelesebb, mint a keleti, még szerencse, hogy a Balaton jó helyen van. Tulajdonképp a Balaton déli partja ideális a szörfözés alapjainak elsajátítására. Sekély a víz, könnyű visszamászni a deszkára, szinte mindig gyenge északi/észak-nyugati szél fúj, ami a partra merőleges, így a parttal párhuzamosan, az elsodródás veszélye nélkül vághatnak neki a szörfösök Aligától - Máriafürdőig. Azon a heti átlag 1-2 napon, amikor erős szél alakul ki, Siófok-Sóstó és Balatonfenyves térségében a legerősebb és legegyenletesebb, mivel ezeken a részeken a legszélesebb a tó, és a szemközti hegyek szélcsatornát képeznek. Eme becses napokon főleg tavasszal előkerülnek a kisebb, erős szélre való felszerelések és még a tengerhez szokott sporttársak is igen jókat csúszhatnak. Ilyenkor 50-80 cm-es hullámok is kialakulhatnak. Az északi part sajnos nem kényezteti el a szörfösöket, mert a hegyek beárnyékolnak, és egyébként is kockázatosabb elfújó szélben szörfözni, mert ha baj van – de csak akár eláll a szél - problémás lehet a visszaút. A balatonfűzfői öböl kivétel, mert ott ebben a szélben sima vízen lehet siklani.

A jóval ritkább, dél-délnyugati szelekben Szántód, a Sajkodi öböl és Balatonalmádi a kedvelt helyszín, a többi déli-parti spot ilyenkor az első pár száz méteren szélcsendes, vagy kavarog a szél, és túlságosan pöffös. Ritka a keleti áramlás, ami végig fújna a tavon, de létezik. Főleg a reggeli órákban Fonyód térségében parádés freeride körülményeket teremthet.

Itthon nagy hullámok hiányában a windsurf-öt lehet űzni.

Nem csak a Balatonon próbálhatod ki

A Velencei-tó a Balaton kisebb testvére, rengeteg szörfös jár ide, mert ugyan a szél többnyire gyengébb, de a sík vízfelület a szlalomszörfösök kedvenc játszótere. Itt is az észak-nyugati szelek a nyerők Gárdony és Agárd térségében, de a Sukorói strandról is vízre lehet szállni, ha délies a légmozgás.

Meg kell említeni a Tatai tavat, ahol egy lelkes kis csapat szokta beszörfözni az egyébként festői helyszínt, itt viszont figyelni kell a védett madárvilágra, és arra, hogy a vizet ősszel leeresztik.

A Fertő tó fekszik a legszélbiztosabb helyen, de sajnos a magyar oldalon az építkezések miatt évek óta - és még valószínűleg sokáig - nem lehet vízre szállni. Az osztrák oldal viszont olyan, mintha itthon lennénk, Podersdorf, Illmitz és a közeli Zicksee is kedvelt célpontja a magyaroknak.

A keleti országrész nem kényezteti el a helyi szörfösöket, bár a Nyéki tavon és Abádszalókon egyre többen szörföznek.

Aki a windsurf sportot választja, ezzel egyidőben jó, ha időjárás előrejelzésből – és jóslásból - is felkészül. Bár a különböző meteorológiai modellek elég jól eltalálják a várható szél erősségét, az országrészek között - de akár a Balaton keleti és nyugati medencéjében is - nagy különbségek lehetnek. Tehát az egyszeri szörfös miközben sportolni szeretne, annyit utazik, hogy megismeri Magyarországot, és szörfös barátai lesznek az ország minden táján élő fanatikusok közül, akikkel rengeteget beszélgethetnek a parton a szörfös élményeikről, miközben a szelet várják.

Ez a természetnek kitett, feszült várakozás csak még izgalmasabbá teszi ezt a csodás sportot. Vágj bele bátran, egy életre rabul ejt!

"Hollósi Péter vagyok fanatikus windszörfös. Több mint 35 éve, szinte minden szabadidőm, nyaram és utazásom erről a sportról szól. Végigkísértem a felszerelések fejlődését, a SUP-ok kialakulását, a wing és a hydrofoil megjelenését és térhódítását. 2005 óta a saját szörfboltomat vezetem Érden, amit pár éve snowboardok kereskedelmével egészítettem ki. Szívesen segítek a témakörben, legyen szó felszerelésről, tanulásról, utazásról."

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)