Magazin

Blog

Megérkezett a jó idő! De miben induljunk el montizni?

A nyár érkeztével egyre többen bringáznak a szabadban, emiatt sokszor felmerül a vásárlóktól a kérdés, mivel tehetnék kényelmesebbé a bringák használatát. Az alábbiakban átnézzük, mennyit számít pár helyes beállítás a bringán, illetve mi a legmegfelelőbb ruházat montizáshoz.

Kényelem

Az egyik legfontosabb szempont a hobbi felhasználóknak, hogy egy montis túra során élményeket gyűjtsenek, kényelmesen tekerjék le az adott távot és ne úgy emlékezzenek vissza rá, hogy borzalmas fájdalmak árán bringáztak és soha többé ne üljenek bringára. Sokszor ez apróságokon múlik. Ilyen például a nyereg megfelelő beállítása (magassága, dőlése, távolsága). A gumikban is érdemes ellenőrizni a nyomást, egy lapos gumi sok energiát tud fogyasztani fölöslegesen. A hajtás kenésének hiánya szintén nehezebbé tudja tenni a tekerést.

Ha a bringa rendben van, kereshetünk egyéb kiegészítőket, amik szintén a kényelmet szolgálják. Sokan nyeregvédő huzatokban látják a sikert, ami bizonyos esetekben jól is működhet, de nem kifejezetten terepre való.

Az egyik legfontosabb szempont a kényelem!

Ruházat

Nadrág

Következő lépésként el is értünk a kifejezetten montis ruhákhoz, nézzük először a nadrágokat. Ha mindenképp ragaszkodunk kedvenc utcai rövidnadrágunkhoz, választhatunk hozzá aláöltözet nadrágot, nem fog látszódni a ruha alatt, nyugodtan bemehetünk egy étterembe, boltba, stb. Sokak számára kellemetlen még mindig az olyan darabok viselése, amiben egyértelműen látszik a szivacsbetét, pedig egyébként abszolút nem ciki, inkább látszik, hogy igazi bringással találkoztunk. 

Rockrider st 500 aláöltözet nadrág: kényelmes  és nem feltűnő viselet

Montizás közben sajnos ha akarjuk, ha nem, előfordul egy-egy esés, vagy valami olyan külső hatás, ami akár tönkre is teheti az utcai ruhákat. Érdemes ezért elgondolkodni, hogy kicsit áldozunk a trendi öltözés oltárán és választunk kifejezetten montis rövidnadrágot, mely ugyanúgy tartalmazza a megfelelő szivacsbetétet, viszont külső anyaga ellenállóbb, nem szakad ki olyan könnyen. A Decathlonban már 3990 Forinttól találunk ilyen nadrágot és innentől felfelé több technikaibb darab közül válogathatunk. Természetesen az árral javul a betét minősége, kiképzése, találunk praktikus zárható zsebeket és szellőzőt és még erősebb anyaghasználatot.

Rockrider st 500 rövidnadrág - haladó szint a hosszabb túrákhoz

Póló, mez

Pólóknál, vagy mezeknél is ugyanaz mondható el, mint a nadrágoknál. Abszolút jó tud lenni bármilyen utcai póló is elsőre, de amint egyre többet megyünk, megjön az igény a technikai cuccokra. A bringás mezek anyaga a jó szellőzésre, az izzadság elvezetésére van tervezve. Szabásában is a funkcionalitás az első, jól takarják a derék körüli részt, sok apró zsebet találunk, amibe kulcs, telefon, csoki, bármi elfér, amire szükség lehet. Legyen az a legalapabb termék, vagy drágább xc mez, érdemes kipróbálni, milyen különbségeket rejt a használata az utcai ruházathoz képest. Az alábbiakban pár általam ajánlott terméket találtok majd.

Rockrider st 100 mez, társ a mindennapokban

 

Rockrider st 100 hosszú ujjú mez, irány a keskeny hegyi ösvények

 

Rockrider st 500 mez, energiaszelet a zsebekbe és indulhat a maraton

A ruházatunk már rendben van, de itt nem ér véget ez a történet. Következő cikkemben olvashattok további fontos kiegészítőkről, melyek a védelmet és a stabilitást biztosítják, mint például a sisak, kesztyű, szemüveg, cipő.

Addig is nyeregbe, irány a terep! ;)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)