Magazin

Blog

Megérkezett a tél, avagy hóhelyzet a sípályákon szezon előtt

Ahogy kinézek az ablakon, valami havas eső féle esik odakint a városban. Semmi kedvem nincs kimozdulni a lakásból, de ez jó alkalom, hogy végignézzem az interneten, a kedvenc sípályáim mennyire vannak felkészülve az idei téli szezonra.

Már túl vagyunk az őszi napokon, lehullottak a falevelek, az időjárás is egyre hidegebb, és az első jelentősebb hó is lehullott a hegyekben. Korán sötétedik ,és egy-egy szürke reggelen is nehezebb felkelni a meleg ágyból. Mit tehet mást az ember: a neten szörfözget.

 Havas csúcsok, korán kezdő sífutók

Hóhelyzet

Ahogy a neten keresgélek, egyre többet kattintok a hójelentésre és izgatottan keresem fel a jól ismert síterepek weboldalait friss információkra vadászva. Manapság a technika segítségével sokkal biztosabb helyzetképet kapunk a sípályákról, mint egy évtizeddel ezelőtt. A pályák jelentős része be van kamerázva, ami naprakész információt szolgáltat, mekkora és milyen minőségű hó található az adott terepen. Az izgalmam egyre jobban fokozódik, amikor meglátom a képeken a fehér sapkát a hegyek tetején, és már szinte érzem, ahogy ropog a friss hó a sílécem alatt. Legszívesebben már most autóba pattannék és meg sem állnék az első hófedte csúcsig, hogy újra felcsatolhassam léceimet egy jó kis csúszkálásra. Amikor sikerül visszazökkennem az ábrándozásból, a következő kép fogad: a hegyekben 2000 méter felett már stabil hótakaró borítja a tájat, a tartós mínuszok pedig kedveznek a hóágyúzásnak és a gépek javában dolgoznak, hogy a síelőket szép sima pályák várják. Ezek között már van olyan hely, ahol elindultak a liftek és a legfanatikusabbak birtokba is vehették, de minden esetre az oktatók biztosan ezeken a pályákon gyakorolnak az idényre, hogy az új tanítványokat felkészülten várják a síiskolákban.

 Sífutónyom

Azért az alacsonyabban fekvő síterepek sem panaszkodhatnak, mert általában 1000 méter felett már 15-20 centiméter természetes hóréteg található, ami a lesikláshoz még kevés, de a sífutáshoz már elegendő. Itt a lesikló pályák kedvező körülmények között december közepén fognak nyitni, de a sífutó pályákon már nyomot is fektettek és megjelentek a sport szerelmesei.

Magyar sípályák

A magyar sípályákon is megjelent a hó, így joggal reménykedhetnek, hogy a tervezett nyitásra nekik is jut elég az égi áldásból, vagy legalább elég hideg lesz a hóágyuk beindításához. Egyébként elárulom, a két legjelentősebb hazai sípálya elég nagy beruházásokat hajtott végre, hogy elnyerje a közönség tetszését és bebizonyítsák, hogy egy jó síeléshez nem kell külföldre utazni. Azért nem szabad megfeledkezni a többi itthoni pályáról sem, mert ezeket is lelkes emberek üzemeltetik, akik lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek a síelők érdekében.

Egy kis erdei sítúra

Hazai, géppel kezelt sífutópályákról sajnos nem igen beszélhetünk, mert a számuk nagyon elenyésző és sajnos információ is igen kevés található róluk az interneten. De van egy jó hírem azoknak, akik szeretnének belekóstolni a sífutásba. Ehhez a sporthoz nem kell olyan kiépített infrastruktúra, mint a lesikláshoz. Ha leesik 10-15 centiméter hó, akár egy városi parkban is ki lehet próbálni. Így néz ki most a körkép a szezon kezdet előtt. Még sok munkájuk van a pályák üzemeltetőinek, hogy a lehető legjobb szolgáltatást tudják nyújtani, és mire megérkeznek a tömegek, minden készen álljon a gondtalan síeléshez. De azért nekünk, síelőknek is meg kell tenni pár dolgot, ami szükséges ahhoz, hogy élmény legyen a síelés… na de erről majd legközelebb, a következő bejegyzésemben írok.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)