Magazin

Blog

Megismerkedésem a slackline világával

Gimnazista voltam még, amikor egy TV riportban először hallottam egy sportról, ahol egy hosszú, 2 fa közé kifeszített hevederen egyensúlyoztak fiatalok, néhányan nagyon látványos, akrobatikus mutatványokat gyakoroltak. Nem sokkal később egy videóban láttam, ahogy néhány barát egy egész várost bejárva, lépten-nyomon hevedereket kifeszítve egyensúlyozik jókedvűen, a gyönyörű időben. Ekkor eldöntöttem, hogy a slackline lesz az én sportom! Ennek már lassan 7 éve, de a rajongásom a sport iránt mit sem változott.

A kezdetek...

Életem első slackline hevederét teljesen zöldfülűen vásároltam, előtte egyszer sem álltam ilyen eszközre, így nagy kihívásnak ígérkezett az első kipróbálás. Egy szép  tavaszi délután a szomszédos erdei tornapályán feszítettem ki először szép, citromsárga kezdő line-om. Bár a hevederen való megállás és az első lépések nem 
voltak annyira egyszerűek, a nap végére már meg tudtam tenni úgy 3 métert a feszes, sárga laphevederen. Ez az élmény hatalmas löketet adott számomra, cikkeket bújtam, videókat néztem, és amikor csak az időm engedte, kint voltam a slackline-ommal a szabadban, hamarosan már a 15 méter hosszú heveder végén találtam magam, egy hatalmas mosollyal az arcomon! 

slackline heveder
Az elején az első próbálkozás nagy kihívásnak ígérkezett

A slackline stílusai

Ahogy kezdtem felfedezni a slackline világát, megismerkedtem a különböző stílusokkal:

trickline

ahol nagyon látványos, elképzelhetetlennek tűnő akrobatikus mutatványokat tudnak a profik (ez a sport egyetlen olyan válfaja, ahol versenyeket is rendeznek); 

waterline

amikor víz felett vannak kifeszítve rövidebb-hosszabb hevederek; 

longline, 

ahol több tíz, vagy több száz méter hosszú hevedereken sétálnak (a világrekordok pedig már a kilométeres tartományban dőlnek meg); 

highline, 

ami során szédítő magasságokban állítják fel a felszerelést (megfelelő biztosítással). 

slackline sport
Egy-két alkalommal a highline stílust is kipróbáltam

Bár egy kis időre a trickline világába is próbáltam belekóstolni, sőt, 1-2 alkalommal highline hevederen is megfordultam, a figyelmem a longline felé fordult. Ekkorra már ismerősöket szereztem a magyar slackline-osok világában, új helyeket, új felszereléseket próbálhattam ki, sőt a baráti társaságomból is egyre többen kértek, hogy mutassam meg nekik az első lépéseket. 

Amikor egyetemre, kollégiumba kerültem, társaimmal hetente tartottunk slackline piknikeket. Ekkorra teljesült a nagy vágyam is: saját longline hevederem és feszítőrendszerem lett, szépen lassan döntöttem meg saját hosszúsági rekordjaimat, egy őszi napon átlépve a sokáig mumusként előttem lebegő 50 méteres határt is. Mostanában a legjobban azt élvezem, ha a jó időben, egy szép helyen a barátaimmal együtt tudunk sportolni a szabadban, sőt, nagy örömömre a párom is igen ügyes slackline-os. 

Mit jelent számomra a slackline-ozás?

A slackline-ozás folyamata számomra egy különlegesen szép dolog. Akár egy nagyváros parkjában, akár egy szép erdőben vagyunk, megtaláljuk a megfelelő helyszínt, kifeszítünk egy megfelelő hevedert, ráhangolódunk, lelassítunk. Felállunk. Egyensúlyba kerülünk kívül-belül. Koncentrálunk. Lélegzünk. Elindulunk. Ebben a sportban ugyanis akkor tudunk élményeket szerezni, eredményesek lenni, ha 
testben és fejben is jelen vagyunk, koncentrálunk. 

Aktív meditáció ez a javából! Úgy gondolom, ez azért is értékes, mert a mai, rohanó és stresszes világunkban ritkán adatik meg, hogy ilyen pillanatokat megéljünk. 

Manapság a célom az, hogy ezt a különleges sportot minél több ember számára megmutathassam, hogy mások is átélhessenek olyan szép pillanatokat, amilyenekből nekem is rengeteg jutott az évek alatt a slackline-nak köszönhetően.

Alföldi Dániel, a csömöri Decathlon áruházból

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)