Miért a zab?
Miért lett ilyen felkapott a zab, mint élelmiszer? Erre millió cikk van az interneten, de röviden tömören: nagyon magas a rosttartalma, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nincs benne semmi mesterséges összetevő, ha natúr zabpelyhet veszel, akkor azt kapod, se többet se kevesebbet. Rendszeres fogyasztása mellett csökkenti a koleszterinszintet, és a már említett magas rosttartalom miatt segíthet kordában tartani a testsúlyt.
Pulykafasírt zabbal, sütőben sütve
A fasírtot szerencsére viszonylag nehéz elrontani – sütőben sütve pedig az olajban úszó konyhától és ételtől is megkímélhetjük magunkat.
Hozzávalók:
- fél kiló darált pulykahús
- 2 tojás
- egy gerezd fokhagyma
- fél fej vöröshagyma
- egy teáskanálnyi pirospaprika
- só (ízlés szerint)
- én szoktam beleszórni egy kis szárnyas fűszersót
- aprószemű zabpehely (10 dkg)
Nagy titok nincs az elkészítés menetében: gyakorlatilag egy tálban össze kell keverni a hozzávalókat. :) A zab mennyiségén lehet változtatni ízlés szerint: arra ügyeljetek, hogy túl sok zab esetén az anyag nehezebben áll össze. Összekeverés után pár percet szoktam pihentetni, ettől a zab is puhul kicsit, és könnyebb lesz a formázás. Ezután egy kanál segítségével apró gombócokat készítek, amiket egy tepsibe helyezek sütőpapírra. A sütőt 190 fok környékére szoktam beállítani: 15-20 percenként érdemes fordítani egyet a golyókon. Amikor szép barnára sültek a fasírtok, már tálalhatjuk is (maga a sütés nagyjából 45 percet tesz ki).

Banános smoothie zabpehellyel
Előző szülinapomra a párom meglepett egy smoothie készítő géppel, amit azóta is rendületlenül használunk. Sok gyümölcs és zöldség kombinációt is kipróbáltunk, most a kedvencemet szeretném megosztani veletek. Nem mondom, hogy ez a legdiétásabb verzió, én általában a délutáni edzéseim előtt 1-2 órával szoktam legurítani belőle egy pohárral.
Nézzük a hozzávalókat:
- egy banán
- egy teáskanál fahéj
- 2 dl rizstej (természetesen sima tejjel vagy más növényi tejjel is helyettesíthető)
- egy evőkanál mogyoróvaj
- 4 evőkanál zabpehely
- ha szeretnétek pikánsabbá tenni, akkor egy kis darab gyömbér is hozzáadható
Mehet minden a turmixgépbe és fél perc múlva kész is a finom ital!
Természetesen a sima zabkásához hasonlóan ezt az italt is lehet különböző fehérjeporokkal ízesíteni.
Házi zabszelet almával
Ezt a „nassolnivalót” a bolti zabszeletek helyett szoktam magammal vinni kirándulások során. Imádom, ahogy sütés közben a lakást belengi az édes, fahéjas illat. :) A hozzávalók listája itt sem hosszú:
- 2 alma
- 4 kanál méz
- 1 teáskanál fahéj
- magvak (én tökmagot és napraforgómagot szoktam használni)
- aszalt gyümölcsök (részemről ez legtöbbször áfonya)
- 4 evőkanál zab
- 1 evőkanál kókuszreszelék
Az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy tálban ehhez kell hozzáadni a többi összetevőt: én először a száraz hozzávalókat adom hozzá, majd a mézet. Nem nehéz összedolgozni, de nem is áll össze fél perc alatt: érdemes villát használni, és így egybedolgozni a masszát. Amikor ez megvan, egy tepsibe sütőpapírt szoktam fektetni, és ebbe formázom meg a kis szeleteket vagy tallérokat. A sütőt 180 fok körüli hőfokra állítom be. 15-20 perc után megfordítom a szeleteket: itt még elég könnyen szétesnek, óvatosnak kell lenni. Újabb 20 perc után fordítok még egyet rajtuk, és ha szép aranybarna a két oldaluk, akkor kiveszem a tepsit. Hagyni kell kihűlni őket, ezalatt szépen megsziládulnak, mi pedig indulhatunk kirándulni! :)

Amint láthatjátok, nem nagy ördöngösség elkészíteni egy-egy ilyen fogást.
Jó főzőcskézést mindenkinek!
Hozzászólások
(nincs még hozzászólás)