Magazin

Blog

Melyik uszoda a legjobb?

Elhatároztad magad az úszás mellett, de nem tudod, milyen lehetőségeid vannak? Íme 5+1 tipp, hogyan válassz uszodát!

Bár elsőre talán triviálisnak tűnhet, valójában egyáltalán nem könnyű kiválasztani a megfelelő uszodát, ha több is van a környéken. Számos esetben nem a legközelebbi uszoda felel meg leginkább az igényeinknek, sőt, sokszor nem is tudunk róla, hogy nem az az egyetlen lehetőségünk. Ebben a cikkünkben azzal kapcsolatban segítünk, minek érdemes utánanézni, mielőtt úszni indulunk.

1. Hol van az uszoda?

A legelső szempont természetesen az elhelyezkedés: útba esik munkába/iskolába/óvodába menet, ha nem külön körben szeretnénk megejteni a napi edzést? Milyen a közlekedés a környéken? Lehet, hogy a térképre ránézve azt látjuk, szinte a szomszédban van az uszoda, de később azt tapasztaljuk, hogy kétóránként jár a busz, vagy lehetetlen parkolni a közelben. Mindenképpen tervezzünk útvonalat, és amivel minden esetben számolni kell, az az utazási idő; ha csak másfél óránk van munka után, és nem a szomszéd utcában van az uszoda, akkor lehet, hogy érdemes máskorra időzíteni az edzést.

Nyáron népszerűek a nyitott medencék - ide érdemes tükrös lencséjű szemüveget választanunk.

2. Medence mérete és kialakítása

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy hány méteres a medence, illetve hány sáv van kialakítva. Az alkalmi, kevésbé magabiztos úszóknak könnyebb lehet egy 25 vagy 33 méteres medencében úszni, mert gyakrabban van lehetőség megállni a falnál pihenni, míg a sok száz (vagy akár több ezer) métert szinte pihenés nélkül teljesítők kevésbé fognak elszédülni az 50-es medencében, és a számolást is nehezebb eltéveszteni.
Ugyanígy azt is érdemes kideríteni, hogy egyenletes a medence mélysége vagy eltér a medence két felén - akár azért, mert az egyik végében leérne a lábunk, akár azért, mert az egyik oldalt ugrótornyot vagy ugródeszkákat helyeztek el, és itt jóval nagyobb vízmélységre van szükség; ez akkor lehet érdekes, ha a túl lankás/mély víz zavar minket. A medence adottságaihoz tartozik az is, hogy feszített víztükrű vagy süllyesztett a medence, van-e kialakítva rajtkő, és arról szabályos hát rajtot is lehet gyakorolni, vagy csak beugrásra alkalmas. A legtöbb uszoda honlapján találhatunk erre utalást, vagy kereshetünk képet a medencéről.

A magas falú medencéből sokan nehezebben tudnak kimászni.

3. Közönség számára elérhető sávok száma

Szinte minden uszoda honlapjára feltöltik, mikor, hány pálya szabad az úszóközönség számára, és mennyi van lefoglalva oktatásra vagy szervezett órára. Ha van a közelben iskola, akkor valószínű, hogy ide hordják a gyerekeket úszni, de akár vízi aerobik vagy gyógyúszás órák is lehetnek napközben. Délután általában a különböző tanfolyamok foglalnak el jelentős számú pályát, és ha egyesület is edz az uszodában, akkor gyakran szinte lehetetlen munkaidő után bejutni. Így aztán különösen fontos, hogy tájékozódjunk előre a szabad sávokat illetően, mert kellemetlen érzés tehetetlenül állni a medence partján, és azzal szembesülni, hogy nincs helyünk úszni. Mindezek mellett érdemes az uszoda nyitva tartásáról is tájékozódni, nehogy túl korán vagy éppen zárás előtt érkezzünk.

4. Árak és szolgáltatások

Nem elhanyagolható szempont az uszodai belépő ára és az azért járó szolgáltatások. Sok helyen elérhető a sima ‘úszójegy’, amivel a szaunát és az esetleges egyéb szolgáltatásokat ugyan nem lehet igénybe venni, de cserébe megfizethető áron tudunk úszni. Nézzünk utána, van-e diák, nyugdíjas, vagy helyi lakosoknak járó kedvezmény az adott uszodában, hiszen ezzel is rengeteget spórolhatunk. Sőt, egyes uszodákban idősávos kedvezménnyel is élhetünk, azaz ha a meghatározott idősávban (pl. délelőtt, munkaidőben) megyünk úszni, az eredeti jegyár töredékéért kaphatunk belépőt. A jegyárban általában benne van a zárható szekrény használata és a bejáratnál kialakított ingyenes értékmegőrző, de egyes helyeken - főleg strandokon - előfordulhat, hogy külön kell fizetni érte, vagy kauciót kérnek a kulcsért. A fizetési módokról is érdemes tájékozódni, ha például SZÉP kártyával fizetnénk.

Fontos, hogy legyen zászló a medence két végében, ha háton is szeretnénk úszni.

5. Gyerekkel az uszodában

Kisgyermekes családoknál több kérdés is felmerülhet. Ha van a közelben játszóház vagy gyermekmegőrző, a szülők is nyugodtabban úszhatnak, de nagyobbacska gyerekeknél az is remekül működik, hogy míg a szülő az úszómedencében tempózik, elég csak a fél szemét rajta tartania a gyerekmedencében labdázó csemetéjén - természetesen csak akkor, ha a gyerek már vízbiztos. Az is döntő szempont lehet a választásnál, hogy a kiszemelt uszodában van-e tanfolyam, ahova a gyerekeket be lehet (majd) iratni, hiszen megkönnyíti a szülői logisztikát, ha nem két külön uszodába kell járni - és akár a tanfolyam alatt is lehet úszni, nem muszáj a padon vagy az előtérben ülve várni a többi szülővel, a telefonon görgetve.

+1. Ne féljünk váltani!

Ha sikerült kiválasztani a szimpatikus uszodát, de valamiért mégsem vagyunk megelégedve vele, ne hagyjuk, hogy ez elvegye a kedvünket az úszástól. Inkább fordítsuk a javunkra a tapasztalatot: mérjük fel, mi nem tetszett, és ennek fényében gondoljuk át újra a lehetőségeket. Lehet, hogy nem pont középen van a pálya alatt a felfestés (kisebb uszodákban gyakran így alakítanak ki plusz sávokat), és ez zavaró, vagy kényelmetlen az öltöző kialakítása - és ezek bizony csak akkor derülnek ki, amikor már ott vagyunk az uszodában. Semmi gond, legközelebb már tudjuk, hogy erre is érdemes figyelni az uszodaválasztásnál; és ha úgy érezzük, nem ez a megfelelő uszoda számunkra, jöhet az újratervezés!

Egyeseket zavar az is, ha eltér a medence mélysége a két vége között.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)