Magazin

Blog

Mi a különbség a strand és az uszodai felszerelés között? Segítünk!

Úszónadrág vagy boardshort, bikini vagy kétrészes, úszó- vagy búvárszemüveg, vízicipő és aquafitnesz cipő, uszonyok… te is összezavarodtál? Most megtudhatod, melyik mire való!

A nyár közeledtével mindenki igyekszik a lehető legjobban felkészülni a strandszezonra és az úszótáborokra, az áruházakban pedig bizony gyakran azzal szembesül, hogy különféle úszó-, búvár- és strandfelszerelések színes armadájából válogathat - viszont az nem mindig egyértelmű, melyiket érdemes választania. Ebben a cikkben azzal kapcsolatban adunk tanácsot, melyik termék való tengerpartra, tópartra, strandra vagy uszodába; így Te is magabiztosan veszed majd le a polcról a számodra legmegfelelőbb modellt!

1. Fürdőruha, bikini vs úszódressz, aquafitnesz dressz

A strandra - hivatalosan szörfözéshez - készült fürdőruhák és bikinik választéka hatalmas szín és fazon tekintetében is; tartásuk azonban jellemzően nem olyan jó, mint az uszodai használatra tervezett úszó- és aquafitneszes dresszeknek, kétrészeseknek, melyek sokkal intenzívebb, vízben történő mozgásra lettek kifejlesztve. Ha medencés használatra keresünk fürdőruhát, érdemes az uszodai sportoknál válogatni, mert ezek kifejezetten klórálló anyagból készülnek - ezzel szemben a bikinik és fürdőruhák nyílt vízre készültek, azaz a klóros víz hamar kimarja őket, tengerparton vagy tóparton viszont remekül helyt állnak. De természetesen a kategóriák között lehet átjárhatóság. 

Úszódresszben is lehet strandolni - így már jóval szélesebb a választék

2. Boardshort vs úszónadrág

Elképesztő népszerűségnek örvendenek nyáron a nagy választékkal rendelkező boardshortok, melyeket - akárcsak a női bikiniket és fürdőruhákat - hivatalosan szörfözéshez terveztek, így ezek a nyílt vízen szintén remekül megállják a helyüket. Uszodába, strandfürdőbe viszont valószínűleg érdemesebb az úszónadrágok közül válogatni - itt is találunk boardshort-jellegű modelleket -, hiszen ezek készültek klórálló anyagból.

3. Búvárszemüveg vs úszószemüveg

A szemüvegek esetében a különbség szembetűnő: a búvárszemüvegek az orrot is fedik, az úszószemüvegek pedig csak a szemet. Nagyon fontos, hogy ha úszótáborba készül a gyerkőc vagy szeretnénk, ha elsajátítaná az úszás alapjait a nyaraláson, akkor - az úszóedzők ezt külön kérni is szokták - mindenképp úszószemüveget válasszunk a számára! Ellenkező esetben hozzászokik, hogy az orrát takarja a szemüveg, és azon túl, hogy nem tanulja meg helyesen kifújni a levegőt a víz alatt, a búvárszemüveg nélkül azonnal bele is fog menni az orrába a víz. Ha sznorkelezni indulunk, akkor viszont búvárszemüvegre lesz szükségünk, hiszen ez az, ami a pipával kiegészülve biztosítja az ilyen jellegű tevékenységhez megfelelő légzést - vagyis befogja az orrunkat, hogy a pipán keresztül tudjunk lélegezni.

4. Vízicipő vs aquafitnesz cipő

Talán a leggyakrabban érkező kérdés a vízicipőkre vonatkozik, hiszen sokan nem tudják, miért más a vízitornához készült cipő, mint a tengerpartra tervezett. Utóbbi kifejezetten úgy készült, hogy védelmet nyújtson a kavicsoktól, kövektől, védje a lábat a vízben; a vízitornás cipő ellenben a medence csempéjén való súrlódás, csúszás ellen készült, felsőrésze viszont merev és lyukas - így a lábfejet nem védi! Anyagának köszönhetően a vízpartra készült vízicipőt könnyebb le- és felvenni, és gyorsabban is szárad. Sznorkelezéshez, stand-up paddle evezéshez inkább a vízicipő alkalmas, vízitornához értelemszerűen a vízitorna cipő, szörhöz, kajakhoz és búvárkodáshoz pedig külön szörfcipőt, kajakcipőt és búvárcipőt is találhatunk.

A vízicipő védi a lábunkat a sziklás, kavicsos tengerparton is.

5. Légzőcső sznorkelinghez, búvárkodáshoz vagy úszáshoz

Látványos különbség a sznorkel- és búvárpipák illetve az úszáshoz használt légzőcső között, hogy előbbiek csutoráját a szájba véve az arc mellett, oldalt helyezkedik el maga a cső, míg az úszós légzőcső középen, a homloknál emelkedik ki a vízből, és egy plusz pánttal is rögzíthető a fejhez. Ennek oka, hogy úszás közben a haladás áramlata elsodorná a légzőcsőt, így használhatatlanná téve azt - emiatt a sznorkelinghez és búvárkodáshoz készült légzőcsövekhez mindig odaírják, hogy ne használd (gyors) úszáshoz. Noha az úszók által használt légzőcső stabilabb, mégsem jó választás a tenger felfedezéséhez, hiszen az arc előtt elhelyezett cső mellett nem zavartalan a látkép, és a búvárpipákkal ellentétben itt szelepet sem helyeztek el a cső végén, azaz a vízfelszín alá merülve azonnal befolyna a víz.

6. Uszonyok

Békalábból, avagy uszonyból olyan sokféle létezik, hogy külön cikket lenne érdemes szentelni az egyes típusok részletes leírásának. Uszonyos úszáshoz monofin uszony (két külön penge helyett egy nagy van, mint egy sellő vagy delfin uszonya), úszáshoz békaláb (ezek általában egészen más anyagból készülnek, mint a tengerbe szánt testvéreik), bodyboardhoz (általában féloldalas pengékkel), búvárkodáshoz (hosszú pengékkel) és sznorkelinghez (rövidebb, merevebb kialakítással) mind-mind másfajta uszonyt érdemes választani.

A búváruszony pengéje hosszú, kétoldalt merev kialakítású.

7. Strandpapucs vs uszodai papucs

A strandpapucsok elsősorban - de nem kizárólagosan - lábujjközös (flip-flop) kialakításúak, és a jellemzően kisebb súlyúak a könnyű szállítás és kis helyigény érdekében. Ezzel szemben az uszodai papucsok általában belebújósak (vagyis nem lábujjas papucsok), és kialakításuknál az elsődleges szempont a vizes csempén való csúszásgátlás volt, vagyis talpuk barázdált, jól tapad. Füves vagy homokos vízparton ez felesleges tulajdonság, az uszodában viszont nagy hasznunkra válik.

Általánosságban arra érdemes figyelni, hogy ha eldöntöttük, nyílt vízre vagy uszodába vásárolunk, utána az áruház megfelelő sorában kössünk ki - az uszodai felszerelés neve általában Nabaiji, a strand- és szörfruházaté Olaian, a búvárkodós és sznorkeling termékeket pedig jellemzően Subea néven találhatjuk meg a Decathlon áruházaiban.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)