Magazin

Blog

Mi a különbség az uszodai és a nyíltvízi úszás között?

Az úszást, mint sportot lehet űzni uszodában, ahol mesterséges környezetben kötelek választják el a pályákat egymástól. Itt általában 25-50 méter után megérkezik a fal, és meg kell fordulnod. De lehet művelni akár nyílt vízen is. Miben különbözik a nyíltvízi úszás az uszodaitól? Ezt a két úszásformát szeretném most bemutatni.

Tudnivalók az uszodai úszásról

Az uszodai úszást választják többen szerintem, hiszen könnyen elérhető, csak el kell menni a közeli uszodába, ahol felveszel egy úszódresszt és már kezdődhet is az edzés. A víz hőfoka általában 26 fokos. Az uszodában medencében folyik az edzés, és ha elfáradtál, bármikor megállhatsz a falnál pihenni, így fel tudsz készülni a következő hosszra. Úszhatsz folyamatosan, ilyenkor bukófordulóval tudsz gyorsan megfordulni, így tudsz tovább haladni megállás nélkül. Ha csak rövid távokat szeretnél úszni, akkor előnye, hogy könnyű számolni a megtett méterszámokat, hiszen faltól falig úszol, oda-vissza.

Uszodai úszáshoz való felszerelés

Uszodai úszás - mesterséges, ideális környezet

Ha az uszodai úszást választod, akkor szükséged lesz egy úszósapkára, egy női úszódressz / férfi úszódresszre, illetve egy jól megválasztott úszószemüvegre.

Tudnivalók a nyíltvízi úszásról

Ahogy jön a nyári szezon, úgy jön a nyíltvízi úszás szezonja is!  Ezt a mozgásformát nem mesterséges vízben, hanem  folyókban, tavakban, vagy tengerekben folytatják azok, akik ezt a fajta kihívást keresik. Itt nem csak 3-4 km-t úsznak, hanem sokkal hosszabb távokat tesznek meg egy-egy edzésen, vagy akár versenyen. Nagyon izgalmasnak tűnik ilyen helyszíneken úszni, viszont nem szabad elfelejteni, hogy ez élővíz, és számos veszélyt is tartogathat. Itt számolni kell a hullámokkal, ami sokkal jobban megnehezíti az úszást, mintha uszodában úsznál. Még a legprofibb úszóknak is nagyobb figyelemmel kell eljárni, mind a felkészülést, mind a úszást illetően. Az egyik fontos dolog az edzéseken való rendszeres részvétel, és ezáltal a kellő állóképesség megszerzése. Mindemellett fontos az is, hogy milyen felszerelésben megyünk a vízbe.

Nyíltvízi úszáshoz való felszerelés

Nyíltvízi úszás - a természetes környezet nagyobb kihívásokat rejt

A nyíltvízi úszás felszerelése nagyban eltér az uszoda úszás szükséges kellékeitől. Itt nem elég egy úszódresszt felvenni, hiszen a víz sokkal hidegebb, mint a medence vizének hőfoka. Mivel a víz hideg, a sportolók ezért választanak előszeretettel valamilyen neoprént. Ez az anyag melegen tartja a testüket úszás közben. Az AQUATHERMIC technológiának köszönhetően, a vízből való kijövetelkor tapasztalt "fázós" hatást csökkenti, mindemellett kiváló hőszigetelő tulajdonsága van, így hosszabb ideig tudsz sportolni a hidegebb környezetben. 

Női neoprén úszóoverall: Melegen tartja a karokat és a lábakat is.  1,5 és 1,8 mm-es neoprén anyaga és a bevonatos szövet  18°C fokig "anti-freezing" hatást garantál. 

Férfi neoprén úszóoverall: ami szintén ideális nyíltvízi úszáshoz, 20 foknál melegebb vízben!   A neoprén ruházat karbantartást igényel. A súrlódások elkerülése érdekében, érdemes vazelint használni, vagy olyan krémet, mely 50%-ban vazelint és 50%-ban lanolint tartalmaz! 

Neoprén úszósapka: 14°C-17°C fokos hideg vízben való használatra. 

További nyíltvízi úszással kapcsolatos termékeinket itt találod.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)