Magazin

Blog

Mi alapján válasszunk úszószemüveget?

A boltok polcain rengeteg féle úszószemüveggel találkozhatunk manapság. Nem könnyű a választás annak, aki még nem használt úszószemüveget, hiszen mi alapján döntsön? Mi is a jelentősége annak, hogy milyen színű, és méretű a lencséjük?

Az emberek többsége tudja, hogy úszószemüveget vákuum teszttel kell választani. Ez azt jelenti, hogy a szemüveget pánt nélkül kell rányomi az arcra, majd elengedni. Ekkor szívó; tapadó – vákuumos – érzést kell érezni, mintha "rácuppanna" az arcunkra. Ha 5-8 másodpercig fennmarad a szemüveg, akkor megfelelő a számunkra. A döntésünket az is meghatározza, milyen fényviszonyú az uszoda, ahol használni szeretnénk a szemüveget. A lencsék színei pont ebben segítenek.

Az átlátszó lencséjű úszószemüveg van legrégebb óta a piacon. 

Átlátszó lencséjű úszószemüveg

Az ilyen fajta szemüvegeket inkább sötétebb, rosszabb fényviszonyú uszodákba ajánlatos vinni, pontosan azért, mert a világos lencsén keresztül tisztábban látunk a vízben. Vannak emberek akik kifejezetten ragaszkodnak a világos lencséjű szemüvegekhez, egyik kollégám "boldog lencsés" úszószemüvegeknek hívja őket. Jó pár évig én is csak átlátszó lencsés szemüvegben voltam hajlandó úszni, mert nagyon sötét volt az uszoda, ahol az edzések voltak, de nagyon nehezen találtam ilyen fajtát.

Az átlátszó után - a legvilágosabbtól a legsötétebbig terjedő skálán - a színes lencséjű szemüvegek következnek, melyeket szintén rosszabb fényviszonyú uszodákba ajánlatos vinni. Ezek leggyakrabban kék, rózsaszín esetleg lila árnyalatúak. Azért sötétebb helyekre javasolt, mert a színek kihozzák a kontrasztokat, ezáltal jobb látási viszonyokat teremtenek. Gyermekek számára kifejezetten vonzóak ezek az árnyalatok, hisz ki ne örülne - hacsak egy kis időre is - de rózsaszínben látná a világot?!

 

Vannak úgynevezett füstös lencséjű úszószemüvegek, melyeket világos, jól megvilágított uszodákba érdemes vinni, mert leárnyékolják a fényeket. Úgy kell elképzelni, mint egy napszemüveget. Ezeket a szemüvegeket akár kültérre is vihetjük. Míg régebben ragaszkodtam az átlátszó lencséhez, az utóbbi években átszoktam a füstösre. Abban uszodában, ahová mostanában járok, ha fel van kapcsolva a medence feletti világítás, kifejezetten vakítóak a reflektorok, így jól jön egy kis árnyékolás a szememnek.

Az a szemüveg, ami kifejezetten kültérre ajánlatos vagy nagyon erősen megvilágított uszodába, az a tükrös lencsés. A tükrös lencse visszaveri a fényt, ezáltal védi a szemet a napsugárzás káros hatásaitól. Sötét, rossz fényű uszodákba nem kifejezetten ajánlott, mivel nem nagyon engedi át a fényt. A tükrös lencse elég futurisztikusnak hat, ezért nagyon szeretik főként a gyerekek. Ha valaki ragaszkodik a tükrös lencséhez, de sötétebb uszodában úszik, számára van a Decathlonnál olyan úszószemüveg, ami tükrös, mégis világos. Ez a szemüveg a Spirit nevet viselő modell.

És akkor jöjjenek a méretek. Minél nagyobb a lencse mérete, annál inkább alkalmi/kezdő felhasználónak van tervezve. Jól megfigyelhető, ahogy haladunk az alkalmitól, a rendszeresen át, az intenzív felhasználóknak tervezett szemüvegekig, úgy csökken a lencsék mérete is. A maszk típusú szemüvegek látómezeje, és mérete a legnagyobb – nagyobb, mint 180° – így a viselője sok mindent lát abból, ami körülötte történik. Ez főként kezdők számára jelent egyfajta biztonságérzetet.

Ha megnézünk egy intenzív úszók számára ajánlott szemüveget, annak a lencséje jóval kisebb, jobban beleül a viselője szemgödrébe. Ennek a jelentősége, hogy – mivel kisebb a lencse – kisebb az ellenállás a vízben, így hatékonyabb az úszás. Ezeknél a szemüvegeknél is törekednek a nagyobb látómezőre, ezt úgy érik el, hogy oldalirányba nyújtják meg a lencséket, ami a vízelvezetést is szolgálja.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)