Magazin

Blog

Mi az a stand up paddle?

Evezős sportfelelősként gyakran kapom azt a kérdést, hogy mi az a stand up paddle vagy ismertebb nevén SUP? Miért is jó ez? Mit kell vele csinálni?

SUP - próbáld ki! 

Ilyenkor elsőre mindig csak egy dolgot tudok mondani, hogy próbáld ki és megtudod!

Tényleg így van! 5 évvel ezelőtt a Decathlontól kaptam egy lehetőséget, ellátogathattam a Decathlon vízi sport márkák központjába, a franciaországi Hendaye-ba. Ekkor szinte az elsők között próbálhattam ki ezt az Európában addig kevésbé ismert sportágat. Már elsőre is nagy benyomást tett rám, mert amennyire egyszerűnek tűnik és egyszerűen űzhető ez a sport, mégis legalább annyira összetett. Miután hazaérkeztem, egy fő célt tűztem ki, hogy minél több emberrel megismertessem ezt a sportot. Közben világszinten is egyre ismertebbé vált az egyszerűsége és az új életstílusa miatt. Nagyon jó érzés volt, hogy egyre több helyről hallottam vissza és egyre több helyen láttam,mennyien űzik ezt a sportot.

stand up paddle sport
A SUP deszkával olyan helyeket is fel lehet fedezni, melyet csónakkal nehézkesebb

Miért is jó a Stand up paddle?

Az egyik előnye, hogy az ember sokkal közelebb tud kerülni a természethez. Amit például egy hajóval nem tud megközelíteni, stand up paddle deszkával nagyon könnyedén fel tud fedezni. Miközben csak annyit tesz, hogy két lábával biztosan áll a deszkán és közben egy evezővel a neki kényelmes tempóban hajtja magát. 

Vannak, akik a versenyszellemtől hajtva máris versenyt csináltak belőle, de a verseny mellett egy sokkal kényelmesebb része is van a sportnak, ez pedig a SUP túra. Egy ilyen túra sokkal jobb edzés is tud lenni, mint egy óra futás vagy egy óra kondis edzés. Mert ha ráérez az ember, amihez nem is kell sok gyakorlás, nagy távokat fog tudni megtenni rövid idő alatt és jobban ki is fog fáradni tőle. 

Én is, alig fél év után úgy, hogy háromszor-négyszer álltam a deszkán, már részt is vettem az első komolyabb túrámon, a Budapest SUP-on. A túra során a Római-parttól a Kopaszi-gátig eveztünk le és tényleg rendesen elfáradtunk, bár ezt csak a túra végén éreztük, előtte lekötött minket a látvány, hogy a Dunáról tudtuk szemlélni Budapest csodálatos látképét. Miután véget ért a túra a Kopaszi-gátnál, a sport egy új irányvonalával volt szerencsék megismerkedni, ez pedig a SUP jóga volt. Ez ismét egy nagy újdonság volt a számomra, hogy ilyen rövid idő alatt, ilyen gyorsan tudott fejlődni ez a sport. 

stand up paddle sport
A SUP új irányvonala, a SUP jóga

Első a biztonság!

Viszont megvannak a veszélyei is ennek a sportnak, így nem szabad elfeledkezni a biztonságról sem, mert nagyon egyszerű ez a sport, mégis vízen sose lehet tudni, mi történik. Én is meglepődve tapasztaltam, miközben a Dunán eveztünk, amikor hirtelen egy örvény elkapott és deszkámat megbillentve elvesztettem az egyensúlyom, majd a vízben kötöttem ki. Így ajánlom mindenkinek, hogy kezdőként először tavakon, csendes vizeken gyakoroljon, utána jöhet minden, ami belefér! Természetesen mentőmellény viselete ajánlott, mert első a biztonság! 

stand up paddle sport
A mentőmellény viselete biztonságot nyújt, főleg kezdőként!

Polgár Lőrinc, országos evezős sportfelelős írása

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)