Magazin

Blog

Mi az a Tabata edzés?

Nehéz elegendő időt és motivációt találnod az edzéshez? A Tabata módszer csupán 4 percet vesz igénybe!

Lehet egyáltalán egy 4 percig tartó testmozgást edzésnek tekinteni? Röviden felelve, igen. Hiszed vagy sem, a Tabata módszert a gyorskorcsolya olimpiai válogatott csapatának a felkészülésére dolgozták ki. Az ötletgazda egy japán kutató, Izumi Tabata volt, a japán Nemzeti Fitnesz- és Sportintézménytől. 

A módszer lényege olyan röviden összefoglalható, amilyen rövid maga az edzés:

  • 20 másodperc intenzív edzés
  • 10 másodperc pihenés
  • Ismételd meg a sorozatot 8-szor

Hogyan kell 4 percben edzeni?

1. Intenzitás

Akik jártasak az edzésekben, valószínűleg már kapcsoltak is: Igen,a Tabata módszer a HIIT edzéstípusok közé tartozik (olvass utána a “HIIT”-nek, könnyű, bárhol elvégezhető gyakorlatokat foglal magába). A HIIT edzésekhez hasonlóan a Tabata módszernek is a kulcsa a magas intenzitás. Valóban elég intenzívnek kell lennie, hiszen a 4 perces edzés alatt 8 ismétlést kell csinálni a 20 másodperces gyakorlatokból, és közben a pulzusod átlagosan a maximális pulzusérték 90%-át éri el. Edzés teljes gázzal? Pontosan úgy. 

Ami az intenzitást és a nehézséget illeti, lassan kezdj neki a sportolásnak. Egy 10 perces bemelegítés után viszont már kezdheted is a Tabata edzést, ami akár 1-8 különböző gyakorlatból állhat.

Példa kardió Tabata gyakorlatsorra:

Csinálj meg 20 másodperc alatt annyi négyütemű fekvőtámaszt, amennyit csak tudsz, utána pihenj 10 másodpercet. Ismételd meg 8-szor.

A Tabata edzés alatt 8 ismétlést kell csinálni a 20 másodperces gyakorlatokból

Négyütemű fekvőtámasz

Alapgyakorlat: A négyütemű egy rendkívül komplex kardió edzéstípus, ami több testrészedet is átmozgatja. Kezdésnek helyezkedj el alapállásba, a lábad legyen a válladdal egyvonalban, hajlítsd be a térdedet, guggolj le, és tedd a kezedet a földre. Ugorj hátra fekvőtámasz tartásba. A térdeidet támaszd meg a talajon, és csinálj egy fekvőtámaszt. Miután megcsináltad, nyújtsd ki a karodat és a lábadat, és még egyszer ugorj hátra, majd ugorj vissza guggoló pozícióba. Ezután ugorj fel, a kezeidet csapd össze a fejed felett. A karokat hozd le, és újra alapállásba kerültél. Már meg is vagy, elvégeztél egy négyütemű fekvőtámaszt!

Felturbózott négyütemű fekvőtámasz: Ha még extrább négyüteműt szeretnél csinálni, ahelyett, hogy a térdeidet a talajon tartod, csinálhatsz “rendes” fekvőtámaszt is, a térdek felemelésével.

Példa erősítő Tabata gyakorlatsorra:

Csinálj annyi fekvőtámaszt 20 másodpercig, amennyit csak bírsz, majd pihenj 10 másodpercet. Ezután csinálj annyi guggolást, amennyit csak bírsz 20 másodperc alatt, és utána megint pihenj 10 másodpercet. Ismételd meg a sorozatot 4-szer.

Guggolás

Alapgyakorlat: Állj párhuzamos lábbal csípőszéles terpeszben. A hátad legyen egyenes, a kezek a mellkas előtt összekulcsolódnak, és kezdj el lefelé menni, mintha egy székre ülnél le. Guggolj egészen addig, amíg a térdek derékszöget zárnak be. Ahogy jössz vissza felfelé, a sarkokat szorítsd a talajhoz. A térdeidre is figyelj, hogy ne forduljanak befelé guggolás közben. 

Felturbózott guggolás: A guggolásból felugrás azt jelenti, hogy felelé ugrasz, majd guggolásba érkezel. A becsapódás jobban megterheli a négyfejű combizmot (quadriceps), térdet és a farizmot.

A fekvőtámasz lehet könnyített vagy a hagyományos, nyújtott lábú

Fekvőtámasz

Alapgyakorlat: Térdelj le, a lábfejek csípőszéles távolságban legyenek. A kezeket nyújtsd ki, helyezd a talajra, váll alatt legyenek, és egy kicsit szélesítsd a köztük lévő távolságot. A mellkasodat közelítsd a talajhoz könyökhajlítással úgy, hogy a talajhoz ne érj hozzá, majd told ki magad. A nyakad és a hátad végig tartsd egyenesen, miközben lefelé nézel a talajra a két kezed közé.

Felturbózott fekvőtámasz: Itt már nyújtott lábbal végezd a fekvőtámaszt, a térdeid ne érintkezzenek a talajjal. Ezzel az egész tested súlya nehezedik a csuklódra.

Példa a teljes testet átmozgató Tabata gyakorlatsorra:

Csinálj meg annyi fekvőtámaszt 20 másodperc alatt, amennyit csak tudsz, majd pihenj 10 másodpercet. Ezután guggolj 20 másodpercig, majd újból pihenj 10 másodpercet. Majd csinálj négyütemű fekvőtámaszokat 20 másodpercig, utána megint 10 másodpercet pihenj. Végül csinálj V-felüléseket 20 másodpercen keresztül, majd pihenj 10 másodpercet. Ismételd meg a sorozatot kétszer.

V-felülés

Alapgyakorlat: Feküdj hanyatt, és húzd fel mindkét lábad a mellkas felé közelítve. Emeld fel a válladat, és ezzel párhuzamosan nyújts ki a lábadat, hogy 45 fokos szöget zárjanak be a mellkasoddal. Ezután nyújtsd ki mindkét karodat a hátad mögött szintén 45 fokos szögben, és kulcsold össze a két kezedet.

Felturbózott V-felülés: Emelhetsz a nehézségi szinten, ha csökkented a lábad és a talaj közötti távolságot.

2. Pihenőidő

Rövidnek tűnik a 10 másodperces pihenő idő? Ne aggódj, a fáradtságérzet idővel csökkeni fog, és a pihenőidőt megfelelően tudod majd kihasználni. Ráadásul ez a “szusszanásnyi idő” nem véletlenül rövid, mert ha ilyen fáradt állapotban edzel, növeled az anaerob kapacitásodat. Erre pedig a rövid, de nagyon intenzív edzések megfelelőek. Bónuszként a tested azonnal az elraktározott zsírtartalmát fogja ehhez felhasználni. Ezáltal fogyni fogsz, mialatt a tested egyben izmosodik is.  

Ne felejtsd el, hogy a pihenő idő is lehet aktív. Ez azt jelenti, hogy ha például a Tabata edzés intenzív szakaszában sprintelsz, a pihenőidő állhat könnyű kocogásból. 

A pihenőidő nem korlátozódik le a Tabata gyakorlatok közötti 8x10 másodperces időtartamokra. Azt tanácsoljuk, hogy 1-4 Tabata edzést végezz hetente, felváltva legyen egy edzős és egy pihenős napod. 

A pihenőidő 10 másodperces Tabata edzés során

3. Hallgass zenét

Ahelyett, hogy folyamatosan a stopperedet néznéd, vannak más, szórakoztatóbb (bár kevésbé precíz) alternatívák is. Lejátszási listák széles választéka található meg különböző zenei platformokon, melyeket az edzések alatt hallgathatsz. Gyakran gyors ütemű remixekből állnak, és akár egyértelmű utasítások is lehetnek benne, hogy segítsenek az erőfeszítések során. 

Az edzés kezdetétől a magas intenzitású rész végéig, miután a pihenést is letudtad, olyan gyorsan telik majd az idő, hogy akár újra meg akarod majd csinálni az egész sorozatot elölről.

4. Bárhol elvégezhető feladatok

Legyél a nappalidban, egy tárgyalóban (amikor épp nincs meeting :)), vagy akár a tengerparton, rengeteg lehetséges hely áll rendelkezésre egy Tabata edzéshez. Tulajdonképpen (szinte) bárhol végezhető. 4 percet edzeni (plusz 5-10 bemelegítés) akkor is lehet, ha épp nagyon fáradt vagy, és megmozdulni sincs kedved. És tudjuk, hogy megy ez: ha már belekezdtél, nem fogod tudni abbahagyni!

Egy utolsó dolog: A Tabata gyakorlatokat össze lehet kapcsolni más típusú edzésekkel is: például kocogás vagy úszás után is elvégezhető. Ideális kiegészítőnek a kedvenc sportod mellé, ráadásul ez a sport kemény versenyzőt farag belőled.

5. Egy 4 perces intenzív edzés jótékony hatásai 

Mi mást várhatnánk el egy 4 perces edzéstől, mint hogy zsírt éget, izmot épít, bárhol elvégezhető, és kifejezetten az edzésre szánt lejátszási listákat készítettek hozzá?

Nos, ezen felül még több is van benne!

Többek között fejleszti a kitartásodat és a stressztűrő képességedet. Bármilyen sporttal összekapcsolható: futással, gyaloglással, úszással, kardióval. Ráadásul a zsírégetés az edzés után is folytatódik!

Kerékpárosokat vizsgáló tesztek is bizonyították az egészségügyre gyakorolt pozitív hatását. Egy 6 hétig tartó időszak során az egyik csoport heti 5 Tabata edzést végzett, míg a másik csoport heti 5 alkalommal 1 órát kerékpározott. Milyen eredményt hozott a kísérlet? Azoknak, akik a Tabata gyakorlatokat végezték, 15%-kal emelkedett a VO2 max* értékük, szemben a kerékpárosokkal, akiknek csak 10%-kal növekedett. Még szembetűnőbb volt az első csoport anaerob kapacitásának ** a 28%-os növekedése, szemben a 2. csoporttal, akiknél egyáltalán nem javult ez a paraméter. Ez meggyőzött? 

Az edzés végén ne felejts el nyújtani!

* Maximális oxigén felvételi szintet jelent. Az a maximális oxigén mennyiség,  amit a sejtjeink fel tudnak venni magas intenzitású kardió edzés során. Ez a felvett oxigén mennyiség tovább már nem növelhető.

** A szervezetnek az a maximális munkavégző képessége, amelyet oxigén hiányában ki tud fejteni. 

A Tabata edzés végén ellazíthatod az izmaidat egy kis nyújtással, és élvezheted az edzés utáni megérdemelt jóleső érzést. 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)