Magazin

Blog

Mi is az a magyar Super Bowl, azaz a Hungarian Bowl?

A Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) 17. alkalommal rendezi meg a Hungarian Bowl-t, a magyar első osztály döntőjét július 15-én. Azonban ezt HFL döntőnek hivatalosan csak 2012-től lehet nevezni, hiszen azóta létezik a kiemelt magyar liga.

A bajnokságok végeztével, amik márciustól június végéig tartanak általában, a rájátszásba jutott csapatok egyenes kieséssel küzdenek meg egymással a trófeáért. Ez az esemény a honi amerikai futball ünnepe, így a válogatott mérkőzések mellett a legnagyobb nézőszámokat ezen az alkalmon lehet látni.

Az idei döntőbe a Budapest Wolves és az Újpest Bulldogs csapatai jutottak be. A farkasok 13. alkalommal (amiből 7-szer már sikerült győzniük), míg a bulldogok először járnak a fináléban. Az alapszakasz során könnyed Wolves siker született, de a döntőben borulhat a papírforma.

2015-ben a meghívásos rendszernek köszönhetően a Bratislava Monarchs is szerepelt a HFL-ben, amit a farkasok ellen meg is nyertek, így a magyar bajnok ez esetben a Wolves lett, a HFL bajnoka pedig a pozsonyi egyesület.

A döntő helyszínéül idén a Kincsem Parkban található Rugby Center szolgál, de a korábbi években megfordultak már az amerikai focisták az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, a Szusza Ferenc Stadionban vagy akár a BVSC otthonában.

Nézőszámokat tekintve az eddigi legnépszerűbb meccs a 2014-es Wolves-Rebels döntő volt 6000 fővel a helyszínen, ezt követi a 2017-es Steelers-Cowbells 4350 nézővel, és a harmadik helyen pedig 3800 fővel a 2018-as Steelers-Wolves szerepel.

A koronavírus utóhatásai sajnos ezen az eseményen is érzékelhetőek, így az elmúlt években nem sikerült megközelíteni ezeket a rekordokat. Amatőr sportág lévén ezek a számok is óriási sikerként könyvelhetőek el, hiszen nem kevés profi labdarúgó, vagy egyéb csapat szeretne akár csak több százas nézőszámokat a mérkőzésein.

KGB photo (2018)

Ezeken az eseményeken a kezdőrúgást jeles magyar személyek mellett elvégezte már el Jim Tomsula (2022) a San Francisco 49ers korábbi védőfal és vezetőedzője (jelenleg a Rhein Fire ELF csapata vezetőedzője), és Meskó Zoltán (2017) a New England Patriots korábbi puntere.

Mire számíthat valaki, ha kijön erre a meccsre? 

A döntős csapatok szurkolói  mellett nagyon sokan semleges nézőként látogatnak ki, így nem kevés akár “elsőbálozóval” futhatunk össze. A helyszínen természetesen az ételekből és italokból sincs hiány, hiszen a rendezők megannyi streetfood kocsival és üdítős/alkoholos pultokkal készülnek.

Mivel készüljenek a nézők? 

Elsősorban a hangjukkal, hiszen az aktív szurkolás egy igen fontos része ennek a sportnak. Nem csak az amerikai profi ligában, hanem itt nálunk is komoly ereje van a közönségnek, hiszen ezzel is segíthetjük vagy gátolhatjuk a kiszemelt csapatainkat. Nem utolsó sorban pedig egy igazán remek élmény ilyen nagy tömegben együtt szurkolni.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)