Magazin

Blog

Miért használjak elektromos kerékpárt?

A rendszeresen kerékpározók vagy sportolók gyakran idegenkednek az elektromos kerékpároktól, azok használatát "csalásként" értékelik, sokan úgy gondolják, elveszi a kerékpározás valódi sport értékét. Valóban így lenne?

Nézzük meg először is, mik is azok az elektromos kerékpárok, hogyan is működnek. 

A Decathlonban kapható ebike-ok úgynevezett "pedelec" rendszerű kerékpárok, azaz a motor önmagában nem képes "vinni" az utast. Ezen kerékpárok esetében az elektromos rásegítés a pedálozás hatására kapcsol be, tehát csak akkor kapunk segítséget, ha mi is aktív izommunkát végzünk. Így a motor a mi munkánknak csupán egy részét veszi át.


A kerékpárosokat -az egyszerűség kedvéért- két alap típusba sorolhatjuk: akik közlekedési eszközként használják kerékpárjukat (munkába járás, vásárlás) és akik szabadidős eszközként (rekreáció, versenyek, túrák, stb). Nézzük meg az elektromos kerékpárokat is mindkét szemszögből.


Elektromos kerékpár, mint közlekedési eszköz

A legtöbbünknek munkahelye nem közvetlen otthonunkban található, így azt többnyire valamilyen közlekedési eszközzel kell megközelítenünk. A legjobb eset, ha van lehetőségünk ezt sportolva megtenni (kerékpárral, futva, stb). A legtöbben azonban talán autót vagy tömegközlekedési eszközöket használnak erre a célra. A kerékpárral való közlekedéssel szemben felmerülhetnek negatívumok, úgy, mint a túlzott izzadás, nem megfelelő erőnlét, enyhébb egészségügyi gondok (pl. nagyobb megerőltetésre térdfájdalom), vagy akár a lassú célba jutás. 

Ezek jó részét egy városi elektromos kerékpárral ki tudjuk küszöbölni, kevesebb energiabefektetéssel gyorsabban és könnyedebben tudunk eljutni a célhoz. Hogy ennek ne lenne sportértéke? Valóban nem végzünk olyan intenzív izommunkát, mintha rásegítés nélkül tennénk meg ugyanezt az utat, azonban ha ezt egy autózással vagy buszozással hasonlítjuk össze, nem kérdés, melyik esetben sportolunk többet. A kerékpározásnak intenzitástól függetlenül nagyon jó hatása van a keringési rendszerre is, így a napi testmozgással két legyet üthetünk egy csapásra. 

Elektromos kerékpár
A kerékpározás, intenzitástól függetlenül jó hatással van a keringési rendszerünkre


Városban történő közlekedés során különösen kedvelik az ebike felhasználók, hogy a kerékpárt rendkívül rövid idő alatt fel lehet gyorsítani, így a közlekedés ritmusát egy pillanat alatt fel lehet venni. Ez kifejezetten jól jöhet például autók között történő tekerés során, mikor egy piros lámpától elsőként indulhatunk meg a sor mellett (az elektromos motornak nem kell fordulatszámot elérnie ahhoz, hogy megfelelő mértékben gyorsítson), így mire az autósok elhaladnak mellettünk, már stabilabban ülhetünk kerékpárunkon, hisz bizonyára mindnyájan tudjuk, hogy kis sebességgel sokkal nehezebb teljesen egyenesen és stabilan haladni, mint egy kicsit gyorsabban.

Elektromos kerékpár sportolói szemmel

De mi a helyzet, ha az elektromos kerékpárokat sportolói szemmel nézzük? Tény, hogy vannak azok a szakágak, melyek lényege, hogy saját fizikai teljesítményünket próbáljuk napról napra túlszárnyalni és ezen szakágakban nem sok keresnivalója van a rásegítésnek. Azonban mi a helyzet, ha nem feltétlenül az állóképességünk fokozása jelenti számunkra a kerékpározást, sokkal inkább maga a szórakozás? 

Ebben az esetben az ebikeozás bírhat sport értékkel. Sőt! Vegyünk egy mountain bikeos példát. Hazánkban nincsenek borzasztóan magas hegyek, így általában a leghosszabb kerékpáros lejtőzések is pár percben kimerülnek, aztán újabb mászás következik. Ezzel nincs is probléma, én magam is nagyon szívesen mászom meg számtalanszor ugyanazt a hegyet. De mindenki erejének van egy határa és előbb-utóbb, bár a szívem még mindig a hegy felé húz, a lábaim már inkább hazavánszorognának. Így feltekerek mondjuk négyszer egy nap a Mecsek tetejére, ahonnan fülig érő szájjal ereszkedek le, bár a végére már hulla fáradtan, aztán irány haza. Mi lenne, ha sokkal könnyebben feljuthatnék a hegy tetejére? Megmászhatnám hatszor, nyolcszor, akár tízszer is azt, amit eddig egy nap csak négyszer voltam képes. Több időt tölthetek kint, több utat járhatok be - és a végére ugyanúgy elfáradok, mintha ezt egy hagyományos kerékpárral kezdtem volna el. Így véleményem szerint tévedés azt állítani, hogy egy elektromos mountain bikenak nincs hozzáadott sport értéke.

Elektromos kerékpár
Az elektromos kerékpározásnak sport értéke is van

Nem szabad elfeledkeznünk azokról sem, akiknek a rásegítéssel működő kerékpárok adják vissza a bringázás örömét. Hajdanán rendszeresen sportolók, akiknek a kerékpározás volt a szenvedélyük, de kénytelenek voltak alább adni, akár életkoruk, vagy ne adj' Isten sérülésük miatt. Akik elmennének a gyermekkel, unokával kerékpározni, akár edzeni, de úgy érzik, már inkább csak hátráltatnák őket. Számukra is remek eszköz lehet egy elektromos kerékpár és újra "nyeregben érezhetik magukat".

Ebikeozni tehát nem csalás.

Mazács Márk, kerékpár termékképző írása

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)