Magazin

Blog

Miért hasznos a jógapárna?

A jógapárna kényelmet és stabilitást tud biztosítani a jógagyakorlásod vagy meditációd során. Olvasd el, milyen előnyei vannak a jógapárnának és hogyan használd helyesen!

Miért hasznos a jógapárna?

A jógapárna olyan kiegészítő, mely segítséget nyújthat a jógagyakorlásod során vagy meditálás közben. Mind kezdő, mind haladó jógázók számára támaszt, stabilitást és kényelmet tud nyújtani egy-egy ászana kivitelezése során.

Hengerpárna

A jógahenger kényelmes, segíti például a vállak, vállövek lazítását, nyújtását. A hengerpárnát általában a test, törzs alá szoktuk helyezni, hogy oldja a feszültséget és segítse a relaxációt. Gyakran a Yin jóga, kímélő jóga vagy kismama jóga kiegészítő eszköze. Ezeknél a jógatípusoknál a hengerpárnát sokszor az egész gyakorlás során végig lehet használni, hogy a különböző pózokban stabilitást, támaszt adjon (például a has alátámasztására kismama jógánál).

Dinamikus jógagyakorlás része is lehet a hengerpárna, hiszen a gyakorlatokat követő relaxáció alatt segít az izmok nyújtásában és oldja a feszültséget egyes csípőnyitó pózokban. 

Ennek a kiegészítőnek a segítségével felfedezheted a teljes ellazulást és kikapcsolódást akár otthon is!

Tipp: próbáld ki a savászanát (hullapóz) úgy, hogy egy hengerpárnát teszel a térdeid alá, hogy jobban ellazuljank a lábaid és védve legyen a derekad. 

Kismama jóga során hasznos kiegészítő a jógapárna, mely oldja a feszültséget és stabilitást nyújt

Zafu jógapárna

A zafu párna általában félhold vagy kerek formájú, szintén nagy kényelmet biztosító jógapárna. Ülő pózban a zafu megemeli a medencét, így a térdek érintik a talajt, a gerincoszlop megemelkedik és a hát nem feszül.

Ezt a típusú párnát használhatod a jógagyakorlásod elején, amikor valamilyen ülő pózban szeretnél ráhangolódni a gyakorlásra, illetve az óra végén, a relaxáció alatti ellazuláshoz. Az otthoni jóga során jól jöhet a talajon végzett jógapózoknál vagy akár jógatégla helyett is.

Milyen jógapárnát válassz?

Ahhoz, hogy a számodra megfelelő jógapárnát válaszd, érdemes tudni, hogy melyik jógairányzat áll hozzád közelebb, milyen típusú ászanákat szoktál otthon gyakorolni.

Ha a meditáció a napi rutinod része

Ebben az esetben a zafu párnát javasoljuk, hiszen az ülő pozícióban stabil alátámasztást biztosít, mely által nem fog úgy feszülni a hátad meditáció során. 

Kismama jógázol vagy csak szeretnél még kényelmesebben relaxálni

Ebben az esetben a hengerpárnát javasoljuk. Tökéletes támaszt nyújt a testnek, segít a nyitásban, a feszültség oldásában. Az ászanák során is hasznos segítség, ha egy-egy póznál módosításra van szükség.

Ha túl magas vagy kemény a párna, vegyél ki a töltetből és igazítsd saját igényeidhez!

Jógapárna mosása és karbantartása

A jógapárna tisztítása az összetételtől függ. Amennyiben a párnahuzat levehető, elég azt leszedni és mosógépben, 30 fokon ki is lehet mosni. Ha a hengerpárnára gyakran a fejedet is ráteszed, érdemes akár hetente kimosni a huzatot (főleg, ha napi szinten használod a párnát).

Tipp: néhány jógapárna könnyen a saját igényeidre szabható - ha számodra túl kemény vagy magas a párna, egyszerűen csak vegyél ki a töltetből!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)