Magazin

Blog

Miért jó lovagolni?

Kérdezheti bárki, aki még soha nem próbálta. Általában kétféle ember létezik: akit a lovaglás egy életre magával ragad, és akit teljesen hidegen hagy. Nagyon ritka a középút. Döntően fontos az első, lóval való találkozás, az első óra élményei, ezek hamar megszerettethetik, de negatív, vagy kezdő számára annak tűnő élményekkel akár el is taszíthatják az embert ettől a dologtól, mely jóval több, mint sport - életforma. De miért is szeretjük ennyire?

Jópár közhely kering a neten rólunk, lovasokról, hiszen a mi szenvedélyünk kicsit más, kicsit összetettebb, kicsit egész embert, vagy egy egész család összefogását kívánó dolog egy átlagos sportághoz képest. Mi vagyunk azok, akik egy kicsit mindenhonnan kilógunk. Na jó, nem kicsit... És ez bizony, csak a jéghegy csúcsa... Minket ugyanis nem zavar, ha lószagúan megyünk emberek közé, nem rémülünk meg, ha meg kell fogni egy vasvillát, odébb kell pakolni néhány egyötvenes körbálát vagy pár mázsa szemestakarmányt, és bármikor meg tudnánk írni a Bálamadzag ötven árnyalatát. Hozzá kell tenni, hogy ha valakinek lova van, rögtön mindenki azt hiszi majd, hogy rászakadt valamelyik bank, amire persze bőven látni példát, hisz nem zörög a haraszt, de a lovasok bizonyos része teljesen átlagos anyagi körülmények között él, sőt - épp csak más számára a prioritási sorrend. Szokták emlegetni, hogy a lovaglás tönkreteszi: 

  • -A hétvégéimet
  • -A bőröm barnulását
  • -A frizurámat
  • -A körmeimet
  • -A bankszámlámat
  • -A rugalmas életvitelemet
  • -Az alvási szokásaimat
  • -A magánéletemet

És én minden percét élvezem...

Nos, ha nem is mindenkinél igaz minden egyes pontja az előbbi kis összefoglalónak, mely évek óta kering a virtuális térben, az biztos, hogy ha valaki komolyan gondolja, egy idő után bizonyos dolgok megváltoznak majd az életében. Több lesz a lovas barátja, mint a "nemlovas", mivel idejének, gondolatainak, szeretetének és pénzének jelentős részét tetszőleges számú szeretett szőrös hatszázkilós lény köré fogja csoportosítani, mely viselkedést általában azok tudnak megfelelően tolerálni, akik hasonló érzelmekkel viseltetnek tetszőleges számú másik, "ugyanolyan" négylábú, szőrös hatszázkilós lény iránt. És az is tény, hogy egy ló leginkább akkor csinál milliomost a gazdájából - ha az előtte milliárdos volt... Úgy is mondhatjuk, hogy a lótartás egyenesen deficit. De - akkor - mégis - miért?! Az a baj, hogy ehhez még mindig fel kell ülni. Ezt elmondani olyan, mint világtalannak született embernek a színekről és a formákról mesélni. Ha mégis meg kell próbálni, ilyen gondolatok jutnak eszembe, mint: felelősségre nevel, kitartásra sarkall, önkritikára ébreszt, alázatra tanít, türelemre kényszerít, a határaid feszegetésére ösztönöz, leköti a felesleges gondolataidat, teljesen kikapcsol, feltölt energiával és adrenalinnal, miközben egy önmagát verbálisan kifejezni képtelen, nemes állattal próbálsz a lehető legnagyobb összhangban együtt dolgozni. Akit imádsz, aki minden tudatos, vagy tudattalan mozdulatodra reagál, aki megérzi, milyen a hangulatod éppen, aki mindig őszinte hozzád, és aki a legigazibb tükör a világon. Hátán ülve egy egészen más világba kerülsz, bármilyen tudatmódosító szer használata nélkül. Megjegyzem, amennyiben életed részévé válik a lovazás, garantáltan pénzed sem lesz azokra... Azt pedig, hogy valaha is otthon unatkoztál, céltalanul lógtál az utcán, vagy az élet értelmén gondolkodtál - örökre elfelejtheted.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)