Magazin

Blog

Miért jó néha a semmittevés? Óda a ’slow life’-hoz

Érezted már úgy, hogy az életed túlpörgött? Munka, család, barátok, folyamatos kapcsolódás, miközben az agyad megállás nélkül jár, zakatol, és már a következő lépést keresi? Vajon összedőlne a világ, ha néha lassítanánk? Ideje kipróbálni! Ismerd meg a ’slow life’ filozófiáját!

Rengetegszer halljuk, ovassuk, hogy mindenkinek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. Hogy nincs kifogás, biztosan tudsz időt szakítani a sportra, vagy épp egy plusz dolog elvégzésére. Hát...nem...vannak olyan napok, amikor a „kifogás” valójában jól megalapozott, még ha nem is tudjuk konkrét dologhoz kapcsolni. És tudod mit? Ez így van rendjén! Dőlj hátra és tarts velünk a ’slow life’ világába!

Mi a ’slow life’ valójában?

Tükörfordításban ’lassú élet’, ami ebben a formában nem pontos. Nem arról van szó, hogy mostantól gyök kettővel kell mennünk mindenhová. Inkább arról, hogy tudatosan lassítsunk, törekedjünk egy minőségibb életre, amikor azt érezzük, hogy a felgyorsult világ bedarál minket. Mindeközben pedig engedjük el a bűntudatot, ami olykor, ha csak magunkra figyelünk, megszáll minket. 

Mégis hogyan?

A mozgalom alapvetése, hogy jogunk van kedvesnek lenni önmagunkhoz, jogunk van törődni magunkkal. Mert ez sokszor háttérbe szorul, igaz? Rengetegszer magunk elég helyezzük a környezetünkben élőket, és gyakran találjuk magunkat a saját fontossági sorrendünk végén. Pedig mi történik, ha kihagyunk egy edzést? Ha egy közös program helyett inkább bekuckózunk otthon egy jó könyv társaságában? Ha nem posztoljuk ki azt a plusz egy képet Instára, hanem élvezzük a pillanatot? Hallgatni a testünk mentális és fizikális jelzéseire, ennek megannyi pozitív hozadéka van.

Néha jobb egy lépés hátra, mint előre

Szerinted a profi sportolók minden nap edzenek? Dehogy. Létezik ember, aki mindig a legcsodásabb ételkölteményekkel várja haza a családját? Ugyan. A közösségi médiába bemutatott tökéletes élet valós? Természetesen nem. Az első lépés mindig a felismerés. Mi az, ami energiát vesz el tőled ahelyett, hogy feltöltene? Szükséged van egy nyugisabb sportra, hogy ne feszítsd a húrt mindig a végsőkig? Vagy érdemes lenne átgondolnod egy olyan emberi kapcsolatot, ami leszív? Esetleg egy „kikövetés” és máris nem érzed magad kevesebbnek, mint mások? Apró lépésnek tűnnek, mégis rengeteget adnak hozzá az életünk jobbá tételéhez.

Lehetséges ez egyáltalán?

A ’slow life’ folzófiája elsőre utópisztikus gondolatnak tűnhet. Azonban, ahogy fentebb is említettem, kis lépésekkel kell haladnunk a cél felé. Érdemes feltenni a kérdés, amikor azt érezzük, hogy ránk szakadt a világ: mi a legrosszabb, ami történhet, ha nem lesz valami tökéletes? Ha nem csináljuk végig a mai edzést? Lehet, hogy több lesz a hozadéka egy „nem”-nek, mint egy „igen”-nek?

A mozgalom alapvető gondolatai a következőek: az emberi kapcsolatok erősítése (azokkal, akikkel megéri :) ), tudatosabb élet, a szükségtelen túlfogyasztás mellőzése, a stressz csökkentése – vagyis a kilépés egy túlhajszolt életformából, saját magunk érdekében

Végezetül jöjjön pár gyakorlati tanács

  • -Ha teheted, ebédszünetben mozdulj ki: sétálj egyet, szívj egy kis friss levegőt!
  • -Kezdj naplóírásba: segíteni fog a gondolataid összeszedésében, a pozitív és negatív dolgok áttekintésében.
  • -Próbáld ki a meditációt: napközben, vagy elalvás előtt. Már napi pár perc rengeteget segíthet!
  • -Mindig arra koncentrálj, amit éppen csinálsz: például egy baráti találkozó közben tedd félre a telefonodat!
  • -Vásárolj piacon, használj friss alapaanyagokat, étkezz tudatosabban!
  • -Csökkentsd a képernyőidődet!
  • És végezetül: ne rakd magad mindig a fontossági listád végére!

(A cikk elkészítéséhez egy francia munkatársam írását vettem alapul.)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)