Magazin

Blog

Miért lehet jó buli akár neked is bringával munkába járni?

A rendszeres testmozgás pozitív hatással van az egészségünkre, ezt mindenki tudja. Miért ne kombinálhatnánk akkor a rendszeres mozgást a mindennapi munkába járással? Ebben a cikkben a bringával munkába járás témáját járjuk körül. A saját példámon keresztül mutatom be, miért lehet jó buli akár neked is kerékpárral közlekedni a munkahelyedre, és néhány jó tanácsot is megosztok a cikk során.

Nem leszel egyedül 

Biztos vagyok benne, hogy az autóban vagy a tömegközlekedésen ülve te is kiszúrtad már nem egyszer a két keréken dolgozni járó embertársaidat. Talán még meg is fordult a fejedben az, hogy amíg te mondjuk a buszon és a villamoson nyomorogtál vagy a kocsiban ültél a dugóban, ők addig felszabadultan, a friss levegőn tették meg a munkahelyre vezető utat. Sőt, még magadat is el tudtad volna képzelni a kerékpárosok között. Nos, ahogy az előző cikkemben is írtam, bringázni elkezdeni egyszerűbb, mint gondolnád! Abban is biztos vagyok, hogy van legalább egy olyan kollégád vagy ismerősöd, aki teker a munkába. Nyugodtan kérdezz tőlük bármit, amikkel kapcsolatban esetleg kétségeid merültek fel a témában. A legtöbb bringás jó fej, szívesen segíteni fognak neked. 

A helyi bringaboltok és a Decathlon áruházak kerékpár részlegein is meglehetősen sok tapasztalat halmozódott fel ezen a téren, ezeken a helyeken is nagyon sok hasznos információval lehetsz gazdagabb. Sőt, az ott dolgozó kollégák még a megfelelő kerékpár, lakat, lámpák és egyéb kiegészítőket is segítenek neked kiválasztani, készséggel a rendelkezésedre állnak, ha még nem rendelkeznél valamelyik szükséges termékkel. Ne félj kérdezni! 
 

Munkába menet te is tuti találkozni fogsz bringás társaiddal! A képen az Elops 120e elektromos kerékpárunk látható.Nem mehetek el természetesen a Magyar Kerékpárosklub munkássága mellett sem. Több, mint két évtizede dolgoznak azon is többek között, hogy honfitársaink számára egy elérhetőbb és biztonságosabb kerékpáros közlekedést valósítsanak meg. Létrehoztak egy kerékpáros kisokost, amit a honlapukon megtalálhattok és ingyenesen letölthettek.

Az írás így kezdődik: Egyre többen fedezik fel, hogy bringával könnyen, egyszerűen, gyorsan, megbízhatóan, olcsón és a legnagyobb szabadsággal közlekedhetnek a mindennapokban vagy kapcsolódhatnak ki a szabadidejükben.” Milyen igazuk van! A könnyen érthető és jól tagolt dokumentumban az alábbi témákat fejtik ki:

 

 • Miért éri meg kerékpárral közlekedni
 • Kerékpárvásárlási tanácsok
 • Hogyan lehet az időjárásnak megfelelően öltözködni
 • Mik a legjobb lakatolási technikák
 • Főbb kerékpáros KRESZ tudnivalók
 • Kerékpáros közlekedési jó tanácsok

 

Több példát is említettem a teljesség igénye nélkül, hogy milyen forrásokból is tudsz információt szerezni és felkészülni a munkába tekerős kalandodra. Ha úgy érzed, hogy készen állsz belevágni, ne habozz, a mostnál nincs jobb alkalom. A következő részben a saját példámon keresztül szeretném bemutatni nektek, hogy miért is jó buli bringával munkába járni.

Minden alkalom egy új kaland

Én már a legelső teljes munkaidős munkahelyem állásinterjúrára is bringával mentem. Ahogyan az első munkanapomon, és szinte az összes többin is utána. Egyszerűen nem tudom megunni. Ahogyan a bemutatkozó cikkemben írtam, a reggeli munkába tekerés felpörget, és ez a lendület munka közben is megmarad. Hazafelé pedig segít kitisztítani a fejemet és egy kicsit nyugodtabban tudom folytatni a napomat. 
 

Zöldterületeken keresztül tekerni munkába menet igazi élmény minden alkalommal! A képen a Hoprider 500-as trekking bringánkat láthatjátok vízhatlan csomagtartó táskával felszerelve.


És hogy milyen élmények érnek a bringával való ingázás során? Leginkább pozitívak! Nyilván itt sem hibátlan az élet, érnek negatív élmények is, de azok szerencsére ritkán fordulnak elő. Nekem körülbelül 30 perc oda-vissza a bringázás a kecskeméti Decathlon áruházba, ráadásul szerencsés helyzetben is vagyok, mivel szinte végig van bringaút! Ezalatt a 30 perc alatt is elkap mindig a szabadság érzése, jó érzés kint lenni a szabadban.

Ebbe a szabadság érzésbe az is beletartozik, hogy bringával meglehetősen könnyen lehet útvonalat változtatni a többi közlekedési eszközhöz képest. Munkából hazafelé többször is előfordult már, hogy egy hirtelen vezérelt ötlettől fogva lekanyarodtam a lakásom felé vezető útról és pár perc múlva már a Csalánosi erdőben vagy az Arborétumban voltam, ahol békésen sétáltam egyet, közben számot vetettem az aznapi történésekkel. Jó látni, hogy rajtam kívül mások is használják a bringautakat, az elmúlt napok szép tavaszi időjárásában pedig már már tömegekkel találkoztam kint a szabadban. Abszolút a pozitív élményeim közé tartozik, amikor a kerékpárúton elismerően összemosolygunk a szemből jövő bringás lányokkal :)  

A kalandot leggyakrabban a forgalomban való részvétel adja. Izgalmas a forgalom egyik legsérülékenyebb résztvevőjeként kint lenni az utakon, ugyanakkor természetesen nem veszélytelen. A negatív élményeim szinte kizárólag a balesetveszélyes helyzetekből állnak. A semmiből előtűnő gyalogosok, a bizonytalan kerékpárosok és az elsőbbséget meg nem adó autósok mindig tudnak újat mutatni abban, hogyan emeljék meg a pulzusszámomat hirtelen. Neked is csak azt tudom tanácsolni kedves olvasó, hogy legyél mindig fokozottan körültekintő, amikor bringára ülsz!

Jótanácsok korábbi cikkeinkből

Természetesen már az oldalunkon is születtek a témát érintő cikkek korábban, ezek közül kettőt szeretnék nektek kiemelni és bennük szereplő hasznos jótanácsokat megosztani veletek. Laborc Dániel kollégánk cikkéből megtudhatjátok, hogyan is érdemes városi környezetben kerékpározni. Írásában remekül összefoglalja, hogy:

 • Ismerd és tartsd is be a KRESZ-t
 • Ne félj, közlekedj magabiztosan kerékpárral az utakon
 • Legyen mindig a testi épséged az első
 • Figyelj oda a lakatolásra és legyen megfelelő lámpád a bringán
 • És végül, használjuk ki a jó időt, járjunk bringával dolgozni és tegyünk ezzel az egészségünkért

 

A másik cikk is számtalan hasznos tippet adhat nekünk:

 • Győződj meg róla, hogy rendesen működnek a fékek a bringán
 • A megfelelő guminyomásra pumpáld fel mindkét keréken a gumit
 • Tisztítsd meg és olajozd meg a láncod indulás előtt
 • Legyen nálad pót belső gumi és akár defektjavító készlet is
 • Kerüld a bő ruhákat és a biztonság kedvéért mindig legyen nálad kis helyre összehajtható esőkabát

Összegzés

Bringával munkába járni akár neked is jó buli lehet. Rengeteg helyről és forrásból tudsz hasznos információkat gyűjteni a témával kapcsolatban és utána már csak rajtad múlik, hogy belevágsz-e ebbe az izgalmas kalandba. Én már hosszú évek óta folyamatosan kerékpárral járok dolgozni, és neked is teljes szívemből ajánlom, hogy adj neki egy próbát. Jót teszel vele az egészségednek, a környezetednek és a pénztárcádnak úgy, hogy közben nincs nagyon sok negatív oldala a történetnek.

Hajrá, találkozunk odakint a bringautakon!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)