Magazin

Blog

MIÉRT VÁLASSZ ÁTALAKÍTHATÓ FUTÓBICIKLIT A BABÁNAK 1 ÉVES KORTÓL?

A futóbicikli a gyerekek számára kulcsfontosságú a kerékpározás megtanulásához. Milyen előnyei vannak? Miért válassz futóbiciklit? A köztudatban elterjedt “nyuszimotor”, a babák első járműve 1 éves kortól. De konkrétan mi is ez? Mi a különbség a nyuszimotor avagy átalkítható futóbicikli és a bébikomp között? Hol használják? Milyen előnyei vannak a babák számára? Megannyi kérdés, amelyekre választ kapsz a cikkben.

ÖSSZEFOGLALTUK A LEGFONTOSABB KÉRDÉSEKET A TERMÉKÜNKKEL KAPCSOLATBAN 


MI AZ AZ ÁTALAKÍTHATÓ FUTÓBICIKLI? 
FUTÓBICIKLI TOLÓRÚDDAL VAGY ANÉLKÜL? 
MILYEN KORBAN ÉRDEMES FUTÓBICIKLIT VÁSÁROLNI?  
A BTWIN ÁTALAKÍTHATÓ FUTÓBICIKLI MŰSZAKI TULAJDONSÁGAI 
MIÉRT VÁLASSZ FUTÓBICIKLIT A BABÁNAK 12 HÓNAPOS KORTÓL?  
FUTÓBICIKLI VAGY BÉBIKOMP? 
SISAKKAL VAGY ANÉLKÜL? 
 


1. MI AZ AZ ÁTALAKÍTHATÓ FUTÓBICIKLI? 
A baba futóbicikli a 4 kerekének köszönhetően stabil. Átalakítható, többféle módon használható, ezért igazítható a gyermek morfológiájához. Egy átalakítható futóbiciklit így több gyermek is tud használni a szükségleteinek, a pszichomotoros fejlődésének és az életkorának megfelelően. Futóbiciklit olyan gyereknek is vásárolhatunk, aki még nem tanult meg tökéletesen járni: kipróbálhatja, mielőtt igazán használni kezdené. Az átalakítható futóbiciklit általában 1 éves kor körül kezdik használni, de erre nincs tudományos magyarázat ;) 


 
2. FUTÓBICIKLI TOLÓRÚDDAL VAGY ANÉLKÜL? 
Kétféle futóbicikli létezik a piacon: az egyik tolórúddal, a másik anélkül, ez esetben a gyermek sokkal önállóbb. Ez utóbbinál a gyermek aktívan és önállóan irányítja a járművet. Ez a fő különbség egy tolórúddal rendelkező futóbiciklihez képest, ahol a gyermek passzív, mert a szülő tolja a járművet. A tolórúddal nem rendelkező futóbiciklin a gyermek szabadon választja meg a tempót és az irányt. Ez a szabad motoros készségek elve. De mik azok a szabad motoros készségek? Amikor hagyjuk, hogy a gyermek a kompetenciáinak megfelelően szabadon felfedezze a környezetét, amikor csak kedve van. Ez azt jelenti, hogy a gyermek felnőtt segítsége nélkül képes használni a futóbiciklit, egyedül fel tud rá ülni és el tud vele indulni. Gyakran már nagyon kicsi kortól vágynak rá, de ezt te jobban tudod, mint mi :). Milyen izgalmas új kalandokra indulni az új járművel!  
 
3. MILYEN KORBAN ÉRDEMES ÁTALAKÍTHATÓ FUTÓBICIKLIT VÁSÁROLNI? 
Az átalakítható futóbicikli ideális ajándék az 1 - 3 éves gyerekek számára. Ez azt jelenti, hogy ha a kicsi még nem is tud járni, de időt szán az új játéka megismerésére, megérinti, tolja vagy sétál vele, mint egy háziállattal. Nem tudjuk elégszer ismételni, hogy minden gyermek a saját tempójában fejlődik! Ha a pici még nem tette meg az első lépéseit 12, 13 vagy 14 hónaposan, ne aggódj! Ebben az esetben a futóbicikli segítség lehet a gyermeknek a járás megtanulásában. Rá fog támaszkodni, amikor megpróbál felállni. Ha már tud járni, magabiztosan fogja használni a saját igénye szerint: ráül, felmászik rá, húzza, tolja, stb. Nincsenek szabályok, minden gyermek a maga módján használja a futóbiciklit. Mindez függ a testmagasságától, a motoros képességeitől, a szükségleteitől és a kedvétől. Amikor a gyermek a biciklire ülve a lábát le tudja tenni a földre, akkor teljes mértékben tudja is azt használni.  Összességében véve, 10 hónapos és 3 éves kor között nincs egy kimondott ideális időpont, hogy futóbiciklit vásárolj a gyermekednek. Ami sokkal fontosabb, az a motoros képességeinek fejlődése, a testmagassága és az új jármű iránti érdeklődése.   


4. A BTWIN ÁTALAKÍTHATÓ FUTÓBICIKLI MŰSZAKI TULAJDONSÁGAI 
A BTWIN tervezőcsapata az átalakítható futóbiciklit egy pszichomotoros képességekkel foglalkozó szakemberrel, Karine Herbez Roulinnal együtt fejlesztette ki.  
A BTWIN átalakítható futóbiciklit 2 pozícióba (1-es, stabil pozíció: 4 keréken, és 2-es instabil pozíció: futóbicikli) és három magasságba lehet állítani, hogy minél több gyermek morfológiájához és fejlettségi fokához igazodjon.   
 
1-ES POZÍCIÓ: 4 KERÉKEN 
A négykerekű futóbicikli lehetővé teszi, hogy a gyermek teljes nyugalomban fedezze fel az új járművet, anélkül, hogy felborulna. Elkezdheti megismerni az őt körülvevő környezetet (főleg beltéren) és egy kis szerencsével eddig ismeretlen helyeket fedezhet fel a házban. Ki tudja?   


2-ES POZÍCIÓ: FUTÓBICIKLI 
Futóbicikliként használva a gyermek megtapasztalhatja az egyensúlyozást és megismerkedhet például a sebesség érzetével. A négykerekű helyzetből kétkerekű futóbiciklire váltáshoz közelítsd a két hátsó kereket egymáshoz, amíg egy kereket nem alkotnak, majd ismételd meg ugyanezt az első kerekekkel is. Ha a baba rendelkezik már némi egyensúlyérzékkel, akkor rögtön felkínálhatod neki a futóbicikli változatot.  

 


SZERSZÁM NÉLKÜL ÁTALAKÍTHATÓ 
A szerszám a futóbiciklibe van integrálva! Gondoltunk a szülőkre is, hogy ne kelljen szerszámok után kutatni. Ezzel a kis szerszámmal két lépésben át tudod alakítani 4 kerekűről 2 kerekűre a futóbiciklit. A nyereg hátuljába építettük, így könnyen megtalálod és tárolhatod. Ne aggódj, a kis kerékpáros nem tudja egyedül kivenni ;) 


 
KORMÁNY 
A kormány enyhén befelé hajlított, hogy garantálja a gyermek stabilitását és akkor sem esik át rajta, ha közelebb ül hozzá.

 

   
NYEREG 
A nyereg hátul lefelé ível, hogy a gyermek egyedül is fel tudjon rá mászni anélkül, hogy át kellene lépnie rajta. Eléggé széles ahhoz, hogy a stabilan üljön a futóbiciklin és hosszú, hogy kedve szerint a kormányhoz közel vagy attól távol tudjon elhelyezkedni.  

 
A BTWIN ÁTALAKÍTHATÓ FUTÓBICIKLI TÖRTÉNETE 
“A legnagyobb büszkeség számomra az, hogy láttam, ahogy a gyerekek felfedezik a futóbiciklit…felbecsülhetetlen élményeket szereztek egyetlen termékkel. A futóbicikli a kulcs ahhoz, hogy megtanuljanak biciklizni, 1 éves kortól. Pauline, termékmenedzser.” 

HOGYAN HASZNÁLD A BTWIN ÁTALAKÍTHATÓ FUTÓBICIKLIT? KÜLTÉREN VAGY BELTÉREN? 
A kemény habszivacs kerekeinek köszönhetően a 2 az 1-ben átalakítható futóbicikli kültéren és beltéren is használható. Kültéri használat után (fűben vagy aszfalton) könnyű tisztítani, valamint beltéri használatkor is csendes. Nincs is jobb, mint hagyni, hogy a baba csendben játsszon anélkül, hogy el kellene viselni a csikorgó kerekek hangját ;) Tudatában vagyunk annak, hogy az ilyen kis részletek is számítanak a szülőknek.  
 
5. MIÉRT VÁLASSZ A BABÁNAK ÁTALAKÍTHATÓ FUTÓBICIKLIT 12 HÓNAPOS KORTÓL? 
1 éves kortól kezdve a gyermek stabilitása nagyon gyorsan fejlődik. A baba elkezd négykézláb mászni, majd lassan feláll, hogy végre járni tudjon (megjegyzés: ülni bármikor felülhet anélkül, hogy járni tudna). A futóbicikli ideális a kicsiknek, mert nagyon gyorsan igazodnak hozzá még akkor is, ha még nem tudnak járni. Ebben az esetben a futóbicikli egy “társ” lesz a járás megtanulásában. Miután megtanultak járni, teljesen kiélvezhetik az új játékot és elkezdhetik kipróbálni azt. Ezen előnyök miatt a futóbicikli ideális ajándék már 1 éves kortól ;) 
 
6. MIÉRT HASZNÁLJ INKÁBB ÁTALAKÍTHATÓ FUTÓBICIKLIT A BÉBIKOMP HELYETT?  
Most, hogy már ismered a baba futóbiciklit, bemutatjuk a bébikompot. A bébikomp egy beülővel ellátott gurulós tárgy. A beülő szerepe, hogy lógva tartsa a babát úgy, hogy a lába alig érintse a talajt. Az olyan babák számára készült, akik nem tudnak még járni, álló helyzetben tartja őket.  
Átalakítható futóbiciklit vagy bébikompot válassz inkább?  
A bébikompról sok a negatív vélemény: őszintén szólva semmilyen előnye nincs a gyermek pszichomotoros fejlődésére, sőt, késlelteti azt. "Ha a babát egy bébikompba teszed, járásra kényszeríted anélkül, hogy ő ezt akarná vagy erre képes lenne (ellentétben az átalakítható futóbiciklivel, amely a járás megtanulására ösztönöz). Ne felejtsük el, hogy a járás a testtartáson és az egyensúly elsajátításán alapszik, amit a bébikomp semmilyen esetben sem tesz lehetővé", - monja Karine, a pszichomotoros szakember. Ezenkívül a bébikomp rossz testtartásra készteti a kicsiket.  
7. ÁTALAKÍTHATÓ FUTÓBICIKLI: SISAKBAN VAGY ANÉLKÜL? 
Kötelező a gyermeknek sisakot hordani a futóbiciklin?  Ezt a kérdést teszik fel a szülők. A termékmenedzserünk, Pauline elmondja, hogy beltéren nem kötelező a gyermeknek sisakot hordani. Nincs kavicsos út, sem egyenetlen terep, sem emelkedő, és nagy sebességgel sem tud haladni. Nyilvánvalóan fontos, hogy felügyeld a gyermeket, amikor a futóbiciklivel játszik, mert előfordulhatnak balesetek ;) Tehát ami a beltéri sisakhasználatot illeti, te vagy a főnök: szabadon eldöntheted, hogy ráadod-e a gyermekedre vagy sem.  
Ezzel ellentétben, kültéren kötelező a sisak használata, méghozzá és mindenekelőtt már a legfiatalabb kortól kezdve. Meg kell szoknia, hogy reflex legyen: ne hagyja el a házat sisak nélkül, ha biciklizni megy!  
 
RÖVIDEN, MIÉRT VÁLASSZ ÁTALAKÍTHATÓ FUTÓBICIKLIT ÉS HOGYAN VÁLASSZ MEGFELELŐT?  
A futóbicikli lehetővé teszi a baba számára, hogy bizonyos önállóságot fejlesszen ki már kiskorától kezdve. Nem feltétlen van szüksége szülői segítségre, inkább csak a jelenlétre, hogy jól szórakozzon: kezdheti azzal, hogy felfedezi az új játékát, mielőtt felfedezné a környezetét. 
A futóbicikli tiszteletben tartja a kicsik motoros képességeinek fejlődését. Ez jelenti az alapvető különbséget a bébikomphoz képest. Lehetővé teszi a baba számára, hogy már kiskorában elkezdjen egy fizikai aktivitást. 
 
MILYEN FONTOS KRITÉRIUMOK VANNAK AZ ÁTALAKÍTHATÓ FUTÓBICIKLI MEGFELELŐ VÁLASZTÁSÁHOZ?   
 
A választáskor néhány kritériumot tarts szem előtt: olyan futóbiciklit válassz, amely megfelel a biztonsági normáknak és a baba testmagasságának (ha ráül, a lába érjen le a talajra). Még jobb, ha a futóbicikli átalakítható: a gyermek sokáig tudja majd használni. 


 

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)