Magazin

Blog

Miért válassz gyermekednek futóbiciklit a kerékpározás megtanulásához?

Többféle módja van annak, hogyan kerékpározhatunk a gyermekünkkel együtt: gyerekülésben visszük magunkkal a kerékpáron, a saját kerékpárjával jön velünk, utánfutóban húzzuk magunk után, vagy az egyensúlyozást segítő rúddal tologatjuk.

A KERÉKPÁROZÁS MEGTANULÁSA LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

« A kerékpározás többféle mozgás összehangolását és koordinálását jelenti. Ehhez jön még a szem/kéz és az egyensúly koordinálása - vagyis sok mindent figyelembe kell venni, mondja Karine Roulin, pszichomotoros terapeuta. A futókerékpár ebben az értelemben lehetőséget kínál a mozgások szétválasztására. Lehetővé teszi az egyensúly felfedezését, a súlyátvitel fogalmának megismerését, és a súlypont megtalálását...Viszont a futókerékpár legfontosabb célja: az egyensúlyérzék kifejlesztése.»

EGY MÁSIK NEM ELHANYAGOLHATÓ ELŐNYE VAN: a gyermek elkezdi érzékelni a környezetét és megérti, hogy az akadályokat ki kell kerülni…

A futókerékpárnak köszönhetően a gyermek elkezdni érzékelni környezetét

KISGYEREKEKNEK TERVEZETT KERÉKPÁR

Jól irányítható és könnyebb, mint a kis kerekű gyerekkerékpárok, a futókerékpár bizonyos szabadságot kínál a gyermeknek: hogyan tud előre haladni, hogyan tud egyedül kijönni sáros terepről… A testtartás, melyet kénytelen felvenni a gyermek a futókerékpáron (fej/test/láb egyvonalban) megfelel a természetes fiziológiás testtartásnak. Jó módja annak, hogy önbizalmat szerezzen… Ugyanis a hagyományos kiskerekű kerékpáron a pedálozás elsajátításán van a hangsúly, miközben az egyensúlyozást még nem tanulta meg. Valamint nem a helyes testtartást veszi fel közben a gyermek. 

 A futóbicikli jó mód arra, hogy gyermekünk önbizalmat szerezzen

HÁNY ÉVES KORTÓL AJÁNLOTT A FUTÓKERÉKPÁR? 

Egy feltétel van: a gyermeknek már tudni kell rendesen járni. « 2 éves kortól már el lehet kezdeni a futókerékpár használatát, magyarázza a terapeuta. Viszont ha a gyermek csak 18-20 hónapos korában kezd el járni, akkor érdemes várni egy kicsit. Ezzel ellentétben, ha úgy érezzük, hogy a gyermek már erős, magabiztos, miért ne próbálhatnánk meg hamarabb?» A méret kérdése szintén fontos: nem szabad, hogy a gyermek lábujjhegyen álljon, biztonságban kell kezelni a kerékpárt.

Címkék:

Hozzászólások

  • Tisztelt Szerkesztők! A FUTÓBICIKLI-k ajánlásánál FONTOS lenne javasolni, hogy LEGYEN FÉK(!!!) rajta!!! A feleségem a Madarász utcai Gyermekkórházban dolgozik, és "meséli", hogy jó időben rendszeresen hoznak be futóbiciklis gyerekeket, akik - gyakorlatlanságuk, és rettenthetetlen bátorságuk (vagy csak nem értik, hogy mitől gyorsult be a lejtőn...???) okán esnek néha akkorákat, hogy - sajnos - kórház a vége. (és a zúzódások ilyenkor a legkisebb sérülések. Gyakori az arc-sérülés (orrtöréssel, fogkitöréssel...), a kéztörés, az agy-rázkódás!!!!!!! Szóval Jó dolog, jó, hogy gyakorolhatja a helyes testtartást, de fontos az is, hogy MEG TUDJON ÁLLNI az a lurkó!!! Köszönettel, Takács István (egy öreg bringás)