Magazin

Blog

Miként ugorjunk fejest a sárba? - Spartan race

A legelső dolog, hogy őszintén felmérjük, milyen erőnléti szinten állunk. A spártai akadályversenyt végig lehet csinálni nulla edzéssel is fél nap alatt, vagy a mentőautóban heverészve az első pár kilométer után. Rajtunk múlik!

Többféle Spartan Race létezik. A három legnépszerűbb a „sprint”, a „super” és a „beast” táv. Az alapok szükségesek az összes kategóriához és nyilván minél nagyobb és nehezebb a terep, annál magasabb terhelésű, intenzitású edzést kell végezünk ahhoz, hogy végigcsináljuk és ne fél nap alatt, hanem igazán jó idővel, azaz pár órás eredménnyel.

Ha már az idő tényezőnél tartunk, meg kell jegyeznem, hogy találkoztam nagyobb testtömeggel rendelkező, idősebb korú versenyzőkkel is, akik feltehetően önmaguk ösztönzésére vállalták be a Spártát. Nekik nem számít az idő, hiszen a cél a verseny teljesítése és nem a percek lefaragása , illetve torlódhat bizonyos akadályoknál a sor és ezzel időt veszíthetünk, de hát be kell kerülni az elit futamba és akkor ilyennel nincs probléma :)

Három alapvető dolog szükséges, hogy eredményesek legyünk:

 Mogyoródi Spartan Race verseny 2016-ban

A leglényegesebb edzés a futás.

 Ez az alapja mindennek. Fuss aszfalton, fuss terepen! Ha tudsz természetes környezetben futni, az csak előnyödre válhat a verseny murvás vidékein, amellett, hogy az izületeidet is kíméled. Ha már van alap edzettséged kezdetben fuss hetente háromszor tíz kilométert. Hadd fájjon a combod és a vádlid! Kétnaponta tarts pihenőt a lábaidnak, így regenerálódhatnak. A futással a tüdőd hamarabb fog megedződni, a légzés ritmusát el fogod kapni. Egyenletes tempót tarts! Nem kell hol erősebb tempót, hol lassabbat tartanod. A versenyen hegymenetek is várnak, ezek lehetnek a leggyilkosabb métereid, úgy készülj fel! Ha nincs olyan környezeti adottság, hogy szétszakítsuk az izomrostjainkat a combunkban, akkor irány a terem. Futópadon a dőlésszöget felemelve tudjuk magunkat terhelni, utána pedig jöhet a lépcsőzés!

A későbbiekben részletesebben is fogok írni a futásról, a tapasztalataimról, arról hogyan lehet ezt megszeretni. 

A futáson kívüli másik edzésforma, ami nekem nagyon bevált: a kerékpár.

 Mindegy, hogy országúti vagy monti, mindkét típussal megmozgathatod magad. Ezekkel még jobban megtanulhatod a légzést, a ritmust, valamint a pulzus szabályozását. Ha nyeregben ülsz, találj olyan terepet, ahol tudsz "mászni", azaz hegymenetben tekerni. Lehet intervall, lehet egyenletes a tempó. Az edzésekkel kapcsolatban szakértő kerékpáros blogíró társaim tudnak még tanácsokkal szolgálni, tőlük én is sokat tanultam: Dovák Dávid részletesen beszámol tréningjeiről, itt a blog oldalon. Számomra iszonyatosan sok erőt ad a kerékpározás, mely után a futás igazán könnyed tud lenni. Tekerj!

Ami még nem hiányozhat ahhoz, hogy igazán büszkén ugord át az utolsó tüzes akadályt: a terem edzés.

 Ami jelen esetben nem az aerob és cardio mozgásforma. A legtöbb akadálynál a legnagyobb terhelést a hátad fogja kapni. Széles-, csuklya-, rombusz-, delta-, alsó hátizom. A versenyen rengeteg húzást kell majd elvégezned, amit a karodon kívül a hátizmaiddal tudsz leküzdeni. Sorozatban kell végezned a húzódzkodást, evezést és a többi hátizmot megmozgató gyakorlatot, hogy erősödj. Guggolj is, hogy a combod még több kínzásra emlékezzen! Robbanékonyabb lehetsz tőle. Tolódzkodj és fekvőtámaszozz! Ezek rávezetnek azokra a büntetésekre, melyeket a végre nem hajtott akadályoknál kaphatsz. Sokszor harminc burpee (négyütemű fekvőtámasz), mellyel ilyenkor engedik továbbindulásod. Nagyon sok időbe telhet végigcsinálni, ha nem gyakorolsz. Ezeket is folyamatosan kell beépítened az edzéseidbe.

A fenti felkészülési forma saját tapasztalatomon alapszik, szubjektív. Nekem bevált. Én ezekkel a módszerekkel edzettem (és fogok a továbbiakban is), persze egyre nagyobb távokkal, emelkedőkkel, súlyokkal. Nem csak fizikailag, hanem szellemileg is rengeteget fejlődhetsz a felkészülés gyakorlataival. Mentálisan is sokkal többre leszel képes, ha akaraterődet bevetve eltolod tested tűrőképességének határait.

De az első dolog, hogy döntsd el, mi a célod a versennyel! Remélhetőleg ez nem csak a finisben rád váró, szisszenő sör hangja lesz.

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)