Magazin

Blog

Mikor kezdjen úszni a gyerek?

Itt a szeptember, indulnak az úszótanfolyamok, kezdődik az iskolai úszás. Sok szülőben felmerülhet, érdemes-e most beíratni a gyereket valahová, vagy inkább várjanak még. Ha te is bizonytalan vagy, ez a cikk neked szól!

Ha úszásórákban gondolkodunk, tartsuk szem előtt, hogy a gyerekeknél eleinte nem a különböző úszásnemek elsajátítása a legfontosabb, hanem a vízbiztonság és a víz szeretetének kialakítása. Az úszástudatlan felnőttek közül a legtöbben azért nem tanultak meg úszni, mert félnek a víztől; előzzük meg, hogy a gyerekünk is így járjon! Ha már gyerekkorban megismeri, hogyan tud a vízben biztonságosan játszani, és szívesen pancsol a medencében, sokkal valószínűbb, hogy magától kialakul benne az úszástanulás iránti igény, mintha egyszer csak negyedik osztály elején odaállítanák a tanmedence szélére, hogy ‘most meg kell tanulnod úszni’.

Azért is hasznos már kisgyerekkorban úszni járni, mert segíti a mozgáskoordináció és a vázizomzat fejlődését, és úgy növeli az állóképességet és az erőt, hogy közben nem terheli az ízületeket. Már csak az a kérdés, mégis mikortól hordjuk a gyereket tanfolyamra.

Mikor?

Babaúszás → A babaúszás arra jó, hogy jól érezze magát a gyerek a vízben, és persze nagyon jó közös program a szülővel. Itt még sem testileg, sem szellemileg nem elég fejlett a gyerek, hogy valóban elsajátítsa az úszás alapjait, de arra mindenképp alkalmas, hogy már a kezdetektől pozitív kapcsolata legyen a vízzel.

2-3 évesek → Ebben a korban a vízben való játék, alapvető vízbiztonság első lépéseinek megszerzése jellemezheti az uszodai foglalkozásokat, melyet leginkább vízhezszoktatásnak hívhatunk. A gyerekek megtanulják, hogy ne legyenek egyedül a vízben, és megérthetik, hogy odalent nem kapnak levegőt, nem szabad vizet nyelni, esetleg ki merik nyitni a szemüket a víz alatt. Itt sincs még meg a megfelelő érettségi szint a valódi úszástanuláshoz, de a vízzel való jó kapcsolat megalapozása megtörténhet; ez később még sok időt és energiát spórolhat nekünk.

A nyaralás alatt is sokat tehetünk azért, hogy a gyerek jól érezze magát a vízben.

4-6 évesek → Jellemzően ekkor kezdődhet meg az alapok, majd az úszásnemek elsajátítása, de fontos szem előtt tartanunk, hogy egyénfüggő, pontosan mikor lesznek alkalmasak a gyerekek a tényleges úszástanulásra. Fizikailag és mentálisan is képesnek kell lenniük arra, hogy követni tudják az instrukciókat, valamint figyelni tudjanak az oktatóra és a feladatra legalább fél órán keresztül.

6-9 évesekHa még nem tud úszni a gyerek, akkor most érdemes beíratni órára, mert később jelentősen csökken az esélye, hogy jól megtanuljon úszni, és megfelelő vízbiztonság alakuljon ki. Tizenévesen már cikinek érezheti, hogy nem tud úszni, és mivel addig mindig tartania kellett a mély víztől, elkezdhet meggyökeresedni benne ez a félelem.

A vízben való önfeledt játék az úszásórák szerves részét képezi.

10+ évesek → Bár ‘sosem késő elkezdeni’, de ha már ennyi idős a gyerek, és még nem tud magabiztosan fennmaradni a víz felszínén, és elevickélni a legközelebbi biztos pontig, akkor amint lehet, vidd el úszótanfolyamra. Nem véletlen, hogy az iskolai úszásoktatás is jellemzően legkésőbb negyedik osztályban kezdődik, hogy aki eddig még nem tanult meg úszni tanfolyamon, annak is legyen esélye; persze ideális, ha nem az iskolai úszásoktatásra bízzuk a gyerek vízbiztonságát. Néhány éven belül már a strandon fog lógni a haverokkal, és nem leszel ott, hogy minden lépését felügyeld - de még egy családi nyaralás alkalmával is előfordulhat, hogy besodródik a gumimatrac a Balatonba, és mire észbe kap a gyerek, már nem ér le a lába - ilyenkor szoktak bepánikolni és beugrani a vízbe, hiába nem tudnak úszni… (Mi mentettünk már így ki vízibiciklivel egy fuldokló fiatal tizenévest a Balatonból.)

Mire figyeljek még?

  • Legyen öröm az úszás! Eleinte sokan bizonytalanok, sírósak az új közegben, de ha néhány alkalom után is potyognak a gyerek könnyei, amikor menni kell az uszodába, és láthatóan nem élvezi az órát, akkor ne erőltessük! Inkább:
  1. Keressünk másik oktatót - lehet, hogy csak nincsenek egy hullámhosszon
  2. Keressünk másik uszodát - talán túl hideg a tanmedence vize, sokan emiatt vacognak és sírnak minden órán, már akkor is - sőt, főleg akkor -, amikor nagyvizesek lesznek.
  3. Esetleg várjunk néhány hónapot, miközben sokat játszunk vízben a gyerekkel, pozitív élményeket teremtve, mielőtt újra megpróbálkozunk az úszótanfolyammal.
Adjunk a gyerekeknek pozitív élményeket a medencében!

Fontos, hogy...

  • ne legyen túl sok gyerek egy oktatóra - hiszen nem tud egyszerre az összesre odafigyelni, főleg, amíg nincs megfelelő vízbiztonságuk.
  • érjen le a gyerek lába a medencében úgy, hogy nem ér a nyaka fölé a víz!
  • legyünk türelmesek! Ne várjuk azt, hogy a gyerek 1-2 hónap alatt megtanul úszni - az a fontos, hogy fokozatosan jobb legyen a kapcsolata a vízzel, egyre ügyesebben mozogjon a közegben; tudjon lebegni, buborékot fújni, beletenni az arcát a vízbe, siklani, majd a vízen fekve előre haladni. Utána jönnek az úszásnemek is, de mire három (esetleg négy) úszásnemben halad a gyerek, évek telhetnek el. Én négy és fél évesen kezdtem úszni, és majd’ két év után, hat évesen vittek át először a mélyvízbe - ott pedig kevesebb, mint egy évvel később már az első versenyemen indultam. Mindenki a saját tempójában fog fejlődni, néha látszólag tyúklépésben, máskor ugrásszerűen haladva.

A legtöbb, amit tehetünk, hogy időben beíratjuk a gyereket úszni, de nem várunk el tőle többet, mint amire képes a saját szintjének megfelelően.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)